Rehabilitálják Galileit a Csillagászat Nemzetközi Évében...
hirdetés
Címlap / Őrület / Rehabilitálják Galileit a Csillagászat Nemzetközi Évében

Rehabilitálják Galileit a Csillagászat Nemzetközi Évében

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve. Ennek kapcsán világszerte számos esemény kerül megrendezésre, ám egyik sem bír akkora jelentősséggel, mint, hogy az egyház ismét előveszi Galilei ügyét. Négyszáz év elteltével rehabilitálják a zseniális tudóst! 


Rendezvénynaptár
Galileit 1633-ban ítélték el a heliocentrikus világnézet hangoztatása és tanítása miatt. Az új, napközpontú világ szöges ellentétben állt az egyház által hivatalosan elismert és támogatott geocentrikus, földközpontú szemlélettel. Galilei, aki tovább építette Kopernikusz munkáját, nyíltan hirdette nézeteit, és bár a pápa, VIII. Orbán maga is lelkes tisztelője és támogatója volt, Dialogo: sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico, e copernicano (Párbeszédek: a két legnagyobb világrendszerről, a ptolemájosziról és a kopernikusziról) című könyve megjelenése miatt mégis perbe fogták. A mű eredetileg a pápa jóváhagyásával és az inkvizíció engedélyével jelent meg, ám az egyház álláspontját, melyet a pápa utasítására közölnie kellett a könyvben, egy képzeletbeli személy, Simplicius szájába adta, aki önmagával is többször ellentmondásba került, és az olvasóban egy bolond benyomását kelteti. A legtöbb tudománytörténész szerint Galilei stílusa malíciózus volt, és később a könyvét ért kritikákat is figyelmen kívül hagyta. Végül az inkvizíció perbe fogta, és rekordidő alatt, egy éven belül ítéletet is hozott. Galileinek szerencséjére a pápa még mindig jóakarója volt, így maga VIII. Orbán töltötte be a főbírói tisztet. Galileit bűnösnek találták, ám a kor szokása szerint nem ítélték halálra. Mivel hajlandó volt tanait visszavonni, csupán életfogytiglani börtönre ítélték, amit később háziőrizetre változtattak.

Az ítéletnek három fő pontja volt:
  1. Galileit kötelezték heliocentrikus tanainak visszavonására
  2. börtönbüntetésre ítélték, mely ítéletet később háziőrizetre változtattak
  3. betiltották a "Párbeszédek"-et, és Galileit eltiltották az írástól. Az ítélet nem nyilvános részében minden művét betiltották, azokat is, amelyeket a jövőben szándékozna kiadni, de az ítélet eme pontját később nem tartatták be.Galilei végül kényelmes fogságban, saját házában raboskodott, és hagyták dolgozni is.
Számos művet írt ekkor, melyeket később ki is adtak. 78 évesen, békés körülmények közt, természetes halállal halt meg. Galilei cenzúrázott műveit 1718-ban újra kiadták. Hamvait 1737-ben a firenzei Santa Croce bazilikában (!), szent földben, újratemették. 1741-ben formálisan rehabilitálták, XIV. Benedek pápa engedélyezte Galileo összes tudományos művének (újra)kiadását. 1758 a heliocentrikus elméletet tanító könyveket törölték a tiltott könyvek listáját tartalmazó Index Librorum Prohibitorumból. II. János Pál pápa 1981. július 3-án egy bizottságot hozott létre, melynek célja az volt, hogy behatóan megvizsgálja az idők folyamán „Galilei-ügyként” emlegetett per problémakörét. 1992. október 31-én, 359 évvel Galilei tárgyalása után, a pápa sajnálkozását fejezte ki a Galileit ért hátrányok miatt, és megsemmisítette az inkvizíció elmarasztaló ítéletét. XVI. Benedek pápa 2008 decemberében jelentette be, hogy 2009 májusában egy bizottság újra fogja vizsgálni Galilei ügyét. Az új megközelítés alapja az lehet, hogy Galilei nem kétségbe vonta, inkább bemutatta az embereknek a Teremtő munkáját.

HarmoNet tipp: A lázmérő titka >> 
 
[ 2580 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x