Erős GMO-vita az Európai Parlamentben
hirdetés
Címlap / Őrület / Erős GMO-vita az Európai Parlamentben

Erős GMO-vita az Európai Parlamentben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Guido Sacconi olasz és Hegyi Gyula magyar európai parlamenti képviselők március 16-án, hétfő délután vitát kezdeményeztek az EP Környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági bizottságának ülésén a génmódosított szervezetek európai uniós engedélyezéséről. 


Rendezvénynaptár
Hegyi Gyula szocialista képviselő elmondta, hogy a GMO növények emberi egészségre gyakorolt hatásairól még nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre, de egyre több aggasztó tanulmány kerül nyilvánosságra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a GMO növények gyártóinak még nem sikerült olyan növényeket kifejleszteniük, melyek jelentősen nagyobb hozamúak lennének természetes társaiknál. Kiemelte, hogy a genetikailag módosított növények egyelőre nem járnak semmilyen gazdasági előnnyel, mivel az uniós polgárok nagyobb része elutasítja az ilyen termékeket, ezért a GMO-mentes termékek értékesebbek a piacon. Csak a GMO növényeket előállító multinacionális cégeknek jelentenek hasznot, hiszen övék a vetőmag forgalmazásának monopóliuma és a gazdálkodónak minden évben meg kell vennie azt, ráadásul a növényt csak a gyártó cég növényvédő szerével lehet permetezni, így a lépre ment gazdálkodó teljesen kiszolgáltatottá válik a cégnek.
 
A magyar képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság az engedélyezési folyamat során nem veszi figyelembe a tagállami szakértők szakvéleményét, csak a gyártó cégek tanulmányaira hagyatkozik, vagyis a profitban érdekelt óriáscégek önigazolását fogadja el "szakvéleménynek".  Maria Berger osztrák képviselő távolléte miatt Hegyi Gyulát kérte fel az osztrák álláspont ismertetésére is, mely nagyban hasonlít a magyarhoz. Az osztrák kormány azt javasolja, hogy akár egy egész ország is GMO-mentesnek nyilváníthassa magát. Mindkét ország elutasítja, hogy az Európai Bizottság a tagországokra kényszeríthessen GMO-s növényeket.

A vitában egy kivételével minden hozzászóló - német, francia és svéd képviselők a különböző frakciókból - azt hangsúlyozta, hogy az engedélyezési folyamatba be kell vonni a tagállamokat és a cégek nyilatkozatai helyett valódi vizsgálatokat kell végezni. Hegyi Gyula a vitát úgy értékelte, hogy a júniusban megválasztott új parlament jó eséllyel felülvizsgálja a jelenlegi, ellentmondásos szabályozást és nagyobb döntési jogkört ad a tagállamoknak.

Brüsszel, 2009. március 17.,
Földeák Iván,
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára


 
 
[ 731 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x