Védett állatok vadászata
Címlap / Őrület / Védett állatok vadászata

Védett állatok vadászata

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

A korábbi évek tapasztalatai alapján valószínűleg az idén is előfordul majd, hogy olyan madárfajokat is elejtenek, amelyek állományai világszerte veszélyeztetettek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület álláspontja szerint a hazai vadászatok alkalmával a védett vagy fokozottan védett madarak elpusztítása nemcsak erkölcsileg ítélhető el... 

A korábbi évek tapasztalatai alapján valószínűleg az idén is előfordul majd, hogy olyan madárfajokat is elejtenek, amelyek állományai világszerte veszélyeztetettek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület álláspontja szerint a hazai vadászatok alkalmával a védett vagy fokozottan védett madarak elpusztítása nemcsak erkölcsileg ítélhető el, hanem a vadászati és természetvédelmi törvény megsértését is jelentik. Ennek ellenére a korábbi években napvilágra került bűnesetek többségekor csak nagyon kevés és igen enyhe büntetést szabtak ki a bíróságok. Elsősorban a külföldiek - főként olasz vendégvadászok - bérvadásztatásakor fordul elő, hogy védett madarakat pusztítanak el, de természetesen nem hagyható figyelmen kívül, hogy a szabályok betartatásáért a magyar vadásztársadalom is felelős.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tőlünk keletre és délre található országok területén ejtenek el nagy mennyiségű veszélyeztetett madarat, a szállítmányokat Magyarországon keresztül próbálják hazacsempészni. A természetvédelmi törvény és a veszélyeztetett fajok kereskedelmét tiltó nemzetközi egyezmény alapján a határőrök jelentős illegális szállítmányt foglaltak le az utóbbi években. A zöldek szerint a poszáták, pacsirták, sármányok, gébicsek, gyurgyalagok és még számos faj a tisztességes vadász számára nem jelenthet vadászzsákmányt. Emlékezetes a 2001 őszén Udvarinál lefoglalt vadászzsákmány. Egy hűtőkamionban harmincféle, összesen 11 668 darab védett szárnyas tetemét akarta kicsempészni az országból két olasz. A lelőtt szárnyasok között három fokozottan védett madár - nagy póling, haris és cigányréce - is akadt. A törvénysértő vadászat terítékének eszmei értéke 280 millió forint volt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4651 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x