Pulóver 600 ezerért - Te vennél?
Címlap / Őrület / Pulóver 600 ezerért - Te vennél?

Pulóver 600 ezerért - Te vennél?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-23

...mármint forintért. Igen, jól látod. Pedig ez nem is annyira drága, egy teljesen egyszerű pulcsi, semmi extra, hacsak nem az anyaga. Lássuk, miből is készült, hogy egy kisebb vagyont kérnek és adnak is érte? 


Rendezvénynaptár
Hallottál már a vikunyáról? Nem, nem eszik, nem is isszák. Hordják. Pontosabban a vikunya nevű állat gyapjából készült holmikat. Ez az állat az Andokban él, és a teve közeli rokona. Gyapja a legfinomabb a világon, és a legkevesebb van belőle. Talán ezért van az, hogy az igazán gazdagok csakis vikunya pulóvert hajlandóak hordani, amiből a legegyszerűbb darab is több mint 600 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. A vikunya fonál puhasága és selymessége egyedülálló a világon, a legfinomabb kasmír kecske gyapja is sprőd spárgának tűnik mellette. Az átlagos merinói juh meg hajókötélnek. 

A vikunya gyapjának egy szála kb. 6-13 mikrométer(!) átmérőjű, a kasmír kecskéé ennek nagyjából kétszerese, a merinói juhé négyszerese. Az állatok gyapjú hozama pont fordítva alakul: míg a vikunya kétévente ad kb. 20 dekagramm fonalat, addig a kasmír kecske évente, a merinói pedig évente ennek a harmincszorosát. Ráadásul amíg a merinói juhból és kasmír kecskéből akad szép számmal, addig a vikunyát a kihalás fenyegeti. Így már érthető, hogy miért olyan különleges és drága egy vikunya pulcsi, és miért van az, hogy a dúsgazdag sznobok megőrülnek egy-egy mutatós darabért. 


A nagy divatcégek egymással versengve állnak sorba a gyapjúért, amit külön természetvédelmi övezetben nevelt szigorúan védett állatokról nyírnak le az Andokban élő kiváltságos tenyésztők. A vikunyát már az inkák is tenyésztették, főleg teherhordása használták és a gyapját nyírták, amiből csak az uralkodó részére készítettek csodálatosan finom kelméket. A spanyolok aztán majdnem teljesen kiirtották a szerencsétlen állatot: ők nem elégedtek meg a gyapjúval, az állat teljes bőrét akarták. Az 1960-as évekre alig maradt ebből a kedves és vidám megjelenésű állatból. A néhány megmaradt nyájat szigorú védelem alá helyezték minden Andok menti országban, így manapság már kimutatható némi szaporulat. A divat cégek számára külön nyájakat tenyésztenek, és csak a gyapjukat szabad kétévente lenyírni a féltve őrzött állatoknak.

 
A feldolgozás során a legnagyobb óvatossággal járnak el, hogy az értékes gyapjú ne károsodjon. A vikunya pulcsikat nem is festik, hogy a fonal megőrizze egyedülálló puhaságát, így egy természetesen szép sárgás-barna színű, elképesztően könnyű, végtelenül finom és puha és rendkívül meleg ruhadarabot kapunk, ha meg tudjuk fizetni érte a potom 600 ezer forintnyi összeget. Természetesen külön megrendelésre készítenek például öltönyöket is, a várakozási idő több év, az ár minden esetben egyedi, és valahol az Androméda-köd táján kering a világűrben.

Ha szeretnél élőben látni vikunyát, nem kell Dél-Amerikáig utaznod. A szegedi állatkertben élnek ilyen állatok, nemrég csikó is született. Látogass el hozzájuk!
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 9940 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x