Magyar dalárda a legszebb nyelven - miért nem érti senki?
Címlap / Őrület / Magyar dalárda a legszebb nyelven - miért nem érti senki?

Magyar dalárda a legszebb nyelven - miért nem érti senki?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-30

Szeptember 13. vasárnap volt idén a Magyar Dal Napja. Míg tavaly csupán a Szigetfesztivál nulladik napjára volt korlátozva Presser Gábor korszakalkotó ötletének foganatosítása, 2009-ben az egész ország területén megannyi helyszínen, megannyi magyar előadóval találkozhatott a lelkes közönség. 


Rendezvénynaptár

"Kár, hogy a magyar nyelvet
rajtunk kívül nem érti senki,
nem érti senki, nem érti senki,
és nem is akarja megtanulni."

– szól az ismert Fonográf dal. Ez így van, de azért mi, magyarok ezt a nyelvet használjuk, rajta beszélünk és énekelünk. A magyar dalok világszépek, még akkor is, ha ezt egyedül mi tudjuk.

A Magyar Dal Napja rendezvénysorozat részeként minden, ami hazánkban zenével kapcsolatos, alaposan bemozdult, úgy is mondhatnánk: pördületet kapott. Nem csupán a koncerttermek, művelődési házak, szabadtéri helyszínek szerepeltettek hazai előadókat, de számos rádió is magyar napot tartott, színházakban is magyar musical-ek zenés darabok mentek, sőt diszkókban a dj-k arról számoltak be, hogy egyre nagyobb az igény a magyar zenékre, így azt nyomatják keményen.

Az egy hónapja elhunyt Cseh Tamásra a Gödörben emlékeztek már szombaton, de vasárnap is több helyen előkerültek felvételei. Jó hír, hogy az ORTT döntése szerint az új kereskedelmi rádiók műsorában jelentős lesz a magyar zene aránya. Ugyanis a keri rádiókban folyton csak nyugati, főleg angol-amerikai számokat raknak fel a korongra. Ennek változnia kell!

A Harmonet stábja nevében jómagam is elmentem egy utcabálra, a Feneketlen tóhoz, ahol reggeltől – a műsorvezető szavával élve – a csendrendeletig ment a zene-bona. Délelőtt Gryllus Viktor, Kéry Kitti és a 33 éves 100 folk Celsius, délután először Máté Péter eredeti zenekara játszott egy emlékblokkot, majd pedig jött a lényeg!!

Rácz Gergő koncertje! Gergő szólókarrierjét több év V.I.P.-zés előzte meg, ahol zeneszerzőként, énekesként, gitárosként, sőt, hangszerelőként is bemutatkozott. Mi azonban sokkal régebb óta ismerjük egymást: 18 éve a HELLLO magazinba egy nagy cikket írtam a Park együttesről, melyben Geri basszusgitározott, énekelt, 15 évesen! A 18 év, huss, elröppent, persze ő közben rengeteget dolgozott és ért el. Szólóban előadott számai mellett most az itthon és külföldön is elismert Fool Moonban is énekel. Közönsége, rajongói a fiatalabb korosztály tagjai. A fényképen látható ősz hajú hölgy Gergő anyukája, aki minden koncerten az első sorból csápol.

A Nemzeti Örökség részét képező Illés és Fonográf számokat felelevenítő FG4 zenekar se mostanában kezdte (az FG4 a Fonográf 4. sorlemezének címe volt, de jelenthet akár Fiatal Generációt is). Hosszú évekkel ezelőtt játszottak a Sziget Fesztiválon, ahol jól megismerkedtem velük. Pár perces jelmezcsere után tökéletesen át tudnak vedleni Beatles emlékzenekarrá, akkor ők a Blackbirds. Idén Londonban a Cavern clubban is felléptek, mint minden idők első magyar zenekara. Ám ma Illés, Fonográf számokkal fakasztották dalra a tomboló 50-60 évesekből álló közönséget! A nagymamák-nagypapák torkuk szakadtából énekelték az Első villamost, a Bye-bye Londont….és azt, hogy „nem szól ránk a házmester!”

Mert ahogy Kodály papa is megmondta egykoron: a zene mindenkié!

Cikk és fotók: ZKZ
 

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1537 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x