A kassai aranykincs Budapesten
Címlap / Kütyü és tudomány / A kassai aranykincs Budapesten

A kassai aranykincs Budapesten

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-30

Először látható Magyarországon a kassai aranykincs. A kiemelkedően értékes régészeti lelet, a főként pénzérmékből álló kollekció március 20-ig tekinthető meg a a Magyar Nemzeti Múzeumban.  

 

Rendezvénynaptár
1935-ben Kassán a pénzügyigazgatóság épületét kezdték rendbe hozni, amikor az egykori Szepesi Kamara falából előkerült egy fedeles serpenyőre hasonlító réz tároló doboz – benne 2920 aranypénzzel, három emlékéremmel és egy 214 cm hosszú aranylánccal.

Ez utóbbi hasonló azokhoz a láncokhoz, amelyeket a Rembrandt-képeken a malomgalléros urak viselnek, többszörösen a nyakuk köré tekerve. Így szemléltethették gazdagságukat, és ha hordták az értéket, nem kellett attól tartaniuk, hogy az otthoni rejtekhelyről valaki ellopja.


A több mint háromnegyed századdal ezelőtt megtalált kassai lelet kalandos utat járt meg: tárolták a pozsonyi Központi Kincstárban, majd a Szlovák Helytörténeti Múzeumban, ahol a darabokat immár szakértők tisztították meg. Ott is maradt 1940-ig, amikor átszállították Prágába, és az ottani Nemzeti Múzeumban a muzeológusok részletesen elemezték, feldolgozták az anyagot.

A második világháború alatt elrejtették a kassai kincseket, amelyekre a nácik legnagyobb műkincsgyűjtője, a háborús bűnös Göring is fente a fogát. A kassai aranykincs sértetlenül átvészelte világháborút, bár a múzeum épületét bombatalálat érte. Prágából a háború után visszaszállították Kassára, ahol 1969-ben páncéltermet építettek bemutatására. Ott nyílt meg 1970-ben a nagyközönség számára a „Kassai aranyéremkincs”- kiállítás.

A Kelet-szlovákiai Múzeum rekonstrukciója évek óta tart, a kassai kincseket így vendégkiállításokon „népszerűsítik”. A pozsonyi és a prágai bemutató után Budapesten is megcsodálhatjuk őket.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
 
 
 
[ 2502 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x