Egyre népszerűbb az ausztrál háziállatmentő szolgálat...
Címlap / Őrület / Egyre népszerűbb az ausztrál háziállatmentő szolgálat - itthon is bevezethetnénk

Egyre népszerűbb az ausztrál háziállatmentő szolgálat - itthon is bevezethetnénk

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-23

Amikor Niccole George állatorvosi asszisztens meghallotta a pityergést a telefonban, úgy érezte, képtelen elvégezni a munkáját, mivel a beteg dán dog tulajdonosa nem volt elég erős ahhoz, hogy kutyáját bevigye a rendelőbe. 


Rendezvénynaptár
Ez a telefonhívás volt az, ami arra késztette George-ot és barátját, Gareth O’Connort, hogy létrehozzák a PetMedics nevű non-stop háziállatmentő szolgálatot a háziállat tulajdonosoknak, akik nem tudják elszállítani kedvencüket a segítség helyszínére, amikor valami vészhelyzet következik be.

"Annyira sajnáltam, és azt kívántam, bárcsak tudnék valamit tenni" - mesélte George az AFP hírügynökségnek a dán dogról. "Innen indult tehát az egész. Tudtuk, hogy van piaca, és azt is tudtuk, hogy sok embernek lenne szüksége ilyen szolgáltatásra."

Egy fiatalokat segítő nonprofit szervezet pénzügyi segítségével a pár vásárolt egy kisteherautót. Ennél több kreativitásra volt azonban szükségük a jármű háziállatok ellátására alkalmas felszereléseinek beszerzésében. O’Connor megbízott egy Melbourne-i dobozgyártó céget, hogy ponyvából készítsenek egy háziállat-hordágyat, George pedig az Egyesült Államokba repült, hogy egy sürgősségi állatorvosi konferencián megvásároljon egy lélegeztető gépet. Az újraélesztő készüléket könnyebb volt beszerezni, mivel csak a csatlakozásai térnek el az emberek esetében használt eszköztől.

Mire a 85 ausztrál dolláros kiszállási díjat felszámoló szolgáltatás a tavalyi év végére beindult, már csak a keresletre volt szükség. George és O’Connor elmondása szerint a 24 órás szolgálat a világgazdasági válság ellenére is nagy forgalmat bonyolít, pedig a pénzügyi krízis miatt sokan megszabadultak bundás barátaiktól, vagy csökkentették az állatorvosra szánt kiadásaikat.

"Az első néhány hónapban havonta egy-két hívást kaptunk. A következő hónapokban azonban a hívások sokasodni kezdtek. Most már naponta több mint két hívással számolhatunk" - mondja O’Connor.

Az elmúlt hat hónapban az ausztrál állatvédő szövetség, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) éves összehasonlításban közel 100 százalékos növekedést regisztrált az elhagyott kutyák és macskák számában Sydney délnyugati részén működő menhelyén.

"Gyakran a gyerekeket helyettesítik"
"Egyre több olyan embert ismerünk, akik saját elmondásuk szerint azért hagyják magára háziállatukat, mert választaniuk kell, hogy emberi családjukat vagy házi kedvencüket etessék" - számol be a menhely vezetője, Karen Schlieper.

A hitelválság hatása ellenére az egyéni háziállat-gondozásban tapasztalható trend (amit a Sydneyben megnyílt, kutyák számára ajánlott fürdők és luxuskezelések is tükröznek) továbbra is az irányba mutat, hogy az ausztrálok másképp tekintenek háziállataikra - véli Dr. Katrina Warren állatorvos.

"A háziállatok a szabadban élő állatok voltak, a kutyák fel-alá rohangáltak az utcákon és az udvarokban, a macskák pedig azt csinálták, amihez kedvül volt. Ezzel szemben a háziállatok mára egyértelműen az életmód meghatározóivá váltak" - állítja Warren. "Gyakran a gyerekeket helyettesítik, egyértelműen családtagként bánnak velük. Most, hogy a család elfogadott tagjaivá váltak, teljesen elkényeztetjük és elhalmozzuk őket."

George és O’Connor személyesen is tanúi lehettek annak, milyen mértékben ragaszkodhatnak az állattartók (minden harmadik ausztrál háztartásban van legalább egy háziállat) állati barátaikhoz. A mentőt gyakran hívják fel olyan tulajdonosok, akiket annyira felzaklat beteg állatuk állapota, hogy képtelenek a háziállatot autóval a rendelőbe szállítani.

"Előfordul, hogy amikor odaérünk, a tulajdonos alig tud megszólalni, csak mutogatásra futja az erejéből, ezért odamegyünk, és segítünk az állaton" - meséli O’Connor.

Bár George és O’Connor főként kutyákat, macskákat és madarakat szállít, a cég szokatlanabb háziállatokkal, például egy csirkével, egy kecskével és egy teknőssel kapcsolatban is kapott segélyhívást. George úgy véli, a háziállatok népszerűsége a városias környezetben érezhető elidegenedésének köszönhető. "Szerintem a háziállatok jelentik sok ember számára a szeretet és a hűség állandó forrását" - mondja a fiatal vállalkozó.

Medipress
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1568 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x