Irány a velencei karnevál
Címlap / Kultúra / Irány a velencei karnevál

>

Irány a velencei karnevál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A lagúnák városában több száz zenei, színházi és táncrendezvénnyel kényeztetik az odalátogatókat. A rendezők célul tűzték ki azt is, hogy idén megpróbálják visszahódítani a karneválra a velenceieket is, akik közül sokan a turistaáradat elől évek óta elmenekülnek a Canal Granderól. 

A lagúnák városában több száz zenei, színházi és táncrendezvénnyel kényeztetik az odalátogatókat. A rendezők célul tűzték ki azt is, hogy idén megpróbálják visszahódítani a karneválra a velenceieket is, akik közül sokan a turistaáradat elől évek óta elmenekülnek a Canal Granderól.

Csak kilenc óra autóval, s szállás még ebben a méregdrága városban is található viszonylag épeszű áron. Miért ne indulnánk hát útnak? Velencében mindenkor jó lenni, de legjobb talán ilyentájt.

A hagyományos „angyal repülésével" (Volo dell angelo) vette kezdetét a velencei karnevál. A színpompás rendezvény minden évben azzal kezdődik, hogy egy konfetti-felhőbe burkolózott ifjú szépség leugrik a Szent Márk téren emelkedő 99 méter magas harangtoronyból az ünneplő tömeg közé. Idén ez a megtiszteltetés Manuela Levorato futónőnek jutott, aki biztonságosan ért földet, a téren a világ minden részéből napok óta gyülekező „bolondok" között.

A színházi előadások középpontjában idén Kína áll. Idén egymillió látogatót várnak a nagy álarcos mulatságra. Ott a helyünk, ezzel is siettetve a régen várt tavaszt.

Az oklevelekben először 1094-ben szerepel a velencei karnevál. Mint másoknál, a velenceieknél is az volt a jelentősége, hogy a hosszú tél után megünnepeljék a tavasz beköszöntét. Az elnevezés a „carne vale" kifejezésből ered - ami annyit jelent: éljen a hús! -, utalva a nagyböjtöt megelőző farsang időszakára, amikor szabad volt húsételeket enni.


Magyar szokások
Vannak tájak, ahol nem tánccal, hanem étkezéssel ünneplik a tél búcsúztatását. Bevalljuk, erről az eseményről még soha nem hallottunk korábban. Cinkefőző verseny. Különösen hangzik, annyi szent. Rossz az, aki rosszra gondol: a cinke burgonyából készült, pépszerűvé főzött és liszttel besűrített népi ételkülönlegesség. Számos verzióban ismerik és szeretik: hurkával, szalonnával, savanyú (hordós) káposztával, tejfölös túróval, vagy üstben főzött szilvalekvárral tálalják. A hétvégi cinkebulin valamennyi cinkefajta asztalra kerül.
Nagy hepaj lesz, előzetesen 24 szakács-csapat nevezett be, köztük Szerbia-Montenegróból és Ukrajnából érkezők is. Az együttesek a lakóhelyükre legjellemzőbb módon készítik el és tálalják fel a cinkét, amit természetesen a zsűri mellett az érdeklődők is megkóstolhatnak. Emellett feledésbe merült népi ételeket, süteményeket is készítenek a szakácsok. Gasztronéprajz?
Melegen ajánljuk!

Levezetésképpen a térség híres szatmári szilvapálinkáját is megkóstolhatják a vendégek. S míg az étel készül, felkereshetik a világhírű, szatmárcsekei csónakfejfás temetőt, ahol megtekinthető Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékét. Lovas kocsival viszik el az érdeklődőket a térség más nevezetességeihez is, majd puliszka-bál zárja a szombati napot, vasárnap pedig falusi disznótor lesz. Vigyázat, gyomorpróbáló hétvége!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5755 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x