Prosztata-tudatosság!
hirdetés
Címlap / Kultúra / Prosztata-tudatosság!

>

Prosztata-tudatosság!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Új kifejezés a nyelvünkben, de régi cél az urológusok körében. A harmincadik életévtől ugyanis növekedni kezd a dülmirigy kötőszöveti része és később a mirigyes állomány is.  


Rendezvénynaptár
Ennek a folyamatnak a következtében - sajnos - a férfiak többsége nem kerülheti el a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, ami az életminőség romlásán túl szövődményeket is okozhat. De nem csupán a prosztata méretének változása jelenthet problémát. A felnőtt férfiak közel fele élete során egyszer átesik prosztatagyulladáson, akár tudatosulnak a tünetek, akár nem. A prosztata rákos daganata pedig dobogós helyen áll a férfiak mortalitását okozó rosszindulatú betegségek sorában.

Minden tizedik rákos férfinek prosztatarákja van. Prosztata-tudatosság! Az új fogalom - az urológusok szándékai szerint - új szemléletet ad a férfiaknak a prosztata-bajok megelőzésében, a gyógyulásban és a szövődmények kialakulásának megakadályozásában.

A prosztata-tudatosság elterjesztésében és megszilárdításában tehát a teljes magyar férfipopulációt érintő egészségügyi témában próbál ilyenkor az urológus társadalom a médiával szövetkezni. A prosztatával kapcsolatos felvilágosító és ismeretterjesztő munkának ugyanis minden országban a sajtó jelenti a „conditio sine qau non-ját”, hiszen a célcsoportba tartozó férfiak esetében jelentős kontaktusszámot ér el.

Európai Prosztata Nap / Prostate Awareness Day- / Prosztata Tudatosság Napja

Kezdeményező: Európai Urológus Társaság /European Association of Urology; központ: Arnhem, Hollandia / felhívására Magyar Urológusok Társasága. A mozgalom kezdete: 2005.
Tárgya:Szeptember 15-én Európa összes országában sajtótájékoztatókat, promóciós és felvilágosító akciókat, kampányokat szerveznek a „prosztata tudatosság” kialakítása, megerősítése érdekében.

A kezdeményezés oka:
• Egész Európában növekszik a prosztatarákos megbetegedések száma. A rosszindulatú daganat korai felismerése és kezelése nagyságrendekkel megnöveli a férfiak túlélési esélyeit.
• A témával kapcsolatban végzett egészség-szociológiai kutatások rávilágítottak arra, hogy a férfiaknak a betegségekkel kapcsolatos attitűdje jelentősen eltér a nőkétől, amennyiben számukra a férfi szereppel összeegyeztethetetlen a betegségtudat. Csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor panaszaik már a napi életvezetésükben, munkájukban, pihenésükben, stb. akadályozzák őket.

A kezdeményezés általános céljai:
Ahogyan a mozgalom angol elnevezésében is szerepel /awareness/, a férfiakban ún. „prosztata tudatosságot” kívánnak kialakítani, illetve megerősíteni azt.

Felvilágosítani a férfiakat arról, hogy
• ez a szerv milyen funkciót tölt be az emberi szervezetben
• milyen típusú megbetegedései, elváltozásai lehetnek
• amennyiben a prosztata rosszindulatú daganatát korai stádiumban diagnosztizálják, a túlélési esélyek nagyságrendekkel nagyobbak
• ötven éves életkor felett akkor is végeztessenek szűrést, akkor is menjenek el urológiai vizsgálatra, ha egyébként panaszaik nincsenek
• mivel a férfiak nyolcvan százaléka esetében természetes biológiai folyamatként az életkor előre haladtával egyenesen arányos folyamat a prosztata növekedése, megnagyobbodása az ebből adódó problémákra számtalan, korszerű - nem műtéti – gyógymód áll rendelkezésre
• a dülmirigyen történő műtéti beavatkozás nem szükségszerűen befolyásolja a potenciát


Idézet a Nemzeti Rákellenes Programból:
I. P R O S Z T A T A R Á K
Feladatok:
1. Minden rendelkezésre álló eszközzel növelni kell a szervezett lakossági szûréseken
való megjelenés arányát, el kell érni, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályok
minél nagyobb arányban vegyenek, vehessenek részt a szûréseken.
2. Mozgó szûrõállomások programozott munkába állításával is emelni kell az átszûrtség
mértékét, a szûréseken való megjelenések számát a leginkább rászoruló területeken.
3. Tovább kell erõsíteni a civil szervezetek aktivitását, a különbözõ egyházi kezdeményezéseket
és az üzleti szféra támogatói szerepét.
4. Fejleszteni kell az egyének egészségtudatos magatartását és képességüket az önvizsgálatra,
a daganatos gyanújelek korai felismerésére.
5. El kell érni, hogy érvényesüljön az onkológiai éberség minden orvos-beteg találkozás
során.

/ II. CÉL: A ROSSZINDULATÚ DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK MINÉL KORÁBBI FELISMERÉSE AZ EREDMÉNYES GYÓGYÍTÁS ÉRDEKÉBEN A MÁSODLAGOS MEGELÕZÉS (SZÛRÉS) HATÉKONYSÁGÁNAK ÉS TÁRSADALMI TÁMOGATOTTSÁGÁNAK NÖVELÉSÉVEL; /
• Magyarországon a férfiak halálát okozó daganatos megbetegedések között az egyik leggyakoribb a prosztatarák. / Harmadik - negyedik helyen áll /

• A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) diagnosztikai módszer alkalmazásával, rektális vizsgálattal és esetenkénti biopsziával már korai stádiumban is megállapítható a rákos elváltozás. / A PSA olyan anyag, amit a normális és a rákos prosztatasejtek is termelnek. Az emelkedett PSA szint korai jele lehet a prosztataráknak, de okozhatják húgyúti fertőzések, illetve a prosztata egyéb elváltozásai. Normális PSA szint esetében is lehetséges a rákos sejtek jelenléte. Ezért végeznek komplex vizsgálatokat, és ha a prosztatarák alapos gyanúja merül fel, a dülmirigyből vett szövet analízise vezet biztos eredményre. /

• Magyarországon évente kb. ezer feletti, a prosztatarákra irányuló és a gyógyulást általában nagy százalékban biztosító műtétnek kellene lennie. Ehelyett évente csupán párszáz ilyen operációra kerül sor. A betegek ugyanis olyan előrehaladott stádiumban kerülnek súlyos panaszokkal orvoshoz, amikor már kialakultak az ún. áttétek, és sebészeti beavatkozásra már nem, csupán a panaszok enyhítését elősegítő hormonális kezelésre van lehetőség. Mindazon túl, hogy ez az eljárás a férfiaknál szemmel látható nőies elváltozásokat idéz elő, az Egészségbiztosítási Pénztárnak személyenként havonta százezer forintba kerül a beteg élethosszig tartó kezelése. Az időben felismert prosztatarákkal kapcsolatos műtéti eljárás esetében ez pár havi gyógyszerköltségre redukálódik. A magyar férfiak esetében a dülmirigyrákot 70-80 százalékban akkor mutatják ki, amikor már az áttétek is megjelentek. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ez az arány nagyságrendekkel kisebb: ott csupán 20%-ra tehető az ilyen esetek száma. / 1992-től az USA-ban kampányt indítottak annak érdekében, hogy az ötven feletti férfiak vizsgáltassák meg magukat, nézessék meg, nincs-e rosszindulatú elváltozás a prosztatájukban. Az eredmények látványosan igazolták a felvilágosító munka eredményét. Férfiak ezrei győzték le a szervezetükben időben felismert daganatot.
Az ötven év fölötti magyar férfiak opportunisztikus szűrésének minél szélesebb körű megvalósítása tehát ezrek életét menthetné meg!

• A szűréssel kapcsolatos közhelyes vélekedés: „ Ha az ember orvoshoz megy, akkor az biztosan talál valamit. Ha pedig találnak valamit, azt meg már úgyis műteni kell!” A magyar urológus társadalom - többek között - az Európai Prosztata Napon szeretné kommunikálni, hogy „over diagnózis” - a rendelkezésre álló korszerű eszközök használatának következtében - nincs, csak túlkezelés létezhet. A betegségről szerzett legújabb tudományos ismeretek birtokában az urológusok kijelentik, hogy ha a prosztatában rákos sejtek jelenléte mutatható ki, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a betegnek „kés alá kell feküdnie”. Bizonyos esetekben, stádiumokban, típusoknál és panaszmentesség esetén elegendő ugyanis, ha az orvos és a beteg tud a problémáról. A továbbiakban pedig rendszeres ellenőrzések során állapítják meg, mikor van beavatkozásra szükség.

• A prosztata műtétekkel kapcsolatban a férfiak számára valóban sokkoló tévhiteket is el kell oszlatnia az orvosoknak: Tudatosítaniuk kell, hogy a dülmirigyen végzett operáció
nem szükségszerűen befolyásolja a potenciát !


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1766 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x