A világ legnagyobb virága
hirdetés
Címlap / Őrület / A világ legnagyobb virága

A világ legnagyobb virága

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Melyik lehet most a világ legnagyobb virága? Nemrég a képen látható kétméteres, 75 kilós mexikói példány volt az aktuális csúcstartó, de három nap után már elvirágzott.  


Rendezvénynaptár
Ma valószínűleg valahol az indonéz őserdőben rejtőzködhet az éppen legnagyobb virág, mert ez a faj, az Amorphophallus titanum itt őshonos. Az eddig dokumentált legnagyobb példány 294 centi magasra nőtt 2005-ben a stuttgarti botanikus kertben.


A mexikói kétméteres példány szintén egy botanikus kertben nőtt, Veracruz államban, Río Blanco városában, a látogatón nagy örömére (Ez látható a képeken, a videón azonban egy másik példány.). A ritka növény virágzása szenzációnak számít, hiszen az Amorphophallus titanum 40 évente csak egyszer virágzik és csak három napig.


A virágnak nem csak a mérete, hanem a bűze is óriási. Erős dögszagot áraszt ugyanis, ezzel vonzza magához a döglegyeket és egyéb rovarokat, amelyek a beporzását végzik. Állítólag ezzel a kártevőit - köztük az embert - is távol tartja magától.


A növény angol neve, a cadaverous flower (kb. hulla virág) is a bűzre utal. A magyar név - a szagló torzsa vagy a titánbuzogány - kevésbé mellbe vágó, a tudományos neve viszont arról árulkodik, hogy az őt rendszerező tudósoknak pajzán gondolatai támadtak a láttán. Az Amorphophallus titanum név ugyanis szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy "hatalmas, alaktalan merev hímtag" (amorphos = formátlan, phallos = merev pénisz, titan = óriás).


Indonéziában a helyiek hatalmas föld alatti gumója miatt termesztik is, mivel élelmiszerként használják. Az európai ember számára egy olasz botanikus, Ordoardo Beccari fedezte fel 1878-ban Szumátrán.  
 
[ 10115 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x