Asztmás hegymászók hódítják meg a Pamír csúcsát
Címlap / Őrület / Asztmás hegymászók hódítják meg a Pamír csúcsát

Asztmás hegymászók hódítják meg a Pamír csúcsát

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-06

A korábbi évekhez hasonlóan idén is olyan úticél felé indul a magyar asztmás hegymászók csoportja, ahol asztmás sportoló még soha nem járt! A fiatal hegymászók idén a Pamír harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 7.134 méter magas Lenin-csúcsot szeretnék meghódítani. Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs egy tapasztalt vezető segítségével július közepén vág neki az embert próbáló útnak. 

 

Az öttagú expedíciónak a két középsúlyos asztmás fiatal mellett két egészséges hegymászó és Katona László vezető a tagja. Az asztmás sportolók, Szabolcs és Balázs már jártak a Mont Blanc tetején, 2006-ban az olasz oldalról, míg 2008-ban a francia oldalról mászták meg a csúcsot. Az idei expedíció azért is egyedülálló, mert légúti betegségben szenvedő európai asztmás sportolók először kísérelnek meg feljutni a Lenin-csúcsra. Ezt a csúcsot az „elérhető 7.000-esnek” hívják hegymászó körökben, így a fiúk magától értetődően választották következő lépcsőfoknak a meghódítandó csúcsok sorában. 

Kiemelkedő  teljesítményükben jelentős szerepet játszik az egy éve tartó felkészülés, a gondos kezelés, a betegek megfelelő együttműködése és a kiegyensúlyozott terápia. A két fiatal sportoló sikere bizonyítja, hogy ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni, s ez minden asztmásnak reményt adhat. A hegymászás nem jelent állandó, azonos intenzitású megterhelést a szervezetnek, így a tüdőnek van ideje hozzászokni az oxigénhiányhoz, van ideje pihenni, s így az egészségesek előnye is behozható. 

Az expedíció, amelynek fő támogatója az AstraZeneca Kft., július 17-én indul Budapestről. A túra 17 napig tart, a csapat előreláthatólag augusztus 10-én érkezik haza.

James Greenhalgh, az AstraZeneca ügyvezető igazgatója a támogatással kapcsolatban elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a fiúk mellé állhatunk és hozzásegíthetjük őket ennek a hihetetlen teljesítménynek az eléréséhez, a csúcs meghódításához. Az ő példájuk is azt bizonyítja, hogy nem kell a betegségnek uralnia az érintettek életét. A jól ellenőrzött, és folyamatos kontroll alatt tartott asztmával is minden cél elérhető.”

A túrára való  felkészülés során a két fiatal fokozatosan szoktatta hozzá  szervezetét a megerőltetéshez. Eleinte gyakrabban, de rövidebb ideig végeztek testmozgást, ám végül eljutottak arra a szintre, ahol már nincs észlelhető különbség közöttük és egy nem asztmás hegymászó között. Mászás közben is jellemző, hogy felfelé haladva egy ideig romlik az asztmások teljesítménye, ám amint a tüdejük megszokja a terhelést, azonos szinten kezd teljesíteni az egészségesekkel. 

A fiúkat egy tüdőgyógyász az út előtt rendszeresen vizsgálja, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kell magukkal. A mai modern asztmagyógyszereknek köszönhetően a betegség szinten tartható és a gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett folyamatosan kontrollálható. Mivel az expedíció másik fontos célja, hogy a csapat tagjai megfigyelhessék, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban, a hegymászók naponta kétszer véroxigén és csúcsáramlás mérést végeznek magukon. A mérési eredményeken alapuló feltételezések kiindulópontot adhatnak egy szélesebb körű kutatáshoz.

 
 
[ 841 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x