Újabb veszélyes vegyi anyagot korlátoz az EU - Tájékozódj!...
Címlap / Őrület / Újabb veszélyes vegyi anyagot korlátoz az EU - Tájékozódj!

Újabb veszélyes vegyi anyagot korlátoz az EU - Tájékozódj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az Európai Parlament mai döntésével jelentősen szigorította a diklórmetán nevű oldószer használati lehetőségét. Hegyi Gyula, az Európai Parlament szocialista frakciójának témafelelőse, a Környezetvédelmi Bizottság tagja elmondta, hogy a könnyen párolgó vegyszerrel a lakosság elsősorban festékeltávolító oldat formájában találkozhatott. A korlátozásra azért van szükség, mert az utóbbi években sokan meghaltak a diklórmetán használata miatt, továbbá a könnyen párolgó anyag károsítja az idegrendszert és ezért rákkeltő hatása is van. 

Elsősorban az egyéni felhasználók, a saját otthonukat kifestők és a szobafestők voltak az áldozatok, hiszen az ipari üzemekben betartanak bizonyos biztonsági előírásokat. A halogénezett oldószerek káros egészségügyi hatása már régóta ismert. Az Európai Bizottság 2008 elején javaslatot tett a diklór-metán nevű anyagnak a festék eltávolító szerekben való korlátozására. Egyes európai üzemekben ugyanis olyan magas koncentrációt mértek ebből az anyagból, ami - tartós kitettség esetén - a dolgozók tíz százalékánál okozna rákot.

A most megszavazott kompromisszumos megállapodás szerint a diklórmetánt csak az iparban, szigorú biztonsági követelmények mellett lehet a jövőben festékeltávolításra használni. A lakosság és a mesteremberek a számos hasonlóan hatékony, de nem egészségkárosító vegyszer egyikével, vagy például égetéssel szabadulhatnak meg a fölösleges festéktől.

Hegyi Gyula szerint az a legfontosabb, hogy a rákkeltő anyagot zárt közterületeken, például bevásárlóközpontokban és aluljárókban ne használhassák, hiszen az illékony anyag gőze nehezebb a levegőnél, így a mérések szerint lesüllyed, és különösen a gyerekeket veszélyezteti. A magyar képviselő előremutatónak tartja, hogy a parlament tagjainak túlnyomó többsége pártállástól függetlenül támogatta a veszélyes anyag korlátozását, és azt, hogy a Bizottság elfogadta az európai szakszervezetek álláspontját a dolgozók fokozottabb védelme érdekében.

Strasbourg, 2009. január 14.,
Földeák Iván, Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1141 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x