HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-11-17
Címlap / Őrület / Segítség, drogozik a gyerekem!

Segítség, drogozik a gyerekem!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-11-17

Kis hazánkban sorra számolják fel a droglaborokat, nemrég 45 embert állítottak elő drogfogyasztásért egy szórakozóhelyen. Az új, veszedelmes drogok felbukkanásának hallatán pedig csak kapkodjuk a fejünket. A veszélyeztetett korosztály a 12-18 évesek, a kábítószerrel kapcsolatosan megindult eljárások 25 %-a fiatalkorú ellen indult. Évente 30-40 emberéletet követel a drogfogyasztás Magyarországon, a halálesetek zömében az elhunytak huszonévesek. Sok szülő rettegve gondol arra, hogy csemetéje elkanászodhat, mi pedig most utánajártunk, hogyan előzhető meg a katasztrófa. 

 

Dr Juhász Zoltán alezredes szerint, aki kipróbálja, az rövid idő alatt észrevétlenül függővé válhat, egyre több "szert" fog használni, és végül masszív drogos lehet belőle. Előfordulhat, hogy egy egyszeri fogyasztásba belehal, de lehet, hogy pozitív élményként éli meg a kipróbálást és függővé válik, és onnantól ez irányítja az életét. Mindent megtesz, hogy pénzt szerezzen az adagjára. Ha kell, meglopja az anyját, meglopja a barátait, feltöri az autókat. Pedig lehet hogy egy évvel ezelőtt csak alkalmi kipróbálóként nyúlt az anyaghoz.

"A rendőrségnek elsősorban nem az a célja, hogy az egyszeri fogyasztókat elkaszálják, noha a törvény szerint ezek is bűncselekményt követnek el, s így a rendőrségnek velük szemben is el kell járnia. Azonban akik csekély mennyiségű drogot tartanak maguknál, saját fogyasztásra, vagy a kábítószerfüggő személynek - bizonyos feltételek fennállása esetén – az elterelés jogintézményén keresztül lehetőségük nyílik, hogy ne vonják őket büntetőjogi felelősségre" – mondta el Juhász Zoltán. Ezek részt vehetnek egy 6 hónapos, kábítószer függőséget gyógyító, vagy megelőző kezelésen, és amennyiben ezt pl. drogambulancián kapott igazolással igazolják, mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

A rendőrség elsősorban az üzletszerű, haszonszerzés céljából elkövetett drogkereskedelem felszámolására törekszik. A rendőr alezredes szerint nem könnyű a helyzetük: "Nehéz az ilyen ügyek felderítése, hiszen a fogyasztó nem fogja a saját terítőjét felnyomni, mert akkor nem tudja beszerezni a következő adagját. A dealer pedig nem fogja a vásárlóját feladni, mert ő a pénzforrása."

A pedagógusok is nehéz helyzetben vannak, mert a tanár a hozzáforduló narkotikumokat használó diákját nyílván nem jelenti fel, mert inkább érdeke, hogy egészséges állampolgár váljon belőle, mint sem büntetett előéletű valaki, s egyébként sem terheli ilyen esetben feljelentési kötelezettség. De saját lelkiismeretével is meg kell birkóznia, ha nem tesz semmit és később mégis bekövetkezik a baj.

"Tévhit, hogy csak a hányattatott sorsú fiatalok keverednek kábítószerezésbe. A jó körülmények között élők körében is jócskán előfordulnak ilyen esetek, ugyanis gyakran az elfoglalt szülők nem foglalkoznak eleget sarjukkal, azok unatkoznak, vagy egyszerűen csak mert a tiltott gyümölcs mindig édesebb" – osztotta meg a Napiász Online riporterével az alezredes.

Juhász Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy véleménye szerint a droghasználó fiatalok személyiségben olyan mérhetetlen változás megy végre, amelynek szemet kell szúrnia a szülőknek. "Több jel utalhat arra, hogy gyermekünk kábítószerezik, ilyen például, ha iskolakerülővé válik, olyan barátok tűnnek fel ismeretségi körében, akik addig soha; ismeretlen tárgyakat, anyagokat találunk nála, kétes eredetű pénzek kerülnek hozzá. Testi tünetekre is felfigyelhetünk: a levertség, a gyors hangulatváltozások, bágyadtság, állandó orrfolyás, túlzott aluszékonyság mind-mind árulkodó jel."

Természetesen egy-egy ilyen tünet még nem jelenti, hogy valaki drogozik, de ezek a tipikus jelek utalhatnak rá. A bajt jobb megelőzni, és lehetőleg nem hagyni idáig fajulni a dolgokat. A jó szülő-gyerek kapcsolatban nem kerülheti el a szülők figyelmét, ha csemetéjüknél valami nincsen rendben.

Hogy mit tehet a srácait féltő szülő? A leghelyesebb, ha elejét veszi a dolgoknak. A felismerés szempontjából a legfontosabb a kommunikáció. Bízzon utódjában, mert a gyanúsítgatás táptalaja lehet a titkolózásnak. Foglalkozzon vele, lássa el feladatokat, számoltassa el. Éreztesse vele, hogy szereti, hogy mellette áll. Néha az is elég a kamasznak, ha valaki meghallgatja.


 
 
[ 2017 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/2019/csengettyu.jpg
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x