Csúcsra jutni! A világ tetejére!
Címlap / Őrület / Csúcsra jutni! A világ tetejére!

Csúcsra jutni! A világ tetejére!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-08

Mount Everest, tibeti nevén Csomolungma, ami annyit tesz, a Föld istenasszonya. A világ legmagasabb pontja. Hegymászók ezrei próbálkoznak a meghódításával, de csak igazán keveseknek sikerül ez a dicső tett.  

 

Elsőként az új-zélandi Edmund Hillary tette a lábát a csúcsra 1953. május 29-én, helyi idő szerint fél 12-kor. Vele tartott a nepáli Tenzing Norgay, aki társává szegődött az úgynevezett csúcstámadáshoz, ami a kimerítő út utolsó néhány száz méteres távját jelenti a szakzsargonban. 2003-ban, a történelmi esemény 50. évfordulóján a két hegymászó fia, Peter és Jamling együtt sikeresen hódították meg a világ tetejét.

Az első magyar, aki felért a csúcsra Erőss Zsolt volt, aki 2002-ben oxigénpalack segítségével vitte véghez az embert próbáló feladatot. A Himalája â013 és más magashegyi csúcsok â013 közelében ugyanis már annyira ritka a levegő, hogy nagyon nehezen tud az ember elegendő oxigénhez jutni, így magas az eszméletvesztés esélye, ami a zord körülmények miatt egyenlő a fagyhalállal. 2007-ben második magyarként Jelinkó Attila csatlakozott a csúcshódítók táborához, szintén oxigénpalack használatával. A 3500-nál több sikeres kísérlet közül egyébként alig 150 esetben jutottak fel a hegy tetejére palack nélkül, így ebből is látszik, milyen kegyetlenül nehéz az ottani környezetben eme segítség nélkül létezni.

HarmoNet tipp: Amit régen meztelenül csináltak a férfiak! >>
 


Hillary nevét mindenki ismeri, sőt az egyes országok saját csúcsjáró fiait is könnyedén felsorolják, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról a szürke eminenciásokról, akik szinte naponta járnak fel esti sétájuk alkalmával a Csomolungmára. Ők a serpák. Magashegyi nép, Tibet és Nepál határvidékén élnek, és az 50-es évek óta a Himalája-turizmusból élnek. Közülük néhányan tíz alkalomnál is többször jártak a csúcson, a legeredményesebb - egyben világcsúcstartó - Appa névre hallgat, és 17-szer hódította meg a Mount Everestet. A 46 éves Appa az egyik legtekintélyesebb nepáli serpa, szinte minden évben megjárja a hegyet. A legutolsó Szuper Serpa névre keresztelt expedícióról dokumentumfilm is készült, amelynek bevételét a serpa gyerekek oktatására, és egészségügyi ellátásuk javítására fordítanak. A serpák több rekordot is tartanak, köztük a leggyorsabb mászásét, amit sokáig Lapka Gelu tartott - aki 13-szor járt a hegyen - mígnem 2004 májusában a 26 éves Pemba Djori elhódította előle ezt a címet, miután 8 óra 10 perc alatt hódította meg a hegyet. A serpák tehát amellett, hogy kalauzolják az expedíciókat, cipelik a felszerelést, a nemzetközi hegymászókat is megszégyenítő teljesítményekkel hívják fel magukra a figyelmet. Tetteik alapján meg is érdemlik, hogy róluk is essék néhány szó.
 


 
 
[ 1180 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x