Milyen az ideális főnök-beosztott párosítás?
Címlap / Őrület / Milyen az ideális főnök-beosztott párosítás?

Milyen az ideális főnök-beosztott párosítás?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-31

A főnökkel mindig csak a baj van, ám egy a napokban megjelent vizsgálat eredményei szerint az sem mindegy, hogy férfi, vagy nő adja ki az utasításokat. Meglepő módon, a nők sokkal könnyebben fogadják el ellenkező nemű főnöküket, mint a női vezetőket. 

 

A Torontói Egyetem kutatói egy 2005-ös telefoninterjú adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a női főnök alatt dolgozó nőkre nagyobb pszichológiai megterhelés jut, mint férfiak alkalmazásában álló társaikra - átlagosan, természetesen akadnak kivételek. Az interjú során három különböző szituációban dolgozó felnőtteket kértek meg, hogy értékeljék a rájuk nehezedő stressz mértékét, valamint egészségügyi problémáikat. Megkérdezték a kizárólag női, vagy férfi vezetőnek dolgozókat, illetve az olyan beosztottakat, akik egyszerre két főnökkel, méghozzá egy férfi és egy női vezetővel is rendelkeztek. Az alvászavarokat, koncentrációs nehézségeket, a depressziót és a szorongást értékelték pszichológiai problémaként, míg a fizikai tünetek közül a fejfájást, gyomorfájást, illetve gyomorégést, nyak- és hátfájdalmat és kimerültséget vették számításba.


Kiderült, hogy a vegyes párosok női alkalmazottai is több ilyen tünetről számolnak be, mint a kizárólag férfi vezetőnek dolgozó nők. A férfiak megterheltsége egyetlen főnök esetén a vezető nemétől függetlenül azonos volt, és összességében magasabb, mint a vegyes főnökpárosnak dolgozó férfiak esetében. Az elemzés a Journal of Health and Social Behavior szeptemberi számában olvasható. A statisztikai számításhoz figyelembe vették a munkahelyi körülmények és a foglalkozás befolyását is.

Az eredmények - különösen a nőknek dolgozó nőkkel kapcsolatosak - ellentmondanak azoknak az elméleteknek, melyek szerint a főnök és beosztottja közti demográfiai hasonlóság elősegíti a munkahelyi harmóniát, míg az ilyen jellegű különbségek problémák forrásaivá válhatnak. A kutatók szerint az ellentmondás a még mindig fennálló "a főnök legyen férfi" sztereotípiának köszönhető. A nők nehezebben tűrik saját nemüktől az agresszívabb bánásmódot, a férfias stílust, mint a férfiaktól. Általában véve több támogatást várnak azonos nemű főnöküktől, mint amit valóban megkapnak. A férfiasan viselkedő női vezetőket nehezebb elfogadni, és valószínűleg ez lehetett a probléma Hillary Clintonnal is az elnökjelölő kampány során.

Valószínű azonban, hogy minden erőfeszítés ellenére a foglalkozás típusa is befolyásolhatta az eredményeket. Egy a vezető számára is jelentős stresszt okozó alulfinanszírozott, alulértékelt munkahelyen, mint például a szociális munkások körében, a beosztottra is nagyobb nyomás nehezedik.


A nő nőnek dolgozó területen érdemes elgondolkodni a belső feszültségeken, nemi harcokon, míg a nő a férfinek dolgozás esetében a nők hagyományos családmodell iránt való vágyódásukon, lehet a férfinek könnyebben szolgál egy nő... Női főnök pedig ritkán van igazán a topon - vélik egyesek - és így nehezebb tisztelni. Ennek ellenére női főnöknek dolgozni, ha baráti harmónia és összhang alakul ki sok esetben könnyebb. Az eredményekhez érdemes lenne a kísérletet nagyobb körben is folytatni. - a szerk.

 
 
[ 5847 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x