Márai - Ahogy még nem láttuk
Címlap / Őrület / Márai - Ahogy még nem láttuk

Márai - Ahogy még nem láttuk

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-29

Márai Sándor 71 éve, 1938-ban írta A négy évszak című könyvét. Ez egész életművének egyik emblematikus alkotása. 

 

2009. február 26. 20.00 óra - Vienna MeLounge Kávéház, Étterem és Társasági Klub / "Rózsakert" - 1026 Budapest, Gábor Áron u. 74-76. I. em.

Márai Sándor 71 éve, 1938-ban írta A négy évszak című könyvét. Ez egész életművének egyik emblematikus alkotása.
A keletkezésről és elmúlásról szóló összefüggések gyűjteménye az estünk kiindulópontja.
Paál Zsuzsanna képzőművész, könyvtervező egy 12 képből álló sorozatot alkotott Márai gondolataihoz kapcsolódóan, melyeket az egyes hónapokhoz írt. A művész és az író képzeletbeli találkozásából A négy évszak új köntösben, művészi kivitelezésben vár kiadásra.

A  lelkes szervezők által megálmodott esten a nézők mozgó hangulati elemként, kivetítve láthatják e képzőművészeti alkotásokat, miközben a hónapokhoz kapcsolódó Márai írásokat Mertz Tibor színművész adja elő. Horgas Eszter fuvolaművésztől az évszakok színeihez kapcsolódó improvizációkat hallhatnak.

A nézők egy összművészeti előadáson vesznek részt, ahol irodalom, zene és képzőművészet együtt kap teret. A mű  megszólal, felcsendül és láthatóvá válik a különböző látásmódú és alkotó egyéniségek sajátos interpretálásában. Márai művét a művészek nem illusztrálják, hanem tovább építik, s ezzel kiterjesztik az irodalmi alkotás határait. A rendezvénnyel Márai díjas íróink előtt is szeretnénk tisztelegni, képviseletükben Petőcz András osztja meg velünk a gondolatait.


Paál Zsuzsanna képzőművész írta a könyvterve kapcsán:
’1997-ben végeztem az Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetében grafika és animáció szakon. Képzőművészeti munkáim mellett könyvtervezéssel is foglalkozom. Elsősorban olyan könyvek megalkotása érdekel, melyben képzőművészet és irodalom, grafika és szöveg egymást erősítő szimbiózisban lát napvilágot.Márai Sándor művei nagyon régóta közel állnak hozzám, a legnagyobb magyar írók egyikének tartom őt.

A négy évszak című művében a hónap nevek után dőlt betűs szövegek vannak, melyek tömör és plasztikus leírások. A négy évszak című kötet filozófiája, a születés és halál, az újjászületés, a csendes meditáció mélyen elgondolkodtatott és megérintett engem. Sokszor éreztem Márai mondatait olvasva, hogy egyetlen szóösszetételben is időtlen igazságokat képes megfogalmazni a keletkezés és elmúlás összefüggéseiről. Ezt a rendkívüli képességét A négy évszak című művében nagyon érzékenyen fejezi ki. Úgy gondolom ez a műve az égész életművében is emblematikus alkotás.

A tervezett könyvben Márai Sándornak csak a hónapokhoz írt dőlt betűs, prózai szövegét emeltem ki és minden hónaphoz egy képet festettem. A könyv így 12 szövegből és a hozzá tartozó 12 képből áll. Színekben, a képzőművészet nyelvén is megelevenedik az íráshoz társítható kép. A könyv szövegéhez szorosan kapcsolódó képeket olyan igényességgel alkottam, hogy kiállítandó műként is megállják a helyüket. A szokásos szépirodalmi könyvalkotástól eltérően, új utat keresve, egységes művészeti alkotásként szeretném megvalósítani ezt a könyvtervet.

Márai Sándor munkássága nagyon sok alkotó /színházi, irodalmi/ embert megihletett, s ez nincs máshogy a képzőművészekkel sem. Egy irodalmi mű további élete szintén része az életműnek.

2004-ben saját kiadásomban megjelent egy Nemes Nagy Ágnes verseit tartalmazó kötet, melynek szerkesztője, tervezője és a versekhez tartozó képek megalkotója voltam. Ez a rendhagyó, a képzőművészet és költészet együttélését megvalósító könyvalkotás a 2004-ben kiadott könyvek közül a bibliofil és speciális könyvek kategóriájában rangos szakmai díjat kapott a Szép Magyar Könyv Versenyen (Nemes Nagy Ágnes Egy ezüstnyárfát adj nekem).

A fent említett könyvek igényes kiadása /egyedi nyomdai kivitelezés, papír, pausz, fólia, színek, tipográfia, kötészet, borító./ alátámasztja művészi hitvallásomat és a könyvművészet iránti elkötelezettségemet."


 
 
[ 1373 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x