Sziget - 20 év hév
Címlap / Kultúra / Sziget - 20 év hév

>

Sziget - 20 év hév

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Lelkesen vettem részt a könyvbemutatón, nem csupán egy feladat volt a sok közül, melyet már rutinnal vegyített unalommal végez az ember. Évente töltődöm a Szigeten, próbálom egész évre magamba szívni és megőrizni hangulatát, élményeit, az alacsonyabb energiaszintű napokon erőt meríteni az ott megéltekből. Jávorszky Béla Szilárd kötete a Sziget elmúlt 20 évéről. 

A szerzőt és a rendezvény vendégeit Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója köszöntötte: Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, Lukács László, a Tankcsapda együttes alapítója, frontembere, énekes-basszusgitárosa, dr. Máriás (Máriás Béla), a Tudósok együttes vezetője, Palotai Zsolt, az underground dj-k doyenje, a Tilos Rádió alapítója, Bródy János (Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekes,gitáros, zeneszerző, szövegíró és Csák Erika, a kötet szerkesztője.

Kocsis András elárulta, hogy a kiadó azért vállalta a könyv megjelentetését, mert Európa nagyfesztiváljai kategóriában a Sziget első helyet ért el. A kötet szerkesztője, Csák Erika, a felesége - tulajdonképpen az ő ötlete volt a könyv. Szociológusként úgy látja, hogy a rendszerváltás sajátos történetét is elmeséli a könyv. Erika beszámolt arról, hogy izgalmas, feszített 5 hét alatt állt össze a mű, természetesen csapatmunka nélkül nem valósulhatott volna meg.

Gerendai Károly válasza arra a kérdésre, hogy egyetért-e a róla szóló portréval, úgy hangzott, hogy nem neki kell magát megítélni. Nem szeretné magát festeni, fényezni, örül, hogy könyv tartalmaz számos kritikai elemet is. Véleménye szerint a fejezet sokat visszaad a múltból, de számos esemény nem fért bele. Hangsúlyozta, hogy ez nem kizárólag az ő története, hanem egy csapaté. Ő az egyetlen, aki a pozícióját végigvitte az évek során, de „egyedül, nem ment volna, ha a fejem tetejére állok sem.”

Bródy János részt vett minden évben kisebb-nagyobb színpadon. Véleménye szerint Jávorszky, a kötet szerzője objektív megfigyelője a zenei műfajoknak és a körülötte lévő eseményeknek. Ebben az évben a nyitó napon fog szerepelni, a Magyar Dal Napján. Gyermekeinek is élményt jelentett a Sziget éveken keresztül.

Jávorszky Béla egy horvát szigeten találkozott a Szigettel első ízben, Sziámi számolt be a rádióban az eseményről 1993-ban. Viszonya ambivalens: az első időkben a társadalmi mozgások, emberi viszonyok változása irányította, de ma már másról szól a történet. A 10 éves Szigetről is írt könyvet, akkor még hiányos dokumentáció állt rendelkezésre. 1998-99-ben történt egy jelentős változás, akkor alakult át a szervező baráti társaság profi szervező céggé.


Dr. Máriás szerint a Sziget egy lehetőség, hogy a fiatalok a művészetet katartikusan átéljék. A mainstream kultúra mellett megjelenhetnek az undergound képviselői is, ami igaz, hogy nem hoz pénzt, szerencsére „nem a matek az uralkodó” a fellépők kiválasztásakor.

Lukács László: A Tankcsapda az egyetlen együttes, mely minden évben a nagyszínpadon lépett fel, kivéve 2004-ben, mikor egy baleset miatt kórházba került. Véleménye szerint a Sziget olyan, mint a foci, vagy van kötődés vagy nem szeretik, de senkit nem hagy közömbösen. A nyugdíjas néninek is van ugyanúgy véleménye róla, mint egy diáknak. A könyv fontos kordokumentum, a rendezvény maga több, mint egy zenei fesztivál.

Palotai Zsolt úgy véli, hogy a Sziget legnagyobb előnye a programok sokszínűsége, különféle zenei stílusok jelenléte. Jó, ha az ember olyasmivel foglalkozik, amivel meghívják a világ minden tájára, de még jobb, ha olyat csinál, ami miatt eljönnek a világ minden tájáról hozzánk. Az ország 20 év alatt leépült, de a Sziget szervezői ellenszélben is alkottak.

Szó esett még arról, hogy egyre több a külföldi Sziget látogató. Gerendai szerint annak ellenére, hogy létezik 50%-os diákkedvezmény, mégsem veszik igénybe. A külföldieknek még az útiköltséget is ki kell fizetni, mégis jönnek. Volt egy pillanat, mikor be kellett látni, hogy olyan forrásokhoz kell nyúlni, ami kimeríti az itthoni kereteket. Ha csak a magyar piacra építenének, sokkal színtelenebb lenne a program.

Ízelítő a könyv fejezetcímeiből:
A kezdet bája és hibája – Woodstock nyomában – Tarlós és a keresztapa – Alapítóatya-portrém 1: Müller Péter Sziámi – Az átfordulás – Szocio tekintet – a középosztály Szigete – A szivárvány minden színében – Voltok, wattok, ventilátorok – Alapítóatya-portré 2: Gerendai Károly – A Sziget és a politika – Sztárok, sztorik, szteroidok – A fesztiválbiznisz
A könyv már kapható a könyvesboltokban.

A Sziget egyedülálló hangulatát és programját kedvelőkkel találkozunk augusztusban!

Dékány Márta
Kép: Bartis László


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4069 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x