Potenciális veszélyek
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Potenciális veszélyek

Potenciális veszélyek

Forrás: VM.komm
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

Egy nemrégiben lezajlott Egyesült Államokbeli vizsgálat nyomán kiderült: a potenciazavar olyan súlyos, de nem diagnosztizált betegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint a kardiovaszkuláris betegségek és a diabétesz.  


Rendezvénynaptár
Egy nemrégiben lezajlott Egyesült Államokbeli vizsgálat nyomán kiderült: a potenciazavar olyan súlyos, de nem diagnosztizált betegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint a kardiovaszkuláris betegségek és a diabétesz. A kutatók már többször rámutattak arra, hogy a potenciazavar gyakran más, egyazon rizikófaktorokra visszavezethető betegségekkel együtt fordul elő, de az eddig elérhető vizsgálati eredmények az alacsony alapmintái miatt kevésbé voltak mérvadóak.

Már számos tanulmány igazolta, hogy a magasvérnyomással, magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel, depresszióval, vagy szívkoszorúér betegséggel kezelt pácienseknél a potenciazavar is sok esetben előfordul, mint kísérőbetegség; azonban az erektilis diszfunkcióban szenvedő férfiak társbetegségeiről készült korábbi tanulmányok kis alapmintáik (58-174 férfi) miatt eddig csak korlátozottan voltak felhasználhatóak.

A legújabb, Egyesült Államokban lezajlott, 272 ezer potenciazavarban szenvedő férfi adatait alapul vevő tanulmány célja éppen ezért az volt, hogy alátámassza, illetve kiegészítse a már meglévő kutatási eredményeket. Azon férfiaknál vizsgálták a hipertónia, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és depresszió előfordulását, akiknél diagnosztizálták a potenciazavart, vagy e problémával kezelték őket. Ezeket a vizsgálati feltételeket a korábbi szakirodalom alapján válogatták össze, hiszen az erektilis diszfunkció leggyakoribb szervi oka valamilyen szív- és érrendszeri probléma, míg a leggyakoribb pszichiátriai ok a depresszió.

A vizsgálat eredményei
Az alapsokaságot adó 28 millió egészségpénztári tag közel egy százalékánál, tehát 272 ezer férfinál teljesültek a beválogatás kritériumai. A vizsgálat során a merevedési zavar kiváltó okait három nagy csoportba sorolták.

A kutatásba bevont személyek majd felénél (48%, 131 ezer fő) az erektilis diszfunkciónak szervi okai voltak, 17,4 százalékuknál (47 ezer fő) lelki okok álltak a háttérben, míg 38,8 százalékuknál (106 ezer fő) ugyan formálisan nem diagnosztizálták a potenciazavart, de részesültek valamilyen kezelésben.

A résztvevők több mint kétharmadánál (68%, 185 ezer férfi) a potenciazavaron kívül legalább egy társbetegséget diagnosztizáltak, leggyakrabban a magas koleszterinszintet (42,4%) és a magasvérnyomást (41,6%). E mellett jelentős számban fordult még elő a cukorbetegség (20,2%), illetve depresszió (11,1%) is.

Ugyanakkor a vizsgálatba bevont férfiak többségénél két kísérő társbetegség is jelen volt. Leggyakrabban a magasvérnyomás és a vérzsír-szint rendellenesség jár együtt (23,9%), a betegek 12,8 százalékánál volt egyszerre jelen a hipertónia és a cukorbetegség, és az alanyok 11,5 százaléka szenvedett a magas koleszterinszint és a diabétesz együttesétől. A vizsgált férfiak 8,2 százalékánál már mindhárom említett rendellenességben szenvedtek, és 5% volt azoknak az aránya, akiknél a magas koleszterinszint depresszióval társult.

A vizsgálat eredményei a betegek kor szerinti megoszlását figyelembe véve a következőképpen alakultak A magasvérnyomás a vizsgálatba bevont főként idősebb férfiaknál volt a leggyakoribb, a magas koleszterinszint előfordulása pedig az 56 és 75 év közöttieknél érte el a csúcsát. A cukorbetegség legnagyobb arányban a 66 és 75 év közöttieknél fordult elő, míg a depresszió a 36 és 45 év közötti pácienseket sújtotta leginkább. A tanulmány eredményei helyeként eltérnek a korábbi vizsgálatok megállapításaitól, aminek több oka is lehet, de legfőképpen az alapsokaság eltérő nagysága és a kutatás vizsgálati szempontjaiban meglévő különbségek okozhatják az eltéréseket. Míg az általunk tárgyalt vizsgálat elsősorban önbevalláson alapuló adatokat dolgozott fel, addig a korábbi megállapítások klinikai vizsgálatok eredményeként jöttek létre.

A kutatás adataiból egyértelműen kitűnik a merevedési zavarban szenvedő betegek minél előbbi szakorvoshoz fordulásának fontossága, ugyanis a potenciazavar túlnyomórészt más, sokkal súlyosabb problémák előrejelző tüneteként jelentkezik. A társbetegségek gyors diagnosztikáját szerencsére az a tendencia is elősegíti, amely a potenciazavar hatékony kezelésével egy időben indult meg. Az orvostudomány fejlődésével és az új terápiás megoldások megjelenésével ma már potenciavar esetén is biztosítható a természetes szexuális élet lehetősége, és ennek reményében egyre több érintett kér orvosi segítséget, és így a súlyos társbetegségek kiszűrésének is megnő az esélye. Az orvosi gyakorlatból az is kiderül, hogy míg harminc évvel ezelőtt az érintettek csupán elenyésző százaléka fordult szakemberhez, addig ez a szám ma már meghaladja a 10 százalékot. Ehhez azonban olyan megoldásra van szükség, amellyel a férfi és partnere szexuális élete is újra természetessé válik, és biztosítja a problémák előtti szexuális együttlétek szabadságát. A hosszúhatású megoldással az érintett férfi 36 órán belül bármikor, spontán módon képes a szexuális együttlétre, így a tervezési kötöttségektől mentesen biztosított a természetes szexuális élmény. Ez tehát nem azt jelenti, hogy a merevedés ilyen hosszan áll fenn, hanem azt, hogy a 36 órán belül a férfi bármikor képes a szexuális együttlétre, így esetleg akár többször is élhet ezzel a lehetőséggel. Az ilyen új lehetőségek megjelenésével szerencsére egyre gyarapszik azoknak a száma, akik félretéve gátlásaikat, felkeresik orvosukat, és ilyenkor a potenciazavar kezelése mellett a háttérben húzódó betegségek is a figyelem középpontjába kerülnek.

Összefoglalás
Az Egyesült Államokban végzett kutatás vezető szakértői szerint a merevedési zavar egyaránt lehet testi és lelki okokra visszavezethető betegség, így az orvosok a merevedési zavart akár a fel nem ismert kardiovaszkuláris betegségek korai jelének is tekinthetik, és felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó diabéteszre, depresszióra vagy magas koleszterin szintre is. Éppen ezért a merevedési zavar kezelésével egyidejű lépéseket kell tenni az esetleges társbetegségek diagnosztizálására és kezelésére is.

Hazánkban több mint félmillió férfit érint a merevedési zavar valamilyen enyhébb, vagy súlyosabb formája, és jelenleg kb. 50 ezren részesülnek kezelésben.
VM.komm
 
 
[ 878 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x