Kiállítás a zseniális zsarnokról
Címlap / Őrület / Kiállítás a zseniális zsarnokról

Kiállítás a zseniális zsarnokról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-10

Vajon ki volt valójában Julius Caesar? Véreskezű zsarnok? Precíz történész? Zseniális hadvezér? Netán tehetséges író? Mindegyik és egyik sem. A történelem egyik legsokoldalúbb és legtöbb érdeklődésre számot tartó személyisége maga a rejtély. Ezt a rejtélyt próbálja most bemutatni egy szenzációs kiállítás, az első a maga nemében. 

 

Julius Caesar - az ember, a hadjáratai, a mítosz címmel látható kiállítás Rómában, a Bramante kolostorban, először mutatva be egy teljesen önálló kiállítás keretében az ókor és egyben a történelem egyik legismertebb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó alakját. Egyetlen más  történelmi személyiségről sem készült annyi írás, könyv, dráma, és annyi film, mint róla, kivéve talán Jézust. Azt azonban soha senkinek nem sikerült teljes mértékben megfejteni, vajon ki volt valójában ez a karizmatikus ember, ez a zseniális elme, aki egymaga felforgatta a világot, és átírta a történelmet? A kiállítás erre keresi a választ, ám a döntést a látogatókra bízza, akik a számos kiállított emlék alapján alkothatnak maguknak véleményt erről a nem mindennapi személyről. 

A kiállítás anyagát nagy európai intézmények adták össze a Louvre-tól a berlini állami múzeumokig - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A látogató nagy mesterek szobraiban, képeiben gyönyörködhet, köztük az úgynevezett "Zöld Caesarban", amely az i.sz. 1. századból származik és I. Frigyes német-római császár gyűjteményének része volt, egy i.e. 1. századi márvány mellszobrában, amelyet a vatikáni múzeumok adtak kölcsön; Caesar egyik legérdekesebb ábrázolásában, Rubens 1625-ös festményében, valamint a jászvásári (Iasi) múzeumban őrzött másik Rubensben, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor Pompeius fejét átadták Caesarnak.
 
A tárlaton láthatóak azok a tárgyak is, melyek Caesar korából származnak: fegyverek, edények, ékszerek, korabeli pénzérmék és katonai felszerelések. Ezen kívül ókori szerzők műveit olvashatjuk a nagy államférfiról, ám Caesar saját műveit sajnos nem. Drámáit, melyek igen jó kritikát kaptak még Caesar fiatal korában, utóda, Octavianus elégette, csak történelmi tárgyú írásai maradtak meg a germán és gall háborúkról. Magánéletéről csak a kiállítás katalógusában olvashatnak az érdeklődők, ám ebből sok izgalmas dolog kiderül. Korabeli pletykák szerint Caesar mindkét nemhez vonzódott, ám őt magát teljesen hidegen hagyták a róla terjedő szóbeszédek. Sokkal többet foglalkozott viszont azzal, hogy rendet tegyen a zűrzavaros törvények, a rendetlen város és a pontatlan naptár terén. Caesar korának legzseniálisabb hadvezére volt, egyik legműveltebb polgára a világnak, és legnagyobb étvágyú szeretője, akit katonái istenítettek a szerelem és a háború terén kivívott diadalai miatt. Ez a rendkívüli ember elképesztő teljesítményekre volt képes akár fizikai, akár szellemi téren. Gyakran tréfálta meg követeit és futárait azzal, hogy megelőzve őket a célnál várt rájuk, átúszott jeges folyót ha kellett, együtt menetelt katonáival, az ő ételüket ette és a földön aludt katonaköpenyben, ugyanakkor olyan utánozhatatlan remek stílusban írt, hogy maga Cicero is irigye volt, és képes volt egyszerre akár három különböző levelet diktálni, akár három különböző nyelven.

HarmoNet tipp: Hátborzongató: Novemberig látható még Londonban Hasfelmetsző >>

A kiállítás 2009. május 3-ig látogatható, ha tehetik, feltétlenül utazzanak el, és nézzék meg!


 
 
[ 737 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x