Tűzoltókkal gyújtatta fel a fél várost
Címlap / Őrület / Tűzoltókkal gyújtatta fel a fél várost

Tűzoltókkal gyújtatta fel a fél várost

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-30

Vásárolj égő házat! Akár ez is lehetett volna a mottója a történelem első nagy ingatlanspekulánsának. 


Rendezvénynaptár

Az első nagy ingatlanspekuláció hatalmas vagyonhoz juttatta a szemfüles és rámenős férfit, aki fél Rómát megszerezte magának. Az égő felét. A gyakori tűzvészek miatt ugyanis a városnak nap mint nap égett valamelyik része, az égő épületet és a veszélyeztetett szomszédságot pedig potom pénzért adták el a megrettent tulajdonosok.

Az ókorban járunk, az eszes spekulánst pedig Marcus Crassusnak hívják.
A nemesi család sarja pénzét ingatlanokba fektette, a rómaiak ugyanis bérházakban laktak, mármint a szegény rómaiak, és a szűk, apró, sötét, gyakran életveszélyes lakásokért igen sok bérleti díjat fizettek.

Az ok egyszerű: Róma falai szentek azokon kívül nem lehet terjeszkedni, a város csak a falakon belül lehet védve az istenek által is. Következésképp a hely egyre szűkösebb, a telek és ingatlanárak egyre magasabbak, a lakáshiány folyamatosan nő, a bérleti díjakkal együtt.

HarmoNet tipp: Ghostbusters már az ókorban is?>>>

Olcsón házat vagy telket venni egyetlen módon lehet, ha éppen ég.
A középületek és a gazdagok villáit kivéve Rómában minden fából épült, és a háztartásokban nyitott tűzhelyet használtak. A tűzvész mindennapos volt. Ezt használta ki Crassus, aki 300 kiképzett rabszolgájából megalakította a világ első hivatásos tűzoltó egységét. Az égő házakhoz azonnal kimentek oltani, de még előbb értek oda Crassus kufárjai, akik előbb olcsón megvették az égő házat, amit utána a tűzoltók eloltottak.

Sokszor a szomszédos épületeket is potom pénzért megszerezték, vagy ha a ház leégett, a romos telket vásárolták fel.  A tűzoltók emellett vállaltak oltást akkor is, ha a tulajdonos fizette meg őket. Ez ugyan kisebb üzlet volt, de megérte így is. Végül pedig, ha Crassus mindenáron meg akart szerezni egy ingatlant, tűzoltói a gyújtogatást is elvégezték. Rabszolgák lévén kénytelenek voltak uruk parancsára ezt is megtenni. Ha valaki nem adta házát „szépszerével”, akkor szembe kellett néznie azzal, hogy akár naponta felgyújtották, és ha égett, még pénzért sem volt, aki eloltsa.

Végül Crassus lett Róma legnagyobb ingatlantulajdonosa, szinte valamennyi bérházat megszerezte, és csak az előkelők házai, és a középületek voltak tőle viszonylagos biztonságban. Hatalmas jövedelemre tett szert, amit azután saját népszerűségének növelésére fordított, politikai tőkét kovácsolt belőle, és Róma leghatalmasabb embere lett. Egy időre…

Zoknit hordak szandállal az ókori rómaiak?>>>

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 683 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x