"Újjászülettem" - tudatta a 23 évig kómásnak hitt férfi...
Címlap / Őrület / "Újjászülettem" - tudatta a 23 évig kómásnak hitt férfi

"Újjászülettem" - tudatta a 23 évig kómásnak hitt férfi

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Segítője közreműködésével arról számolt be első interjújában a 23 évig kómásnak hitt, valójában azonban csak megbénult belga férfi, hogy úgy érzi, újjászületett a magányba zárva, frusztráltan eltöltött évtizedek után. 

Egy tekintélyes amerikai bioetikus azonban kételkedését fejezte ki, hogy vajon tényleg Rom Houben kommunikál-e a környezetével. Arthur Caplan, a Pennsylvania Egyetem professzora szerint ezt nehéz eldönteni, mert nem lehet megállapítani, hogy valóban a beteg üzen-e valamit segítőjén keresztül, hiszen a segítő formálja meg az üzenetet.

Houbent autóbaleset érte, amely után állapotát "éber kómának" minősítették orvosai. A diagnózis csak a minap dőlt meg, amikor egy belga specialista, Steven Laureys megállapította, hogy a férfi öntudatán van, csak megbénult.


Az orvos olyan új típusú agyszkennerrel bizonyította, hogy a páciens öntudatán van, amelyet a nyolcvanas években, amikor a baleset történt, még nem használhattak. Houben olyan kommunikációs eszközt kapott, amelynek segítségével beszélni tud a környezetével. 

Linda Wouters terapeuta Houben ujjának enyhe nyomásából érzi, hogy az előtte levő táblán milyen betűt kell leütnie, de azt is jelezni tudja a beteg, ha rossz betűt nyomott le.

"Akkor törtem le a legjobban, amikor a családomnak szüksége lett volna rám. Nem tudtam osztozni a bánatukban. Nem tudtunk támaszt nyújtani egymásnak" - írta a terapeuta közreműködésével a belga ’t Weyerke intézetben kezelt Houben.


"Képzeljék csak el. Az ember hall, lát, érez és gondolkodik, de ezt senki sem veszi észre. Elvisel dolgokat. Nem tud részt venni az életben" - folytatta az AP televíziónak adott beszámolót a férfi.

Houben orvosa elmondta, hogy több tucatnyi hasonló eset felülvizsgálata folyik központjában. Más pácienseknél is talált az öntudat valamilyen fokára utaló jelet, de azt nem árulta el, hogy hány esetről van szó. Évente ötven, a világ minden tájáról érkező beteget fogad felülvizsgálatra, de eddig egyetlen Rom Houbenéhoz fogható esettel sem volt dolga, akiről kiderült, hogy öntudata teljesen ép bénult testében - jelentette ki.

Kutatásai azonban azt mutatták, hogy az öntudatzavaros páciensek 40 százalékát tévesen diagnosztizálták vegetatív betegként.

"Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Tíz esetből négyszer fordul elő, hogy azt hiszik a beteg vegetatív állapotú, pedig közben minimálisan magánál van" - hangsúlyozta Laureys.



(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2416 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x