A megfázás metódusa - Genetikai okok és a megoldás
Címlap / Kütyü és tudomány / A megfázás metódusa - Genetikai okok és a megoldás

A megfázás metódusa - Genetikai okok és a megoldás

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-28

A tudósok úgy tűnik, egy lépéssel közelebb kerültek a megfázás gyógymódjának kifejlesztéséhez, nemrég ugyanis megfejtették a mindenütt jelen lévő vírus genetikai kódját. 


Rendezvénynaptár
Bár még messze vagyunk a megfázás gyógymódjától, az emberi rhinovírusok genetikai lenyomatának feltérképezése hozzásegítheti a tudósokat, hogy jobban megértsék ezt az erősen fertőző kórokozót.

A Maryland Orvosi Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a rhinovírusok mind a 99 ismert törzsét megvizsgálták, így sikerült megfejteni a megfázás kórokozójának genetikai kódját. A genetikai kód ismeretében a tudósok egy vírus családfát hoztak létre, amelyből látható hogyan kapcsolódnak az egyes vírustörzsek egymáshoz.

Természetesen nem csak egyetlen egy megfázásért felelős vírus létezik: az emberi rhinovírusnak (HRV) jelenleg több száz törzsét ismerjük, amelyek két nagy csoportra oszthatók: a HRV-A-ra, és a HRV-B-re. A legújabb kutatások alapján további két csoport a HRV-C és a HRV-D is létezik.

Ez a több száz törzs a magyarázat arra, miért van szükségünk annyi papírzsebkendőre és köhögéscsillapítóra: ha ugyanis egyre immunisak vagyunk, az még nem jelenti azt, hogy az összes többi törzs ellen is védettséget élvezünk.

Emellett ezek a kórokozók mindenütt jelen vannak. Egy átlag felnőttet évente 2-4-szer dönt le a lábáról a megfázás, míg egy iskolás gyermek akár évente 10-szer is megfertőződhet. A megfázás ellen pedig nincs gyógymód. A most elterjedt terápia csupán a tünetek enyhítésére alkalmas. Az anti-virális gyógyszerek alkalmazása szinte lehetetlen, épp a vírustörzsek sokfélesége miatt.

"Eddig nem sikerült megfelelő gyógymódot találnunk a megfázásra, amelynek oka véleményünk szerint az, hogy nem rendelkeztünk elegendő információval a kórokozók genetikai felépítéséről"
- nyilatkozta Stephen Ligget, a Maryland Orvosi Egyetem munkatársa.

A most elkészült géntérkép segítségével a tudósok reményeik szerint láthatják majd a vírustörzsek hasonlóságait, és azt, hogy mely részeik a legérzékenyebbek, ezáltal pedig a leginkább támadhatók.

Medipress
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1326 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x