Szabad egy táncra? Interjú Csepi Ádámmal
Címlap / Kultúra / Szabad egy táncra? Interjú Csepi Ádámmal

>

Szabad egy táncra? Interjú Csepi Ádámmal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Itt a tavasz, önkéntelenül is többet mocorgunk, nem bújunk már leszegett fejjel a sálunkba. Ha figyelmet fordítunk rá, ha nem: mozdulataink árulkodnak rólunk. Mozgásunk különös jelbeszéd. Figyelem, ahogyan az emberek járnak-kelnek, mindenki más-más ritmusban. A táncot nézni is jó, csinálni is jó. A tánc is egy olyan hivatás, amihez ha hűséges vagy és amelybe ha szerelmes vagy: élethosszig kitart melletted, sőt még azon is túl. A tánc különleges világa nemcsak szerelem, hanem - annak, aki valóban komolyan gondolja - egy életre szóló kapcsolat is. Interjú a vidám, kedves, lelkes és tehetséges Csepi Ádámmal. 

Csepi Ádámmal beszélgettünk egy napfényes péntek délután, de milyen jót! A fiatal, sugárzóan energikus és tehetséges táncost számos színházi előadásban láthattuk már, de sok más helyen és produkcióban, táncos műhelymunkában is rendszeresen fellép. Sugárzóan energikus, kedvessége átragyogja a mozdulatait is és nem csupán fizikai adottságai, táncművészeknél meglehetősen ritkaságnak számító 190 centiméteres magassága miatt látom kiemelkedően tehetségesnek. Elhivatottságról, életérzéseiről, munkáiról kérdezem.

- Mióta táncolsz?
- Amióta az eszemet tudom vagy tán még régebben. Nem vagyok képzett táncos.

- Autodidakta vagy...
- Az vagyok. 1999-ben tehát tíz éves koromban kezdtem el tanulni a táncot és azóta folyamatosan gyakorlom. 1999 körül már hip-hop-ot táncoltam, ahhoz kell egy jó érzék és tulajdonképpen semmi más képzettség.  1999-től 2006-ig megfigyeltem és tanultam a táncot.

- Erős akaratúnak gondollak és jóindulatúan tudatosnak is.
- Igazad van, így van, jól is érzem magam a bőrömben. Erős akaratom van, kiskorom óta, ez néha nehéz de hasznos is.

- Minden kisgyerek szeret táncolni, később van, akinél ez elmúlik. Azok, akiket a tánc egész életükben kísér, szerintem ez egy picit sem múlik el. Mesélj a kezdetekről, mikor és hol figyeltek fel Rád?
- Már az általános iskolai néptánc oktatáson mondták, hogy tánccal kéne foglalkoznom. Kisgyerekként is szerettem megmutatni, mit tudok, családi eseményeken, de szinte bárhol szerettem megragadni az alkalmat, hogy bemutassam amit épp tudok. Már kisgyerekként minden este úgy feküdtem le, hogyha majd felnövök, táncos leszek és minden napom erről fog szólni, ebből tartom fenn magam és ilyen-olyan, de mindig jó helyeken leszek és dolgozom majd. Azóta folyamatosan ezt próbálom véghezvinni.

- Minden szempontból jó úton vagy, igaz?
- Szerintem nagyjából igen.


- Honnan indultál? Mesélj a kezdetekről, nem volt az olyan régen, bármennyire is úgy tűnik néha, szerintem sokat dolgozol, ezért.
- Győri vagyok, ott érettségiztem egy gimnáziumban és amint lehetett, jöttem Budapestre.

- Pedig Győrben közel voltál a tűzhöz...
- Mire gondolsz?

- A Győri Balett műhelyeire.
- Ó, persze. Lett volna rá lehetőségem, de nem jutott eszembe. Édesanyámnak sem jutott eszébe, ő például egyáltalán nem akarta, hogy táncos legyek. Amikor már versenyeken indultam és egyre inkább a tánc felé orientálódtam, csak fogta a fejét, hogy most mi lesz, nem lesz belőlem ügyvéd vagy orvos.

- Most, hogy már jó pár éve láthatja, milyen jól vagy, nyugodtabb?
- Igen, szerintem igen.

- Tanulmányaid kalandos soráról mesélj egy kicsit, hadd lássák az olvasók, mennyire jó, ha valakit sok minden érdekel, de mégis mindig ugyanabba az irányba tereli az Örökkévaló gondoskodó türelme és szeretete.
- Az érettségi után elkezdtem egy egyetemet, aztán onnan el is futottam, mert nem volt az én világom. Anglisztikát kezdtem el kétszer, azon kívül turizmust és vendéglátást is tanultam, de egyik sem érdekelt igazán mélyen. Az angol nyelvérzékem mindig nagyon jó volt és a tanulmányaim közül ez az, amit leginkább hasznosnak láttam.

- Tanítottál is angol nyelvet.
- Mind a mai napig, ha időm is engedi, ez is örök hobbi marad.

- A tánc azért is csodálatos, mert nemzetközi a nyelve és mindenki - ki jobban, ki kevésbé - érzi és érti is. Milyen táncban vagy a legjobb?
- Nem tudom megmondani, ezt annyian kérdezték már.

 - Nem akarok olyat kérdezni, amit mások már kérdeztek, úgyhogy más módon érdeklődöm: Milyen munkákban érzed magad a legjobban?
- Mivel képzetlen vagyok, így néha nagyon nagy hátrányban vagyok, de mindig huszonötször akkora erővel próbálok felkészülni egy adott feladatra és helyt is állni abban.

- Jól sejtem, hogy a profi táncosokkal szembeni hátrányok Téged mindig motiválnak?
- Igen. Például nehezebben nyújtok, több időbe telik, mint annak, aki 6 éves kor óta táncképzésben vesz részt. A mozdulataimon is néha többet kell dolgoznom, mint egy profi táncosnak, ahhoz, hogy jól is nézzen ki, amit csinálok. Elsősorban a magam elvárásainak kell megfelelnem.

- Azok pedig, ha jól érzem, Szűz csillagjegyben születetthez méltóan igen magasak.
- Így van. Jóindulattal vagyok magam felé is, ugyanakkor szigorú is vagyok, motiválom magam és nem függök senkitől. Így tudok a legjobban együttműködni azokkal, akikkel szeretek együtt lenni vagy dolgozni.

- Nyüzsgős vagy, sok mindenben dolgozol. Néhány éve, a kezdetekkor,amikor Budapesre jöttél, elfogadtál segítséget a munkáidban olyanoktól, akik esetleg azóta már barátaid-kollegáid is lettek?
- Érdekes, hogy tulajdonképpen magam sem értem, hogy kerültem bele olyan közegbe, olyan feladatokba, amelyekért lehet, hogy nálam esetleg jobb táncosok éveken át törik magukat és esetleg nem is sikerül nekik. Talán hatalmas szerencsém is volt!

- Ha megengeded válaszolok erre a gondolatsorra és a szerencse létezésére még később térjünk vissza! Szerintem ebben a hivatásban sem elég a tehetség, nagyon sokat számít a rátermettség, a szorgalom, az együttműködési képesség. A tánc vizuális művészet, számos táncelőadás bizonyította már, hogy zene nélkül is teljes tud lenni, azonban nem magányos farkasok űzik ezt a csodálatos hivatást. Aki túlzottan öntörvényű és sértődékeny, hiába küzd, hamar kiesik a rostákon.Te szerencsére nem ilyen vagy. Nyitottan és vidáman fogadsz minden felkérést, nem is kell, hogy nagyon átgondold a dolgokat, ugye?
- Igen, inkább átérzek mindent és az alapján döntök. Dicséretekkel saját magamat biztattam mindig is.

- Saját magad mestere vagy?
- Mondhatom, hogy igen, kimondott példaképem nincs, de sokakra felnézek. Ha tehetem, nézek táncdelőadásokat, mindenféle műfajban, klasszikus és kortárs előadásokat is.

- A táncélet pezsgő vérkeringésében benne lenni kitartó munka és jól kiépített kapcsolatrendszer kérdése is, mit tanácsolsz annak, akinek ez nem megy?
- Dolgozzon magán és fejlessze a képességeit, tárgyaljon, érdeklődjön, gyakoroljon, gratuláljon sokaknak, barátkozzon, kérdezzen udvariasan, válaszokat fog kapni. Ne zárkózzon el senkitől, legyen nyitott, lehetőségek és megoldások, gyümölcsöző és kreatív együttműködések mindig vannak.

- Gondoltál arra, hogy - akár tanulmányaid, személyiségjegyeid és tapasztalataid is felhasználva -, művészeti képzéseken, intézményekben oktass kommunikációt, angol nyelvet, barátságosságot, kedvességet, nyitottságot?
- Hűha, ezek jól hangzanak, el tudnám magam képzelni ilyen szerepkörben is. Sokaknál valóban gondot jelent, hogy táncos-szakmai alapismereteken kívül nem merültek el az elmélet világában, így a gyakorlatban nehezen működnek, tudom, látom és hallom. Nekik jó lenne segítség a beilleszkedéshez vagy a visszailleszkedéshez vagy esetleg külföldi munkavállaláshoz, amely nyelvismeret nélkül szinte lehetetlen.

- 23 éves leszel, érettségi óta tehát már betáncoltad magad egy olyan világba, ahol jól érzed magad. Tanítasz is?
-  Nem, most nem, régebben előfordult, és ha most felkeresne egy tánciskola, lehet hogy vállalnám, de magamtól nincs ilyen késztetésem. Előbb vagy utóbb valószínű, hogy a tanítás is meghatározó lesz a pályámon.

- Mint világot járt ember azt tartom, hogy szerencsés, ha valaki abban a környezetben tud élni és dolgozni, boldog lenni, ahol megszületetett. Te mit gondolsz erről?
- Mondták már nekem, hogy külföldön találom meg a szerencsém, a munkám. Én nem teljesen így érzem és az érzéseimre hallgatok. Világot látni csodás, máshol lenni idegenként nekem nem biztos, hogy jó.

- Hol láthatunk mostanában?
- Például A Sakk című musicalben vagy a Vámpírok bálja című előadásban. Van most egy új projektünk, egy music pub, ahol újraindul szinte minden, áprilistól vannak az előadásaink heti háromszor, most márciusban ennek a próbái folynak. Április számomra mindig új kezdetet jelent és itt is pont április elsején kezdünk. Nagyon jó lesz.

- A körülmények Téged sosem befolyásolnak, jól érzem?
- Nem nagyon. A munkára, a feladatra figyelek. Amit kitűzök magamnak, azt véghezviszem. Megbízható vagyok, nem kések, bíznak bennem, ez nekem elég ahhoz, hogy örömmel dolgozzak. Ha valamihez nincs kedvem, azt nem csinálom.

- Volt mostanában ilyesmire is példa?
- Igen, voltam próbatáncon valahol, remek lehetőségnek látszott, felvettek, az utolsó pillanatban pedig nemet mondtam, úgy éreztem, mégsem az én világom.

- Bánod?
- Nem. Azokkal az emberekkel többé nem biztos, hogy dolgozhatok.

- Akik Veled szeretnének dolgozni, akik a Te munkádat igénylik, újra meg fognak keresni, ez így működik, majd meglátod, ebben bízz.
- Nem aggódom és biztosan igazad van, én is nagyjából ezt tapasztalom.

- A szabadságért szerintem Neked is meg kell küzdened.
- Számomra az a szabadság, hogy azt tehetem, amit szeretek és annyit és ott dolgozhatok, amennyit akarok és amennyi jólesik.

- Előny vagy hátrány, ha szabadúszó vagy?
- Mindkettő. Vágyom állandó társulatban dolgozni, ha kölcsönösen rátalálunk egymásra egy társulattal és mindketten igent mondunk, annak csak előnyei lehetnek. Persze az is jó, ha belecsöppenek olyan munkákba is, ahol mindig más-és más emberekhez alkalmazkodom.


- Ezt nem olyan régen kipróbálhattad, azon a bizonyos hajón, ahonnan szerencsésen megmenekültél.
- Szívesen mesélek róla.

- A zátonyra futott és balesetet szenvedett Costa Concordia hajón dolgoztál. Szeretted a munkát és a körülményeket?
- Eleinte igen és nagy érdeklődéssel vetettem bele magam a munkába. Később már egy kicsit untam.

- A Szűz jegyű ember pörgős és változó csillagjegy, nehéz az érdeklődését fenntartani. Kell mindig egy kis önhipnózis, észrevetted?
- Igen, de ez jól is esik. Ha magamat megunom, néha van ilyen, na az a legrosszabb, akkor változtatok dolgokon, pörgetek rajtuk. Aznap, amikor a baleset megtörtént, voltak rossz érzéseim. Még viccelődtünk is a kolleganőmmel, hogy mi van, ha elsüllyed a hajó.

- A megérzéseidnek mindig tűpontosan kell működni, ez a hivatásoddal jár. Megérezted és a tudattalanod jelzett.
- Este fél tízkor már nem tréfálkoztunk, megtörtént a baj és onnantól kezdve csak arra koncentráltam, hogy segítsek, akinek tudok és hazajussak.

- Jól érzem, hogy ki is tudtál volna úszni?
- Igen és ezt is terveztem, de adtam időt kapaszkodva, ázva-fázva arra, hogy felkészüljek erre. Közben reméltük, hogy a mentés zavartalanul lezajlik.

- Volt halálfélelmed?
- Nem. Tudtam hogy megmenekülök.

- Minden fizikai tárgyad odaveszett...
- Igen, a telefonomat kivéve, amit zsebretettem aznap. Éppen szabadnaposak voltunk.

- Szerencsésen megmenekültetek, hazatértél és szerintem a szeretteidre gondoltál végig.
- Ez így igaz és a második gondolatom a munka volt, mi vár itthon, hogy lesz, a külföldi munkahelyem szó szerint elsüllyedt, elúszott.

- Aggódtál?
- Nem, ez nem jellemző rám, inkább gondolkodtam. Ahogy hazaértem, már munkákba hívtak és ez jólesett a lelkemnek is.

- Pár nappal a hazaérkezésed után már televíziós felllépésed volt egy többmilliós nézettségű műsorban.
- Ez így van, gyorsan változik minden, én is és a körülöttem levő dolgok is, hamar visszakerültem a vérkeringésbe.

-  Sokszor láttalak színpadon, van egy fontos tulajdonságod vagy inkább természetes képességed, amely követendő lenne és szeretném ha utánoznának Téged. Mit figyeltél meg? Nézőként is látó vagy?

-  Igen, és nem tudom kikapcsolni a képességeim és nem is akarom. Az arcod, a tekinteted, ahogy játszol vele: ragyogó a tekinteted a zenétől, a mozdulatoktól, sallangmentes vagy és felesleges mimikád sincsenek.
- De jó, ha így látod. Nem is kell mimika, figyelni kell az arcodra, a tekintetedre is, sokan elrontják ezt és értékes, szép mozgásokról, látványról terelik el a figyelmet rossz gesztusokkal, arctorzításokkal és fintorokkal.

- Bizony. Na ezt például taníthatnád, de lehe,t hogy ez taníthatatlan, vagy érzi valaki vagy nem. Sok táncprodukciót láttam már és bizony rossz hakniarcok tettek már tönkre értékes énekesi munkákat.
- Több tánckritikus kéne, aki bátran véleményt formál több fórumon.
 
Csepi Ádámról hallunk még sokat, látjuk sok munkáját és érzéseim szerint nagyon jó utakon jár és építő, gazdagító és szép, amit megmutat, amit kifejez.

A tánc különös esztétikai művészet, érzésekek és érzelemvilág nélkül hosszabb távon működésképtelen.

Isten útjai kifürkészhetetlenek. Csak a Mindenható tudja, kit mikor és mivel szeretne méltán ismertebbé tenni. Ádám egy különös és sajnálatos esemény folytán lett ismert nagyobb nyilvánosság előtt, mint azt valaha gondolta volna. Aki emlékszik a nyilatkozataira, tudja, hogy milyen természetességgel beszélt arról, ami történt. Dolgozni utazott külföldre, de hazaérkezésekor egy kicsit többen várták a repülőtéren, mint amire számított. Ezt a fejezetet le is zárta és a munkára összpontosít, mint mindig is. Gazdag áldásokkal és tehetséggel sáfárkodik, kíváncsian várjuk a soron következő munkáit és sok sikert kívánunk Neki és kollegáinak is a Harmonet olvasói nevében.


Ujfalusi Márta
látó, spirituális gyógyító

www.leleklato.eoldal.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4582 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x