Pótmama neveli Al Caponét, az elárvult szegedi kengurukölyköt...
Címlap / Őrület / Pótmama neveli Al Caponét, az elárvult szegedi kengurukölyköt

Pótmama neveli Al Caponét, az elárvult szegedi kengurukölyköt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-05

Pótmama, a Szegedi Vadaspark egyik gondozója neveli Al Caponét, az elárvult Bennett-kenguru kölyköt: a nyolc hónapos erszényes cumiból eszik, és egy norvégmintás pulóverrel kibélelt szimatszatyorban tölti ideje nagy részét. 

 

A csöppség anyja néhány napja betegségben elpusztult. A kicsit az állatkert egyik munkatársa, Budavári Anna Mária vette magához. A fiatal hím már a harmadik kenguru, amelyet felnevel.

Szerencsére a kölyök már abban a korban van, amikor a kicsik már el-elhagyják egy időre anyjuk biztonságot nyújtó erszényét. Az utóbbit most egy pulóver és egy szimatszatyor helyettesíti, míg az anyatejet kecsketej pótolja. A tej mellett az állat almát, répát és füvet is eszik, miként a hozzá hasonló korú kenguruk; kedvence azonban a vöröshagyma.


MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kengurukölykök nagyon sokáig fejlődnek, 280 napig lakják anyjuk erszényét, és akár másfél éves korukig is visszatérnek hozzá szopni.

Gondozójától a bátran viselkedő kiskenguru az Al Capone nevet kapta. Igyekeznek mielőbb visszaszoktatni csapatához, hogy velük nőjön fel, kenguruként viselkedve, három másik, idén született féltestvérével együtt.

A Tisza-parti város állatkertjében fél tucat felnőtt Benett-kenguru él, rendszeresen szaporulattal örvendeztetve meg gondozóikat.

A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.

A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az 1 grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.

A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsukért és prémjükért, emiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.
 
 
 
[ 2767 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x