Zöld fordulat Budapesten
Címlap / Őrület / Zöld fordulat Budapesten

Zöld fordulat Budapesten

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-28

Nagyszerű elismerésként, egyben biztatásként értékelte Hegyi Gyula február 27-én, az Országgyűlés Képviselői Irodaházában tartott sajtótájékoztatóján azt, hogy az Európai Unió mobilitási hetének fődíját hatvanhat jelentkező város közül Budapest kapta. Az Európai Parlament képviselője emlékeztetett arra, hogy amíg hat-nyolc éve még csak egy-két tucat ember kerékpározott el az autómentes nap központi rendezvényére, addig most az sok tízezer ember közös ünnepévé vált. A szocialista képviselő, aki az Európai Parlamentben a fenntartható városi fejlődés rapportőre, a városvezetés, a civil szervezetek és természetesen a budapesti polgárok közös sikerének tartja a rangos elismerést.  


Rendezvénynaptár
A díj indoklása kiemeli a budapesti sétálóövezet kiterjesztését, a kerékpárutak fejlesztését, a P+R parkolási rendszer kiépítését és a legutóbbi Európai Mobilitási Hét rendezvényeit. Hagyó Miklós főpolgármesterhelyettes joggal hangsúlyozta, hogy a díj a városvezetésnek a tiszta levegőért folytatott küzdelmének is szól.
 
Hegyi Gyula ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elismerés biztatást is jelent további intézkedésekre. A gazdasági nehézségek ellenére folytatni kell a kerékpárút-hálózat fejlesztését. A levegő minőségét az autóforgalom radikális csökkentésével, a különösen szennyező járművek kiszűrésével, a dugódíj és a zöld zónák bevezetésével kell javítani. A légszennyezési határértékek túllépése esetén nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is lépni kell a szmog ellen. A főváros akkor válhat tiszta és élhető lakóhellyé, ha a politikusok, a civil szervezetek, a közvéleményformálók és a városi polgárok együtt cselekszenek a fenntartható fejlődés szellemében.
 
A rendeletek és beruházások mellett döntő szerepe van ebben a tudatformálásnak is. El kell érni, hogy a köztudatban ne az autó legyen az egyetlen „trendi” közlekedési mód, hogy a közösségi közlekedés és a kerékpározás presztízse növekedjen, s a példaadásra képes közéleti emberek, közvéleményformálók, „celebek” is a környezetbarát közlekedést népszerűsítsék. Hegyi Gyula azt is fontosnak tartja, hogy az uniós forrásokból az eddiginél többet sikerüljön lekötni a budapesti környezetbarát mobilitás támogatására.
 
A magyar EP-képviselő egy vadonatúj kihívásról is beszámolt. E héten hirdették ki az Európa Zöld fővárosa program első két helyszínét. 2010-ben Stockholm, 2011-ben pedig Hamburg lesz Európai zöld fővárosa, mely sok tekintetben hasonlít a kulturális fővárosi címhez. Hegyi Gyula azt javasolja, hogy 2012-re vagy 2013-ra Budapest is pályázza meg a zöld főváros címét. Ez természetesen nem csak elismerést, hanem feladatot is jelent, de a városvezetés és a lakosság összefogása valódi zöld fordulatot hozhat Budapest életében.
 
Budapest, február 27.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1427 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x