Hulladékszelektálás, gyorsan, könnyen? - Új rendszer a láthatáron!...
Címlap / Őrület / Hulladékszelektálás, gyorsan, könnyen? - Új rendszer a láthatáron!

Hulladékszelektálás, gyorsan, könnyen? - Új rendszer a láthatáron!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

A környezettudatos magatartás mindannyiunk számára, mindennapi felelősséggel, kötelezettségekkel jár. A tiszta, fenntartható környezetért, a hulladék újrahasznosítása, szabályos kezelése során minden lakosnak arányosan részt kell vállalnia. Egy követhető megoldás! 

Az engedélyezési eljárások 2008. márciusi lezárultával felgyorsul a Zöld Híd Program megvalósítása. E hónapban kiírásra kerültek a hulladékkezelő központok építési tenderei és a tervek szerint idén júliustól megkezdődnek a hulladékgazdálkodási rendszer kivitelezési munkálatai, amelynek átadására legkésőbb 2010-ben kerülhet sor.

A Zöld Híd Program 106 település összefogásával megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, amely Pest megye észak-keleti részére, illetve Nógrád megye nyugati részére terjed ki. A több mint 102.000 háztartást és közel 277.000 embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása.

A program legfőbb célkitűzései közt szerepel, hogy a műszaki és a jogi követelményeknek megfelelő hulladékgyűjtő és - kezelő rendszer létesüljön a térségben 2010-re. Emellett kiemelten fontos, hogy a hulladékok szelektív gyűjtése is bevezetésre kerüljön gyűjtőszigetek alkalmazásával, 5-8 éven belül a háztartások közvetlen bevonásával. Kiemelt cél, hogy lényegesen csökkenjen a lerakásra kerülő hulladékok mennyisége is. A fejlesztések révén, a régi lerakók megszüntetésével és terület rendbetételével pedig jelentősen csökkenhet a térség környezet terhelése. A mostani programban nem szereplő hulladéklerakók rekultivációjára a társulás már újabb nagyszabású pályázatot nyújtott be.

A környezettudatos magatartás mindannyiunk számára, mindennapi felelősséggel, kötelezettségekkel jár. A tiszta, fenntartható környezetért, a hulladék újrahasznosítása, szabályos kezelése során minden lakosnak arányosan részt kell vállalnia. „Kiemelt szerepet szánunk a Zöld Híd Programban a lakosok környezettudatos nevelésére, a környezetbarát magatartás népszerűsítésére. Szeretnénk a helyes hulladékkezelés és a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésével megóvni környezetünket és felhívni a környezetvédelem jelentőségére a lakosság figyelmét.” – hangsúlyozta Gyenes Szilárd, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás projektvezetője.


A Zöld Híd Program keretén belül három nagy gyűjtőkörzetben (Kerepes, Nógrádmarcal, Vácrátót) összesen kilenc főlétesítmény épül meg, illetve korszerűsödik, köztük két hulladék-kezelő központ (Kerepes, Ökörtelek-völgy; Nógrádmarcal), egy átrakó állomás (Vácrátót) továbbá kilenc hulladékudvar  (Aszód, Balassagyarmat, Fót, Gödöllő, Kerepes, Nagymaros, Rétság, Veresegyház, Vác) és megépül 486 szelektív gyűjtő sziget is.
A rendszer garantálja az öt fajta gyűjtési típus esetében (ömlesztett hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetes szelektív gyűjtés, zöldhulladék gyűjtés, hulladékudvarokban történő gyűjtés és veszélyes-hulladékok szelektív gyűjtése) a hulladékok megfelelő begyűjtését, továbbá optimális hasznosításukat, illetve előírások szerinti ártalmatlanításukat.

A projekt megvalósításával és az új pályázati forrás eredményes megszerzésével teljes körűen felszámolhatóak, vagy biztonságba helyezhetőek a jelenleg még működő, vagy felhagyott, műszaki védelem nélküli lerakók, illetve az eddigi rossz hulladékkezelési módszerek, amelyek sem a jogszabályi feltételeknek, sem pedig a környezetbiztonsági követelményeknek nem felelnek meg.

„Munkánk teljes sikere esetén az ország egyik legszebb, gyakran látogatott részén, a Dunakanyar–Börzsöny–Ipoly-völgy, Galga–mente és Gödöllő térségében alakulhat ki a kor színvonalának megfelelő a jelenlegitől nagyságrendekkel jobb hulladékkezelési rendszer.
Bízunk abban is, hogy az itt élő emberek, civil szervezetek partnerségével valóban tiszta vidék és rendes táj lehet életterünk.” – állapította meg Gyenes Szilárd.

A hulladékgazdálkodási rendszer próbaüzemére 2009 év végén kerülhet sor az előzetes tervek alapján.

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 %-ban támogatja a programot.  A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja. A program végrehajtásának ellenőrzését és törvényességét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kohéziós Alap Irányító Hatósága, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága látja el.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3449 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x