Az Úr lakhelye - Isten parkja a Földön?
hirdetés
Címlap / Őrület / Az Úr lakhelye - Isten parkja a Földön?

Az Úr lakhelye - Isten parkja a Földön?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Évről évre július utolsó hétvégéjén rendezik meg a Krisna-völgyi búcsút. A három napos rendezvény fontos esemény az Indiai Kulturális Központ és Biofarm életében, hiszen ilyenkor majd tízezer látogatójuk van. Az erőszakmentesség elvét hirdető közösség ünnepén azért íjjal lehetett lőni. 


Rendezvénynaptár
Mint kiderült, mindenféle előítélettel érkeztünk a helyszínre, és ez nem csak a faluval kapcsolatban volt igaz. A látogatók közé például elsősorban a reform életvitelre, újdonságokra nyitott fiatalokat, városi értelmiségieket, családokat vizionáltunk. Ehhez képest komoly túlerőben voltak a különbuszokkal érkező vidéki nyugdíjasok, és volt néhány meglepő figura is. Ki gondolta volna például, hogy a bejáratnál mindjárt egy tisztelettudóan jegyet váltó nemzeti érzelmű motorosbandába botlunk.


Népszerű helyszín a meditációs ösvény. A falapról falapra lépkedve tanításokon keresztül tudhat itt meg jó esetben sok mindent a hinduizmusról, a védikus tanításokról, saját magáról a látogató.

A 260 hektáros Krisna-völgy megművelt és épített része egyaránt nagyon szép. Ilyenkor a földek is megtekinthetők, és a lakövezetet kivéve mindenhol máshol is szívesen látják a vendégeket. A területet egy patak szeli át, ennek felduzzasztásával több tavat alakítottak ki, mellettük emlékhely, pihenő, vagy éppen meditációs helyszínek.


Ez a közösség nagyon fontos munkát végez, mondta a búcsú egyik díszvendége, Ranjit Rae, India nagykövete. A mosolygós, egyszerűen beszélő férfi egyáltalán nem emlékeztet arra a politikus képre, amely bennünk él. Testőrök nélkül érkezett, de a ő is nagy fekete Mercedesszel jár.

Táncbemutó, ahol hagyományos koreográfát (baharatanatyam), és bollywoodi táncot egyaránt lejtett a hölgy. Ez a fajta kettősség jellemzi az ősi tanokat nyugati eszközökkel terjesztő vallást, és az egész búcsút. Ahol ismeretterjesztés és pénzgyűjtés, valódi értékek és vásári áruk kereskedelme egyaránt zajlik.
A tábla közepébe nem csak harcos találhat (ksatriya). Az erőszaknélküliséget (ahimsá) hirdető vallás tagjai éppúgy élvezettel céloztak, mint a különböző korú és nemű vendégek. Aki ügyes volt, az nyereményt is kapott, akárcsak egy hagyományos búcsú céllövöldéjében. Természetesen a bhakták - a Krisna-tudatú hívők, nyilaikat csak céltáblákra lövik ki.
Az agyagból készült marhák egy nagy istálló bejáratát őrzik. Húst ugyan nem esznek a Krisna vallás hívei, de állatot tartanak, dolgoznak velük a földeken és megisszák a tejüket. Méhészetük is van, a mézből többek között gyógytermékeket készítenek.
A templomból az előadások, rendezvények helyszínéül szolgáló sátorba hozzák ilyenkor a magyar szemmel furcsának tűnő szent szobrokat. A tisztelet egyik jele, hogy az erre kinevezett személy állandóan legyezi ezeket.

A Krisna-völgyi búcsú egyik évről évre visszatérő eseménye a tradicionális esküvő. Mint kiderült, nem csak bemutatják, hogy milyen ez, hanem valóban örök hűséget fogad egymásnak egy pár  - mindenki előtt. A Szekérfesztiválon a résztvevők háromszoros esküvő szemtanúi lehettek. A közösség vezetője a szertartás alatt magyarázza a történteket, így fény derül arra, miért járja hétszer körül férjét a menyasszony, vagy miért kötik össze a házaspárt fizikailag is. Ez az északi népek kézfogóiban is bevett szokás.


Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm 1993 óta létezik. 150 szerzetes él itt, egy részük cölibátusban, de a többség családos, a védikus kultúra szabályait követik, a szentírások ide vonatkozó részeit a családi életben, az ún. varnásrama-dharmát. Hétköznapjaik kora hajnalban kezdődnek, és meditálással, tanulással és munkával telnek. Sajátos világukat örömmel mutatják meg bárkinek, a falu szimbolikus belépőjegy ellenében látogatható, de bentlakásos tanfolyamokat is tartanak. A Krisna-tudat tagjai meditációikba is szívesen bevonják az érdeklődőket, s megmutatják nekik az ún. yuga-dharma szerinti kötelességet, a korszakra előírt vallásos kötelességet, amely az éneklés. Legfőbb mantrájuk a Hare Krisna. Transzcendentális, soronként éppen 8 szóból áll.

Hare Krisna Hare Krisna
Krisna Krisna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare

www.krisna.hu
 
 
[ 1584 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x