II. Holnemvolt Fesztivál
Címlap / Kultúra / II. Holnemvolt Fesztivál

>

II. Holnemvolt Fesztivál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-19

2012. április 14-15-én kerül sor a Holnemvolt Fesztiválra, Magyarország második alkalommal megrendezett nemzetközi mesemondó fesztiváljára. A világhírű előadókat felvonultató eseményen magyar, horvát, olasz, zsidó meséket, görög legendákat ismerhet meg a közönség, a történeteket kreatív tolmácsolás segítségével teszik érthetővé és élvezhetővé minden látogató számára. A fesztiválon Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó is fellép. Az esemény fővédnöke Varró Dániel költő és műfordító. 

„A mese a próza csúcsa. Arányértéke van, az emberek egymáson próbálták ki. Kicsiszolódott. Ami hosszú volt, azt nyesték, ami kicsi volt, hizlalták. A mese olyan közlési mód, amelyet ha félredob az ember, kultúra nélkül marad.” (Berecz András ének- és mesemondó)

Az esemény elsősorban a felnőtt korosztálynak szól, célja, hogy más kultúrák mesemondó hagyományait és a kortárs „storytelling” műfaj jeles képviselőit megismertesse a magyar közönséggel.

A storytelling sokkal többet jelent egyszerű mesemondásnál. Ez egy színes, különleges nemzetközi műfaj, amely nem csak a tündérmeséket és népmeséket foglalja magába; egy storyteller elmesél és színpadra visz bármit, ami történet, ami elmondható.

A szervezők célja, hogy a Holnemvolt Fesztivállal hagyományt, önálló legendát teremtsenek. A tavalyi fesztiválnak köszönhetően már Magyarország is felkerült a nemzetközi mesemondás színes, és rohamosan bővülő palettájára.


A 2. Holnemvolt Fesztiválra a storytelling műfaj világhírű képviselői hozzák el ősi és modern történeteiket. Az idén Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó is csatlakozott a fellépőkhöz. Kovács Marianna magyar-horvát nemzetiségű mesemondó két kultúra meséiből ad ízelítőt, Jay Miller New York-i előadóművész pantomimmal kíséri előadásait. Paola Balbi „Szex és Toszkána” című műsorában Boccaccio Dekameronjából ültet át régi erotikus történeteket mai nyelvre, a Paramythokores (Mesék Lányai) társulat pedig harcos nőkről és a szerencséről szóló legendákat és mítoszokat hoz a fesztiválra.

A fesztivál négy nyelven zajlik majd, minden előadást kreatív tolmácsolás tesz majd élvezhetővé a csak magyarul értő hallgatók számára is.
 
A rendezvényt a szervezők 14 évesnél idősebb hallgatóknak ajánlják, a mesék nem gyerekeknek szólnak.

A fesztivál egyik kísérőprogramja a Storytelling Bowls kiállítás lesz, amelyen Grünfelder Judit és Szilágyi Csilla üvegtervezők, valamint Lublóy Zoltán porcelántervező mutatják be narratív témájú alkotásaikat. A kiállítás április 4-16. között tekinthető meg a Birs Bisztróban, a mesemondással egybekötött megnyitóra április 4-én, 19 órakor kerül sor.

A fesztivál ideje alatt (szombaton egész nap, vasárnap 13 órától látogatható az iparművészeti vásár, ahol fiatal tervezők és alkotók árusítanak.

További információ a programról, a jegyárakról, a fellépőkről és a kísérőprogramokról a fesztivál honlapján és a blogján található.

A Holnemvolt Fesztivál időpontja:
2012. április 14-15.

Helyszín:
Evangélikus Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet, 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 3.

A Holnemvolt Fesztivál honlapja:
www.holnemvoltfesztival.com


Kép: jannoon028 / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3175 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x