Augusztussal zárult Magyarország péntek 13-ája! - Történelmi...
hirdetés
Címlap / Őrület / Augusztussal zárult Magyarország péntek 13-ája! - Történelmi fejtágítás mindenkinek

Augusztussal zárult Magyarország péntek 13-ája! - Történelmi fejtágítás mindenkinek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Augusztus 29. A nyár egyik fényes napjának hittük volna. Nem is hinnénk, hogy egy naphoz szinte csak negatív események kapcsolódnak a történelemben, de augusztus 29-e ilyen nekünk magyaroknak. Hogy mi is történt évszázadokkal ezelőtt ezen a neves napon? 


Rendezvénynaptár
Kronológiai sorrendben követve az eseményeket utazzunk kissé vissza a múltba, egészen a XVI. Századig, azokban a vészterhes időkbe, amikor az oszmán-török birodalom világhódító útján elérte a Magyar Királyság határait. A hunyadiak korát követő zűrzavaros évtizedekben II. Lajos ült Magyarország, Horvátország és Csehország trónján, ő volt a török hódoltság előtti utolsó király. Két évvel a Dózsa-féle parasztfelkelés leverése után lépett trónra, rövid – mindössze 10 évig tartó uralkodása – a jól ismert mohácsi tragédiával végződött. Kevesen tudják, hogy a király halálának napja több másik bús emléket is felidéz, éppen azokból az időkből.

Hatvan öt évvel és tizennyolc nappal Hunyadi János, a nagy törökverő halála, és egyben a nándorfehérvári diadal után – amelynek emlékét máig őrzi a déli harangszó – ismét vessük pillantásunkat a délvidéki erősség felé, amelyet ma Belgrádként, Szerbia fővárosaként ismerünk. 1521. augusztus 29-én esett ugyanis, hogy a török végül sikeresen bevette Nándorfehérvárt, Magyarország utolsó déli védőbástyáját. Az ekkor 15 éves gyerekkirály, II. Lajos még nem sejthette, hogy ez a nap nem csak a híres erődítmény, hanem saját élete végét is jelenti majd, egészen pontosan öt évvel később. 1526. augusztus 29-én zajlott ugyanis a magyar hadtörténelem – a muhi csata melletti – egyik legnagyobb vereségével végződő mohácsi csata, amelynek során szinte a teljes jelen lévő főnemesség, és maga a király is életét vesztette. A legenda szerint Lajos király a megáradt Csele patakba zuhant lováról, miközben kísérete megpróbálta kimenteni a vesztett csata forgatagából, és a nehéz vértezet a habok mélyére húzta, nem tudtak rajta segíteni. 


Ahogyan az országon sem lehetett már segíteni, ugyanis a megmaradt nemesség nem volt képes ütőképes haderő felállítására, így 15 évvel később, 1541 – ki hinné – augusztus 29-én a török csapatok bevonultak Buda várába, amelyet a helyőrség harc nélkül átadott az oszmán birodalom képviselőjének. Ezzel vette kezdetét a 150 évig tartó török hódoltság Magyarországon. 

Szerencsére 2008-ban túljutottunk ezen a zsongó, forró hónapon, és közeleg a lágyfényű ősz, megérint a szeptember... 
 
[ 1078 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x