Halálos áldozata is van a viharnak - újabb zivatarokkal kell...
Címlap / Kütyü és tudomány / Halálos áldozata is van a viharnak - újabb zivatarokkal kell számolnunk!

Halálos áldozata is van a viharnak - újabb zivatarokkal kell számolnunk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Újabb erős légköri események látnak napvilágot, és hol van még az augusztusi forróság?! Kritikus időjárási helyzet. Földanya haragos? 

Az elmúlt két nap időjárási eseményei jelentős károkat okoztak Magyarországon. A még vasárnap este érkező nedves légtömegek hatalmas mennyiségű esőt zúdítottak hazánkra. A vihar a legerősebb Hajdú-Bihar megyében volt, Sárrétudvariban, ahol mintegy 150 méteres sávban végighaladva pusztító erejűvé vált, itt házak tetejét tépte le, illetve egyszerűen kilyuggatta a tetőket. Ezzel párhuzamosan Aradon újabb tornádót figyeltek meg!

Hétfőről keddre virradóra hasonló zivatarcellák érkeztek hazánk fölé, ezúttal kevesebb kilengő légköri eseménnyel, Gödrén egy házikóba csapott villámhoz igyekvő tűzoltó egység azonban a heves esőben, egy személygépkocsival ütközött, a személyautó tulajdonosa életét vesztette. A vihar centruma Budapesttől délre haladt el. Szombathelyen is villámcsapott egy házba.

2008-ban, noha még csak áprilist írunk és a viharok időszaka pusztán most kezdődne, már több kritikus időjárási jelenségen is túl vagyunk. Korábban Emma, egy nagy erejű ciklon tarolta le kis hazánkat, s éppúgy a Tátra fáit is. Alig néhány hete pedig Csányban figyeltek meg egy jelentősebb tornádót.

A narancs riasztás - jelenleg még - kedd éjfélig van érvényben, az előrejelzések szerint azonban még szerdán is számíthatunk záporokra, zivatarokra!

Hazánkban korábban ezek a légköri jelenségek szó szerint ritkaság számba mentek, kialakulásuk leginkább csak az Alföld egyes pontjain volt lehetséges, olykor a Balaton fölött - mint nagy kiterjedésű állóvíz fölött - figyeltek meg víztölcséreket.

A globális felmelegedés ordító, szembeszökő bizonyítéka, hogy ezek a kritikus, labilis viharok mindennapossá váltak az utóbbi pár évben, és egyre több a kiugró időjárási esemény, amelyek  veszélyhelyzetek ezreit hordozzák magukban. Ilyen jelenségek elsősorban a Távol-Keleten vagy az USA-ban voltak eddig megfigyelhetők, az Egyesült Államok éghajlata azonban kedvez ezeknek a jelenségeknek, domborzata okolható e mellett azért, hogy az ország észak és déli irányban nyitott, s gyakorta találkoznak hideg és szó szerin forró, trópusi légtömegek országuk felett. Az időjárás heves változékonysága, a kiugró légköri  jelenségek egyértelműen a természet pusztulásának, felmelegedésének, kiegyenlítetlenségének bizonyítéka, egy jelzés a Föld mint bolgyó, vagy elvontabb értelemben a Föld-Anya részéről, hogy az emberiség változtatni kényszerül.

Ebben a kaotikus helyzetben egyre nagyobb szerepet kapnak az amatőr időjárási megfigyelők, amatőr meteorológusok, akik lelkesedésükkel, szakmai véleményükkel egy összefüggő, országonként átfogó, más országokkal is együtműködő csapatot hoznak létre, egymással jól, gyorsan kommunikálva a veszélyhezetekről,  pontos, azonnali, s ha kell helyszíni közvetítést adva az eseményekről, ezáltal követve munkájukat  információikat, tudásukra hagyatkozva az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentései, előrejelzései  kibővülnek, percre pontossá, aktuálissá válnak. Figyeljünk rájuk is, okvetlenül vegyük komolyan a veszélyjelzéseket, segítsük munkájukat!

Fodor Kata

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1424 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x