Mától lehet fizetni az új kétszázas érménkkel - Lánchíd...
Címlap / Őrület / Mától lehet fizetni az új kétszázas érménkkel - Lánchíd van a hátán!

Mától lehet fizetni az új kétszázas érménkkel - Lánchíd van a hátán!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-25

A kétszázas érme és a kétszázas bankjegy öt hónapig párhuzamosan lesz forgalomban. Ma bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank az új kétszáz forintos érmét. A kétszáz forintos érme és a bankjegy öt hónapig párhuzamosan marad a forgalomban, de november 16-ától már csak az érme lesz törvényes fizetőeszköz.  

 

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – a forint történetében először – széles körű társadalmi egyeztetés után úgy határozott, hogy a kétszázforintos bankjegyet érme váltja fel.

A tavalyi döntést követően a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civil szervezeteket – például automatákat működtető, illetve pénzfeldolgozó szervezeteket, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét –- vont be a kétszázas érme műszaki paraméterei kialakításának folyamatába.

Szintén újdonság, hogy a pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd; az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja.
Az MNB annak érdekében, hogy az új érme hétfő reggel már nyitáskor ott legyen az ország számtalan pontján – postákon, bankokban, takarékszövetkezetekben, áruházakban stb. – széles körű, a pénzügyi és a kereskedelmi szféra nagy részét felölelő együttműködést kezdeményezett.

A Magyar Nemzeti Bank szintén először szervez árverést 2009. június 17-én, így hasznosítva az új fémpénz próbavereteit. Az árverés bevételét az MNB jótékonysági célra fordítja, a befolyó összeg kedvezményezettjei a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

Az érme kezelése biztonságosabb, illetve használata számos készpénzfizetési helyzetben (automaták, parkolás stb.) praktikusabb is, mint a bankjegyé. A fémpénz tartósabb, s így milliárdos megtakarítást jelent az országnak a könnyen elhasználódó papírpénz helyett. Már három év után megtérül a pénzcsere költsége, és onnantól számítva évente további kb. 1-1,5 milliárd forinttal növekszik a társadalmi megtakarítás.

A kétszáz forintos érme a kétszázforintos bankjeggyel öt hónapig párhuzamosan lesz forgalomban. A kétszázforintos bankjeggyel utoljára november 15-én lehet fizetni, ugyanakkor még 20 évig beváltható lesz az MNB pénztárában.
 
 
[ 593 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x