Újabb szörny a tengerek mélyéről
Címlap / Őrület / Újabb szörny a tengerek mélyéről

Újabb szörny a tengerek mélyéről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

2002-ben Mexikóban, 2007-ben Norvégiában találtak maradványokat a Jura időszak félelmetes tengeri ragadozójából, a Pliosaurusból. Most ismét egy szenzációs lelet került elő, ezúttal Nagy-Britannia partjainál. 

150 millió éve élt, és a tengerek csúcsragadozó szörnyetege volt. A Pliosaurusok közé tartozó kihalt hüllő koponyája 2,4 méter hosszú, állkapcsában egy ember kényelmes elfér, már ha kényelmes lehet az, amikor valaki bekerül egy ekkora ragadozó szájába. A mostani szenzációs leletet egy amatőr gyűjtő fedezte fel az ún. Jura-part mentén, ahogyan a Dorset és Kelet-Devon környékén húzódó 150 km hosszú partszakaszt nevezik. Ez a rész mintegy 185 millió év történéseit tárja a látogatók elé a földtörténeti múltból. A pontos lelőhelyet nem hozták nyilvánosságra ugyanis még további értékes maradványokat is rejthet, másrészt pedig erősen instabil, és hajlamos a földcsuszamlásokra és sziklaomlásokra. A mostani maradványokra rátaláló amatőr régész 20.000 fontot kapott a különleges fosszíliákért, amelyek kivételesen jó állapotban maradtak meg. A kutatók abban bíznak, hogy a partszakasz további csontmaradványokat rejthet, és az is elképzelhető, hogy az erősen erodálódó partszakaszról idővel az egész csontvázat sikerül begyűjteni. A területet rendszeresen ellenőrzik, hiszen a felszínre kerülő fosszíliák nagyon gyorsan tönkremennek megfelelő konzerválás nélkül.


A Pliosaurus valódi tengeri szörnyeteg volt, 12-16 méteres testhosszával, 2,5 méteres állkapcsával és 12 tonnás testsúlyával nem volt ellenfele a vizek mélyén. Táplálékukat főleg a delfinekhez hasonló Ichthyosaurusok alkották, de időnként más Plesiosaurusokat is szívesen fogyasztottak. Miután jó fogást kerestek az áldozatuk testén és beleharaptak, a nyakuknál lévő masszív, erős izmok segítségével ide-oda csapkodták az állatot, és hatalmas falatokat téptek ki belőlük. A mostani lelet kuriózum, hiszen a legötbb hasonló csontmaradvány erősen megrongált állapotban kerül elő, ritka a jó állapotú lelet, amely nem lapult szét az évmilliók folyamán. A preparálás és a tudományos vizsgálat befejezése után a Dorset Megyei Múzeumban fogják a nyilvánosság elé tárni a ritka leletet.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2952 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x