Mitől haltak ki a dinoszauruszok? Új felismerések
Címlap / Őrület / Mitől haltak ki a dinoszauruszok? Új felismerések

Mitől haltak ki a dinoszauruszok? Új felismerések

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a Tyrannosaurus rex és közeli rokonai egy potenciálisan halálos betegségben, trichomonosisban szenvedtek, amely ma is jelen van a galambokban. 

A világ leghíresebb T. rex maradványainak, például a chicagói Field Múzeumban őrzött Sue vagy a Pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeumban látható egyed alsó állkapcsában látható különös lyukak az amerikai-ausztrál kutatócsoport szerint a trichomonosis klasszikus tünetének számítanak.

„A tyrannosaurus állkapcsában lévő lyukak pontosan ugyanott láthatók, ahol a trichomonosisban szenvedő mai madarakéban” – nyilatkozta Ewan Wolff, a Wisconsin-Madison Egyetem paleontológusa. „A lyukak alakja és az, ahogyan összekapcsolódik a környező csontozattal nagyon hasonló a két állatban.”
A trichomonosist napjainkban főleg a galambok hordozzák, bár ezek a szárnyasok általában immunisak a betegségre. A ragadozó madarak különösen hajlamosak a trichomonosis fertőzésre, ha fertőzött galambot fogyasztanak.

Az őslénykutatók korábban úgy gondolták, hogy a T. rex állkapcsában lévő lyukakat fogbetegség vagy bakteriális fertőzés okozta, a PLoS ONE folyóiratban közzétett tanulmány szerint azonban a lyukak elhelyezkedése és tulajdonságai arra utalnak, hogy a dinoszaurusz trichomonosis típusú betegségben szenvedett. A betegség valószínűleg gyakori lehetett a tyrannosaurusokban, és a fertőzött egyedekben halált okozhatott.

„Amikor súlyos fertőzés esetén a paraziták megtelepednek, léziók alakulnak ki az állkapocs körül és a garatban, ami végül elpusztítja a csontot. A léziók növekedésével az állat nyelési nehezítettséget tapasztal, míg végül egyszerűen éhen hal” – nyilatkozta Steve Salisbury, a Queensland Egyetem kutatója.
A paleontológusok nem találtak másik dinoszauruszt, amelyben előfordult volna a betegség. Úgy vélik, a fertőzés harapással vagy „kannibalizmussal” terjedhetett a tyrannosaurusok között.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2595 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x