A sikeres tanulók egészségesebb felnőttek lesznek - miért?...
Címlap / Őrület / A sikeres tanulók egészségesebb felnőttek lesznek - miért?

A sikeres tanulók egészségesebb felnőttek lesznek - miért?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az iskola legnépszerûbb és legerõsebb tanulói felnõttkorukban is jobb egészségi állapotnak örvendenek a rangsorban alattuk álló kortársaikhoz képest - derül ki egy svéd tanulmányból. 

A szokatlanul széles körű és hosszú távú tanulmány tizennégyezer 1953-ban született gyermeket vizsgált, akiket 1966-ban, 12-13 éves korukban kérdeztek meg, és egészségi állapotukat 2003-ig nyomon követték.

A gyerekek a társadalmi rangsorban elfoglalt helyét úgy határozták meg, hogy megkérdezték õket, kivel szerettek a leginkább együtt dolgozni az iskolában. A késõbbi életkorra jellemzõ egészségi állapot értékeléséhez a kórházi felvételeket összesítõ országos adatbázist vették igénybe.

A mellõzött, kiközösített személyekben kilencszer nagyobb valószínûséggel alakult ki szívbetegség, és négyszer nagyobb valószínûséggel kezelték õket cukorbetegséggel. Mindkettõ életmóddal összefüggõ rendellenesség. Esetükben kétszer nagyobb volt a mentális betegségek és a viselkedési rendellenességek kialakulásának valószínûsége, így az öncsonkítás és az öngyilkossági kísérlet is, mint a „menõ” volt osztálytársak körében.

Ugyanaz a minta rajzolódott ki férfiak és nõk esetében egyaránt, de a kialakult betegségek típusaiban eltérés mutatkozott.

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban megjelent tanulmány kiemelte, hogy az eredmények nem magyarázhatók a gyermek családjának foglalkozásával, jövedelmével vagy iskolázottságával. Ylva Almquist, a Stockholmi Egyetem Egészségügyi Egyenlõségi Központjának kutatója szerint a kortárscsoportban betöltött hely óriási, rettenetesen figyelmen kívül hagyott szerepet játszhat a késõbbi életkor egészségi állapotának alakulásában.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1285 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x