Kivágták a fél agyát, hogy ne legyen értelmi fogyatékos...
hirdetés
Címlap / Őrület / Kivágták a fél agyát, hogy ne legyen értelmi fogyatékos

Kivágták a fél agyát, hogy ne legyen értelmi fogyatékos

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

Az amerikai Dylan Cataniának három hónapos korában részben kivágták, részben elvágták az agy többi részétől a jobb agyfélteke nagy részét. Azért, hogy ne legyen súlyos értelmi fogyatékos és normális életet élhessen. 


Rendezvénynaptár
Dylan Catania csaknem egy éve született Kaliforniában, akkor még teljesen egészségesnek tűnt. Váratlan gyermek volt, hiszen az apja, Jeff elmúlt 59, az anyja, Ellen pedig 46 éves volt. A családban él már egy 9 éves lány is.


A képek készítésük időrendjében láthatók

Az anya már csak a kora miatt is minden lehetséges előzetes vizsgálatnak alávette magát, de mindig mindent rendben találtak. Aztán a terhesség és a szülés is problémamentes volt.


Az első sokk akkor érte az anyát, amikor éppen haza akarta vinni a babát: Dylan szemei kifordultak, majd ritmikusan rángtak. A riasztott orvosok az intenzívre szállították, kiderült, hogy naponta akár 100 epilepsziás rohama is van.


A szakértők megállapították, hogy Dylan egy rendkívül ritka veleszületett rendellenességben szenved, az agyának a jobb féltekéje sokkal nagyobb a normálisnál, viszont rosszul működik. A felülete is részben sima, nincsenek rajta barázdák. Ez a betegség nem genetikai hiba következménye, a szülők korának sincs köze hozzá - valamikor a magzati élet kezdetén alakul ki és egyelőre nem tudni a pontos okát.


Az orvosok elmagyarázták, mi történik, ha nem műtik meg:

Mivel a gyerekek agya még sokat fejlődik, milliószámra jönnek létre új kapcsolatok az idegsejtek között, a hibás ingerek idővel átjutnak a most még egészséges bal agyféltekébe is és tönkreteszik. Ha nem avatkoznak közbe, még gyógyszerezés mellett is több mint 90 % az esélye, hogy már kisgyermekként súlyos értelmi fogyatékos lesz, 50 alatti IQ-val. Nem tud majd beszélni és a szüleit sem ismeri fel.


A műtétnek is megvannak a kockázatai. Nagyon ritka operáció - magyarázták - és nem mindig sikeres. Nem mindig sikerül eltávolítani és izolálni a rosszul működő idegsejteket. Viszont az agy rugalmas, a megmaradó egészséges bal agyfélteke képes átvenni a hiányzó részek feladatainak a zömét. Minél fiatalabb a beteg, annál rugalmasabb még az agya, ezért a műtétet lehetőleg féléves kor előtt kell végrehajtani. A sikernek is van azonban ára: Dylan bal lába és bal keze kissé nehezebben mozognak majd és a látásában is lesz egy vakfolt a bal oldalon. A sebész szerint egy kisfokú mozgáskorlátozottság csekély ár a gondolkodás és a kommunikáció képességéért.


A szülők nehéz döntést hoztak, hiszen mint Ellen mondta, nincs garancia a műtét sikerére. Végül az operáció mellett döntöttek és három hónapos korában Dylant megműtötték. Agyának jobb féltekéjéből egy részt eltávolítottak, a többit elvágták az agy többi részétől, de a helyén hagyták, hogy a gyerek feje nem deformálódjon.


Több mint 260 nap telt el a műtét óta, Dylannek azóta nem voltak rohamai és rendesen fejlődik.  
 
[ 7079 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x