Földünk szerkezete
Címlap / Kultúra / Földünk szerkezete

>

Földünk szerkezete

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-09

Csak a földkéregre vonatkozóan rendelkezünk adatokkal. A kőzetburok vagy litoszféra legfelső részét közvetlenül is vizsgálhatjuk a mélyfúrásokkal. A mélyebb rétegek felépítéséről a vulkanizmus tanulmányozásával szerezhetünk tudomást 

 

A föld gömbhéjai,litoszféralemezek és mozgásaik(lemeztektonika)

Csak a földkéregre vonatkozóan rendelkezünk adatokkal. A kőzetburok vagy litoszféra legfelső részét közvetlenül is vizsgálhatjuk a mélyfúrásokkal. A mélyebb rétegek felépítéséről a vulkanizmus tanulmányozásával szerezhetünk tudomást. Ezek alapján tudjuk, hogy a földfelszín elsősorban üledékes kőzetek építik fel, a litoszféra egészének felépítésében azonban zömében magmás kisebb részben átalakult (metemorf) kőzetek vesznek részt. A mélyfúrások a földkéreg hőmérsékletének mélység szerinti változásáról is adnak felvilágosítást. A vulkáni működés bizonyítja a mélyebb rétegek magasabb hőmérsékletét.

A nehézségi erő a nagysága a földrajzi szélességtől függően változik az azonos földrajzi területeken sem egyforma. A gravitációs anomália a különböző sűrűségű anyagok nem egyenletes eloszlásából adódik. A föld mélyében az anyagok sűrűség szerinti elkülönülése elsősorban a nehézségi erő hatásánál a következménye. Ez a gravitációs –differenciálódás.

A földnek kétpólusú mágnese erőtere van. Az iránytű a pólusokat jelöli. A pólusokat összekötő körívek a mágnese délkörök.(meridiánok)Az ezekre merőlegesek az inklinációs körök.A kéreg kőzeteinek elektromos vezetőképessége eltérő.
A kőzetek abszolút korának megállapítását a kőzetek radioaktív elemeinek és a radioaktív bomlás termékeinek vizsgálta teszi lehetővé.

A föld szerkezete gömbhéjai
A 3 fő gömbhéj: kéreg, 30km, Mohorovièiæ-féle köpeny, Gutenberg-Wiechert-féle mag. A földkérget a köpenytől 30 km mélyen a Mohorovièiæ-féle határfelület választja el egymástól. Szárazföld alatt:35km,óceánok alatt:10-12km.A köpeny és a mag közözz a Gutenberg-Wiechert-féle határfelület van. A 3 nagy gömbhéjat az előbbieknél gyengébben kirajzolódó héjak tagolják 2-2 részre. A kontinentális kérget kb.15 km. mélységben Conrad-féle felület felső és alsó részre osztja. 1. Repetti-féle felület: külsö-belső köpeny, 2.Lehmann-féle:a mag:külsö-belső mag

A gömbhéjak anyagi felépítése: természetes elemek-(He,Ar,Pb , kivételével)nem a földön képződtek hanem ozmikus eredetűek.(por és gázfelhő)Fő vegyületei: aluminiumszilikátok, ezért sziálkéregnek is nevezik.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3304 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x