A cukorbetegség teljesen tönkreteszi az ínyet és fogakat!...
Címlap / Kütyü és tudomány / A cukorbetegség teljesen tönkreteszi az ínyet és fogakat! Mikor kell aggódnod?

A cukorbetegség teljesen tönkreteszi az ínyet és fogakat! Mikor kell aggódnod?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

A nem megfelelően kezelt diabétesz súlyos fogínygyulladáshoz, sorvadáshoz, a fogakat alkotó szövetek leépüléséhez vezethet, ugyanakkor már meglévő fogászati problémák nehezíthetik a cukorbetegség kezelését. 

Felnőttkorban gyakori világszerte a fogínysorvadás, az életkor előrehaladtával súlyosbodik ez az állapot.  A NIDDM (nem inzulinfüggő diabétesz mellitusz), azaz a 2-es típusú diabétesz betegeknél a fogbetegségek jóval gyakoribbak, mint az nem cukorbetegek hasonló korosztályaiban.

A fogszuvasodás, fogelhalás legkorábbi jeleit a foggyökér körüli, milliméter vastag csontszövet állapota jelzi. Fertőzés következtében hamar gyulladásos állapotba kerülhet ez a szövet, leggyakrabban abban a populációban figyelték meg az ilyen fertőzéseket, ahol a világon leggyakoribb előfordulású a 2-es típusú cukorbetegség is. Ez az arizónai Pima indiánok populációja.

A fogínygyulladás sajnos érinti az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyerekeket és serdülőket is. A 8-11 év közötti cukorbeteg fiatalok 16 százaléka szenved gyakori fogínyvérzéstől, gyulladás miatt. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a fogínygyulladás és más fogászati betegségek összefüggésben állnak a szemet érintő komplikációk, a retina elváltozásainak megjelenésével is, amely még súlyosbítja ezeket a tünetcsoportokat.

A cukorbetegek félévenkénti fogászati ellenőrzővizsgálata rendkívül fontos, főleg gyerekeknél!

Dr. Info
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2087 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x