Tudta anyuka? Javítják a látást a lövöldözős videójátékok...
Címlap / Őrület / Tudta anyuka? Javítják a látást a lövöldözős videójátékok

Tudta anyuka? Javítják a látást a lövöldözős videójátékok

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A pörgős videojátékok során a rossz fiúk levadászása - minél többet, annál jobb - élesíti a látást, derült ki egy vasárnap közzétett tanulmányból. 

Bár egyesek attól félnek, hogy rontják a látást, az olyan játékok, mint a Counter-Strike, a Call of Duty és a Left 4 Dead kitűnő lehetőséget teremtenek a szemorvosok által kontraszt szenzitivitásnak nevezett képesség edzésére. A kontraszt szenzitivitás az a képesség, hogy egy egyszínű háttér előtt képesek vagyunk a szürke árnyalatainak a legapróbb különbségeit is észrevenni, ez kulcsfontosságú olyan mindennapi tevékenységek során, mint az éjszakai vezetés vagy az olvasás. Ez a képesség a kor előrehaladtával gyakran romlik.

A Nature Neuroscience folyóiratban megjelent eredmények az agy egy korábban nem sejtett alkalmazkodóképességét tárták fel, ez új terápiák előtt nyithat utat, mondták el a kutatók. „Ez nem egy olyan képesség, amely állítólag nem javul a sok gyakorlással” – nyilatkozta telefonon Daphne Bavelier, a New York állambeli Rochester Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője. „Ez olyasmi, amit a szem optikája szintjén korrigáltunk – a kontraszt jobb érzékelése érdekében szemüveget vagy lézeres szemműtétet javasoltunk. Azonban most azt találtuk, hogy enélkül a korrekció nélkül is segíthetünk az agynak, hogy jobban felhasználja a retina felől érkező információkat.”

A vizsgálatban Bavelier és három munkatársa két kísérletsorozatot végzett el. Az elsőben a játékosok kemény magjának kontraszt szenzitivitását hasonlították össze hasonló korú lelkes játékosokéval, akik a kevésbé pörgős játékot kedvelték. Az akciójátékok során a résztvevők jellemzően olyan alakokra céloznak és lőnek, akik hirtelen bukkannak fel a képernyőn.

A kutatók azt találták, hogy az akciójátékok imádói 50 százalékkal hatékonyabban észlelték a kontrasztokat. Azonban maradt egy tyúk-tojás kérdés: a játék javította a látásukat vagy azért lettek az akciójátékok rajongói, mivel eleve jobb volt a kontraszt szenzitivitásuk? Ennek kiderítésére Bavelier két olyan csoportot kért fel egy 50 órás gyakorlásra, akik nem játszottak akciójátékokat, az egyik csoport egy népszerű célozz-és-lőj játékot, a Call of Dutyt játszotta, a másik egy vizuális élményekben gazdag, ám akcióban szegény játékot.

„Az első csoport tagjainál 43 százalékos javulást észleltünk, míg a másodiknál semmilyet” – magyarázta Bavelier. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a javulás nem csak átmeneti. „A pozitív hatás hónapokkal, néha évekkel később is megmaradt, ez mutatja a hosszútávú előnyöket.” De van-e egy olyan határ, amelyen túl az akciójátékok elvesztik jótékony hatásukat vagy károsak lesznek? Más szavakkal, lehet túl sok a „jóból”? „A látórendszerünknek valószínűleg nem, de a társasági élet számára mindenképpen”- vonja le a következtetést Bavelier.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1242 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x