Gyakorlati tanácsok
Címlap / Kütyü és tudomány / Gyakorlati tanácsok

Gyakorlati tanácsok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Praktikus útmutató az iskolai büfék kínálatának összeállításához A dietetikusok gyakorlati tanácsokat adnak  

 

Praktikus útmutató az iskolai büfék kínálatának összeállításához a dietetikusok gyakorlati tanácsokat adnak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége praktikus kiadványt készített „Korszerű és egészséges iskolai büfé” címmel. A kiadvány célja az, hogy – a táplálkozástudomány legfrissebb eredményei alapján – az iskolák számára gyakorlati segítséget nyújtson a büfék választékának kialakításához. A színes füzet 1350 iskolaigazgatóhoz jutott el, valamint letölthető a január 1-jén indult www.egeszsegesbufe.hu honlapról is.

2006. január 1-jén hatályba lépett az iskolai büfék és áruautomaták kínálatát szabályozó oktatási minisztériumi rendelet, aminek alapját az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársai által kidolgozott szakmai ajánlás képezi.
Február végéig minden iskolában, kollégiumban működő, élelmiszert árusító üzlet és automata üzemeltetési szerződését felül kell vizsgálni. Az iskolaigazgatóknak most az a feladatuk, hogy a kínálatról egyeztessenek a büfék, illetve az automaták működtetőivel, az iskola-egészségügyi szolgálatokkal, továbbá az iskolaszékekkel (a szülők közösségével).

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) praktikus kiadványt, ajánlást készített „Korszerű és egészséges iskolai büfé” címmel. A kiadvány célja az, hogy – a táplálkozástudomány legfrissebb eredményei alapján – az iskolák számára gyakorlati segítséget nyújtson a büfék választékának kialakításához. Az MDOSZ 1350 általános iskolába juttatta el a 32 oldalas színes füzetet. A kiadvány szabadon letölthető a január 1-jén indult www.egeszsegesbufe.hu honlapról, ahol az érdeklődők az egyes fejezetek tömörebb összefoglalóját olvashatják, sőt a fórumban megoszthatják egymással tapasztalataikat, kérdéseiket.

„Legfontosabb célunk az volt, hogy rendszerezzük a gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozására, optimális étkezésére, egészséges életmódjára vonatkozó elveket, s ezekre építve gyakorlati tanácsokkal segítsük az iskolai büfék korszerű kialakítását. Külön öröm számunkra, hogy ajánlásunk a honlap létrehozásával gyakorlatilag minden érdeklődőhöz eljuthat.” – mondta el Kovács Ildikó dietetikus, az ajánlás egyik szerzője.

„A családi környezet mellett az iskolában nyílik mód leginkább az egészséges életvitel magatartásmintáinak kialakítására és begyakorlására. Mivel nehéz eligazodni az egészséges táplálkozásról szóló információk dzsungelében, ezért különösen időszerű volt egy olyan útmutató elkészítése, amely a rendelkezésre álló adatokat tudományos és egyben közérthető módon foglalja össze.” – hangzott el Lelovics Zsuzsanna dietetikustól, a kiadvány társszerzőjétől.

„Sajnos, dietetikus szakembereink ma még nincsenek jelen minden tanintézményben, pedig ott volna a helyük. Az iskolákra, pedagógusokra pedig egyre több feladat hárul az egészséges táplálkozás témakörén belül is. Ezért készítünk időről-időre olyan kiadványokat, amivel a pedagógusok munkáját igyekszünk megkönnyíteni. Szervezetünk és a dietetikus szakma nemzetközi tekintélye, hitelessége, függetlensége garancia arra, hogy a kiadványok tartalma szakmailag korrekt, s javaslataink a gyakorlatba is átültethetők.” – mondta el Antal Emese, az MDOSZ elnöke.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 1991-ben alakult meg, jelenleg 1400 tagja van. 1998 óta kiemelkedően közhasznú szervezetként működik. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének, az EFAD-nak (European Federation of the Associations of Dietitians). Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett táplálkozási szakemberek (dietetikusok), akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari vállalatok munkáját is segítik. Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

Mi az MDOSZ célja?
- A lakosság egészségi állapotának megőrzése.
- Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében.
- A táplálkozással összefüggő betegségek dietoterápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése.


 
 
[ 3343 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x