Vigyázz! Túllőheted magad vele!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Vigyázz! Túllőheted magad vele!

Vigyázz! Túllőheted magad vele!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Egye többen vannak, akik koffeinnel és vitaminokkal dúsított energiaitalokat isznak a rendszeres székletürítés érdekében.  


Rendezvénynaptár

Éppen ezért érdemes lehet megvizsgálni ezen italok összetevőit és alkotóelemeit, és azt, hogy lehet-e például a székrekedés megelőzésére használni őket. Ne felejtsük el, hogy ezek az üdítők nem sportitalok, melyeket gyakran fogyasztanak az atléták, hogy növeljék a szénhidrát-és elektrolit-bevitelüket. Céljuk az, hogy egy energiabombával lássa el a szervezetet. Az üzletekben számos elképesztő, sokat mondó fantázianevű termék kapható.

Félrevezető információ
Az első, ami megragadja az ember figyelmét, hogy ezeket az italokat pont úgy tervezték, hogy félrevezessenek bennünket, mégpedig rendkívül trükkös módszerekkel:

  a) Sötét színek és olvashatatlan szöveg
A legtöbb doboz sötét színű (fekete vagy éjkék), és apró betűket használnak, hogy ne lehessen könnyedén elolvasni a tápanyag-összetevőket és egyéb információkat. A legtöbb vásárló valószínűleg nem fog a szöveg silabizálásával bajlódni, és megissza tartalmát anélkül, hogy tudná, milyen rengeteg cukrot, koffeint és túlzott mennyiségű vitamint vesz magához.

  b) A mennyiségekkel kapcsolatos csalás
Az ételek felcímkézésére vonatkozó szabályok szerint a tápanyagtartalmat 100g-ra vagy 100 ml-re vetített értékben kell megadni, illetve az adagonkénti mennyiséget is fel kell tüntetni. A szabályozás célja, hogy a fogyasztó össze tudja hasonlítani a termékeket. Az adagonkénti oszlopból tudhatjuk meg, hogy egy adag elfogyasztásával melyik tápanyagból mennyi kerül a szervezetünkbe. Néhány energiaital esetén az egy adag az egész doboz tartalmát jelenti, és ez így is logikus. Van olyan is azonban, főleg a nagyobb kiszerelések, melyek űrtartalma akár 473 ml is lehet, de az egy adagot 240 ml-ként jelölik meg, mely mindössze fele a teljes valódi mennyiségnek. Bár elméletben elképzelhető, hogy van olyan, aki a nagyobb dobozt veszi meg, de egy nap csak a felét issza meg, de többségében, ha már egyszer kinyitották, el is fogyasztják az egészet. Ha elolvassák a tájékoztatót, akkor az a téves képzetük támad, hogy csak a felét itták meg a koffeinnek és a többi összetevőnek, ami persze nem igaz.

  c) Figyelmeztetések
Néhány italon feltüntetnek figyelmezető feliratokat, mint pl. „Magas koffeintartalmú”, „Ne fogyassza lefekvés előtt.”, vagy „Gyermekek, terhes nők, koffeinallergiások számára nem ajánlott.” Elég kicsi a valószínűsége annak, hogy a hétköznapi fogyasztó valaha is elolvassa ezeket a feliratokat, köszönhetően az igen leleményes, fekete alapra nyomott, olvashatatlan betűknek. A gyártók így védekeznek az ellen, hogy rájuk fogják: túladagolják a népet koffeinnel és vitaminnal. Ezért helyezik el a feliratokat a termékeken, de olyan módon, hogy nehéz legyen hozzáférni az információhoz. A figyelmeztetések között instrukciók és javaslatok is szerepelnek, mint pl. „Ne igyon többet napi 3 doboznál”, vagy „A fogyasztó felelőssége, hogy napi 3-nál többet ne igyon.” Ez utóbbi esetben akár 1065 mg koffeint is vehet magához a vásárló, a B-vitamin javasolt mennyiségét pedig 1000 %-kal lépi túl így, „felelősségteljesen”.

Túl sok koffein, cukor és vitaminok
Egyetlen doboz energiaitallal 75 mg koffeint veszünk magunkhoz, a nagyobb dobozból pedig 166 mg-ot. Napi 75 mg koffein önmagában még nem káros, mivel a legtöbb nemzetközi szakember egyetért abban, hogy napi 300 mg még nem jár súlyosabb következményekkel, nem alakul ki tőle függőség. De aki a nagyobb kiszerelést választja, az egy húzással ledönti a megengedett napi mennyiség több mint felét. Ha többet is megiszunk egy nap, a koffeinfogyasztásunk meghaladhatja az 1000 mg-ot, ami háromszorosa a javasolt maximumnak. Ha túlzásokba esünk, megjelenhetnek a mellékhatások, mint a gyors és rendszertelen szívverés, nyugtalanság, ingerlékenység, idegesség, álmatlanság, remegés, fejfájás, hasfájás, hányinger, hányás, fekély és függőség. Akik fogyókúráznak, nem árt, ha odafigyelnek az energiaitalokra, mert amelyiket nem mesterséges szerekkel ízesítik, azok dobozonként kb. 50 g cukrot tartalmaznak, a kalóriatartalmuk meg akár 867 kJ is lehet. Ez nagyon sok energia (a fogyókúrás étrend kb. 14 %-a), mely romba döntheti a kilók elleni harcot. Ne feledkezzünk meg a vitamintöbbletről sem! Míg mindannyiunknak szüksége van kevés B-vitaminra az egészségünk megtartásához, mégsem jó ötlet olyan termékeket inni, melyek ezeket hatalmas mennyiségekben tartalmazzák. Azért, mert kis mennyiségben jót tesznek, nem szabad őket túladagolni, mert az akár káros is lehet.

Hogyan fogyasszuk?
Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy a koffeintartalmú ételek és italok csökkentik a kimerültséget, segítenek ébren és éberen maradni olyan helyzetekben, amikor szükség van a figyelemösszpontosításra. Ezért, ha alkalmanként egy-egy doboz energiaital segít ki bennünket a nehéz helyzetben, nem okozhat bajt. A rendszeres fogyasztás viszont elkerülendő.

Biztonsági tippek

  • Ne igyunk ilyen italokat minden nap.
  • Válasszuk a kisebb kiszerelést, hogy észszerű határokon belül tartsuk a fogyasztást.
  • Egyszerre csak egy dobozzal igyunk, különösen a nagyobb fajtából.
  • Ne feledjük, hogy fennáll a hozzászokás veszélye, erre különösen ügyeljünk.
  • Ne ezzel az itallal helyettesítsük a kiegyensúlyozott, magas rosttartalmú étrendet, ne használjuk vitaminos kiegészítő gyanánt.

Medipress
 
 
 
[ 982 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x