Juhok dolgoznak a szőlőben
Címlap / Őrület / Juhok dolgoznak a szőlőben

Juhok dolgoznak a szőlőben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Apró termetű juhokat alkalmaznak szőlőskertek művelésére Új-Zélandon és Kaliforniában a birtokok környezetbarát fenntartása érdekében. 

Peter Yealands új-zélandi borász elmondta, hogy általános gyakorlat normális méretű juhokat - például merinóit - tartani a szőlőskertekben a téli időszakban, amikor a szőlőtőkék pihennek: az eredmény jól táplált nyáj a juhász számára, tiszta szőlőskert a borásznak. "Ám ha az idő melegszik, és a tőkék rügyezni kezdenek, akkor a merinóiaknak menniük kell. Például azért, mert a szőlőleveleket igen ízletesnek találják..." - tett hozzá.

A mini juhfajta pontos neve babydoll juh. Nagyon ritka, de valójában régi állatfajtáról van szó. Yealandsnak mégis számos bürokratikus akadályt kellett leküzdenie ahhoz, hogy beszerezzen 10 ilyen állatot Új-Zéland Marlborough körzetében fekvő szőlészetébe. Ugyanis felmerült a kérdés, ha egyszer a gyapjú az ország vezető exportcikke, miért kellene még több juhot importálnia. Csakhogy a babydoll más, mint a többi juh, és Yealands környezetbarát módot keresett ezerhektáros birtokának megfelelő fenntartására a szőlő növekedési időszakában.


Tengeri malacokkal is próbálkozott, hogy megoldja a problémát. "Mi tagadás, szaporán ették a füvet és a gyomot. Sajnos azonban vonzották a héjákat, és azok elpusztították őket" - magyarázta.

A borász akkor hallott olyan kaliforniai szőlőskertekről, ahol mini juhokat tartanak. Ezek az állatok nem nőnek 61 centiméternél magasabbra.

Sarah Cahn Bennett kaliforniai borász olyan szőlőskertben kezdte "alkalmazni" az apró juhokat, amelyet még az 1980-as években telepítettek. Akkor szokás volt 140 centiméteres szőlőtőkék növesztése, ma már a szabvány az, hogy 89 centiméternél nem lehet magasabb a tőke.

"A babydoll juhok nagyon jól dolgoznak - dicsérte Bennett a fajtát, amelyet eredetileg az angliai Southdownban tenyésztettek ki. - Nem csak megszabadítanak a sorok között burjánzó gyomtól és fűtől, hanem megeszik a kis hajtásokat is a szőlőtőkék alján, amelyeket amúgy is irtanunk kellene".

Azokra a zöld hajtásokra utalt, amelyek tavasszal jelennek meg a növényeken.

A borászati diplomával rendelkező Bennettnek most már birkanyíró képesítése is van. Általában évente egyszer kell nyírni őket - jegyezte meg. Az apró juhok nem sok tejet adnak, viszont ő eladja a gyapjukat, ezzel ellensúlyozza a költségeket, ami még előnyösebbé teszi a tartásukat.

Yealands, aki idén hat kosból és négy anyajuhból álló nyájat legeltet birtokán, további állatokat rendelt egy ausztráliai tenyésztőtől. Reméli, hogy ily módon a birtok fenntartási-üzemeltetési költségeit is csökkentheti évi több mint 1,1 millió dollárral (180 millió forint).

(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2024 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x