Díjszüret Szent Márton hegyének délkeleti lábánál
Címlap / Őrület / Díjszüret Szent Márton hegyének délkeleti lábánál

Díjszüret Szent Márton hegyének délkeleti lábánál

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-05

A szőlőmunkások már az idei szüretre készülnek, míg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet munkatársai a szakma egyik legjelentősebb díját vehetik át. A kilenc évvel ezelőtt alapított Év Pincészete vándordíjjal a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkáját ismerik el. 

 

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtokok és a pincészet is állami tulajdonba került. Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén 2000 nm alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.


A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő a monostor tövében épült új pincében és borházban dolgozzák fel, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.


LIptai Zsolt főborász a díjjal

Ezt a hagyományőrző és egyben modern technológiát is alkalmazó munkát értékelte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, amikor 2010-ben az Év Pincészete kitüntető címet a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnek ítélték oda.


 

 
 
[ 2741 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x