Önmagukért zenéltek a hajléktalanok
Címlap / Őrület / Önmagukért zenéltek a hajléktalanok

Önmagukért zenéltek a hajléktalanok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-02

Ma Budapesten mintegy 8000 hajléktalan él, közülük 3000-en a szabad ég alatt töltik az éjszakákat. Ráadásul, szakértők egybehangzó véleménye szerint, az aluljárókban, kapualjakban meghúzódni kényszerülő fedélnélküliek száma folyamatosan nő: csak tavaly egy év alatt mintegy 800-zal többen kényszerültek az utcára. A különösen nehéz téli hónapok előtt még egy szabadtéri koncerttel hívták fel helyzetükre a figyelmet a hajléktalanok. Céljuk, hogy ezzel is segítsék a Budapest utcáin már hónapok óta látható színes elefántszobrok közelgő árverését, melyből a befolyt összeget a szervezők egy hajléktalanszálló felújítására szánják. 


Rendezvénynaptár
„Komoly probléma, hogy a hajléktalanság a legtöbb esetben egyirányú utca, azaz kicsi a remény a kiút megtalálására” – mondta Csikós Balázs, a zöldövezeti lakóparkjairól ismert ingatlanfejlesztő igazgató, a Homeless Elephant jótékonysági kiállítás főszervezője. „A helyzet különösen a téli hónapokban komoly: a szállók zsúfolásig telnek, a hírek rendszeresen számolnak be az utcán megfagyott hajléktalanokról. A kiállítás megszervezésével már most szeptemberben igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy a közelgő hónapok az utcán élők számára milyen nehéz körülményeket hozhatnak. A közel nyolcvan elefántot szeptember végén, a Lakásvásáron bocsátjuk árverésre, így a befolyó összeget még a tél kezdete előtt fel tudjuk használni a X. kerületi Segítőház felújítására. Az elefántok kikiáltási ára 10 ezer forinttól 500 ezer forintig terjed.”

A hajléktalanok a X. kerületi Segítőház felújításáért zenéltek: az átmeneti szálló célja hátteret adni azoknak a hajléktalanoknak, akik életvezetésükkel jelzik, elkötelezettek helyzetük jobbítására. 

„Fontos üzenet ez a kezdeményezés manapság, mikor sokaknak hívó szó a gyűlölet, amikor a párbeszéd helyét gyakran az erőszak veszi át. Pedig muszáj hangsúlyoznunk: felelősek vagyunk értékeinkért, a környezetünkért, de kiváltképp egymásért: a hajléktalanokért is! Örülök ezeknek a színes „városi elefántoknak”, hisz bennük az összefogás és a segítő szándék megtestesülését látom” – mondta az eseményen Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. 

Az elefánt szobrokat eddig Budapest forgalmasabb terein, bevásárlóközpontjaiban lehetett látni, az aukció előtt és alatt azonban mindegyik alkotás egy helyen, a Syma csarnokba tekinthetők meg. A szobrok online árverésen is megvehetők. A licitis.hu oldalon bárki ajánlatot tehet a számára legkedvesebb elefántra. Csak néhány név a kampányban résztvevő művészek közül: Sam Havadtoy, Balogh Ádám, Dvora Bochman, Zajácz Tamás, Varró Zoltán. Néhány elefántot celebek fesetettek meg, úgymint a Dukai Regina, Bódi Sylvi, Horváth Éva, Karsai Zita, Zimány Linda és Herczeg Zoltán nevével fémjelzett Sugarbird tervezőcsapat rózsaszín elefántja. Street art művészek is közreműködtek több szobor megfestésében: ők klasszikus mozijelenetek mellett Csányi Sándor színművész portréját is elhelyezték az egyik elefántborjún.
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 826 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x