Kínai nők: lakástalan férfiak kíméljenek!
Címlap / Őrület / Kínai nők: lakástalan férfiak kíméljenek!

Kínai nők: lakástalan férfiak kíméljenek!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-26

A huszonnyolc éves Vang Ling sok szempontból ideális partnernek tűnik Kínában. Felsőfokú végzettségű biztosítási ügynökként jó állása van, fogsora hibátlanul fehér, elfogadható karaokehanggal és egy hároméves Nissan gépkocsival is rendelkezik. "Barátaim szerint egészen jóképű vagyok" - mondta magabiztos angolsággal a The New York Times riporterének, talizmánként pörgetve ujja körül a slusszkulcsát. A párkereső kínai nők egyik fontos követelményének azonban a jelek szerint mégsem felel meg: nem rendelkezik ingatlanvagyonnal, nincs saját lakása. 


Rendezvénynaptár
Mivel még egy Peking valamelyik poros szögletében található  szűkös kétszobás lakás is egymillió jüanba - hozzávetőleg 29 millió forintba - kerül, Vang a maga havi 6 ezer jüanos fizetésével csak bérlakást engedhet meg magának. Mint elmondta, emiatt egy menő párkereső ügynökség tavaly nem volt hajlandó felvenni a listájára, és az elmúlt hónapban több nő is elzárkózott a második randevútól azt követően, hogy megtudta: nincs pénze saját lakásra.

"Néha kétségesnek tűnik számomra, hogy megnősülhetek-e valaha is - kesergett Vang, aki nyugdíjas szüleivel él, ők pedig bosszantó rendszerességgel emlékeztetik arra, hogy még mindig nincs felesége. - Lúzernek érzem magam."

A kínai ingatlanpiaci boom nem adja jelét annak, hogy kifulladna. 2007 óta 140 százalékkal nőttek a lakásárak, Pekingben az elmúlt nyolc év során 800 százalékos (!) volt az emelkedés. A munkásszármazású vevők - Vang szülei gyári munkások voltak -  kiszorultak a piacról, miközben országszerte mintegy 65 millió, befektetési céllal vásárolt lakás üresen áll. A spekuláció a helyi hatóságokkal kezdődik, amelyek magas árakon adják el telkeiket, és a mohó ingatlan-befektetőkkel folytatódik, akik még feljebb hajtják az árakat, kiszorítva a korábbi lakókat addigi otthonaikból. A nincstelenné váló áldozatok közül nem egy felgyújtotta magát végső elkeseredésében.

Az ingatlanpiaci konjunktúrának egyik következménye az a "járulékos kár", amely a fiatal városi, főleg férfi diplomásokat éri, akik egyre nehezebben találnak társat az élethez. Noha nehéz felmérni a nem saját elhatározásukból agglegénysorsra kárhoztatott kínaiak számát, egy friss felmérés szerint a megkérdezett nők több mint 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy csak olyan emberhez fognak feleségül menni, akinek van lakástulajdona, otthona.

Felborult a nemek közötti egyensúly   
 
Az elképzelt partnertől megkövetelt tulajdonságok sorában az illető anyagi helyzete a nők több mint 50 százalékának a szemében még a tisztességnél és a személyiségnél is előbbre való. Ami a megkérdezett férfiakat illeti, nem túl meglepő módon 54 százalékuk a szépséget helyezte az első helyre a partnernél. A felmérés keretében 32 ezer férfit és nőt kérdeztek meg.

A házassági piacon kemény verseny folyik, és a kártyák a nők kezében vannak. Mivel a szigorú családtervezés közepette érvényesített egygyerekes családmodell arra ösztönzi a szülőket, hogy a kínai kulturális hagyományoknak megfelelően a fiúkat részesítsék előnyben, a nemek közötti egyensúly felborult. A kínai nőszövetség által készített felmérés szerint 2020-ra az egész életükre társtalanul maradó agglegények száma elérheti a 24 milliót.   

A lakás megvásárlását Kínában csak az 1980-as évek végétől engedélyezték, és akkor is csak egy olyan bérleti rendszer keretében, amely a vásárlóknak maximum 70 százalékos részesedést biztosít. Ma a 40 év alatti kínaiaknak mintegy kétharmada tulajdonosa saját otthonának - valamivel több, mint az ugyanabba a korcsoportba tartozó amerikaiak körében.

Kínában kevés más befektetési lehetőség létezik, és mivel a bankbetétek kamata alacsonyabb az inflációnál, számos család lakásvásárlásra fordítja megtakarításait. Ez sok közgazdász szerint valóságos ingatlanbuborék kialakulására vezetett. Sokan csak azért dolgoznak, hogy ki tudják fizetni a részleteket vagy visszafizessék az erre a célra kapott családi kölcsönöket és semmi másra nem jut idejük. "Egy egész fiatal nemzedéknek egyedüli célja az, hogy legyen a nevén valamilyen ingatlan" - írta egy Han Han nevű népszerű kínai blogger.

Ritka az ilyen kincs   

A huszonkilenc éves Jang Hszü-ning pekingi sportújságíró szerint a nyomás főleg a szülőktől indul ki. Ő maga is így járt, amikor barátnőjének sanghaji szüleivel találkozott: rögtön azt kérdezték tőle, mennyi a fizetése, és milyen családi fészket fog teremteni feleségének. Hiába mondta, hogy ez még korai, kapcsolatuk második évfordulóján barátnője szakított vele. "Számos lány - szülei teljes támogatásával - a házasságot pusztán arra szolgáló eszköznek tekinti, hogy különösebb erőfeszítés nélkül megteremtse magának az új életet" - fejtette ki az amerikai lapnak.

A fiatal nők döntésükben jobbára az ősi hagyományra hivatkoznak, amelynek értelmében a férj biztosította a családi otthont - bár azzal rendszerint  együtt járt egy anyós is. Mások a bérlakás bizonytalanságától tartanak. A megfelelő státus megszerzése is fontos szempont, továbbá az az aggodalom is, hogy a lakásvásárlás elhalasztása akár örökre megfoszthatja a családot a saját otthontól, hiszen az árak szüntelenül nőnek.

A huszonhét éves Kao Ja-nan szerint egyenesen a férfi kötelessége azonnal tájékoztatni a nőt arról, hogy van-e lakása. A Zara-nadrágokért rajongó könyvelőnő szerint ezzel "esélyt ad a lánynak arra, hogy ne szeressen belé". A lakással rendelkező férfiak viszont igyekeznek kiszűrni azokat a nőket, akik csak erre hajtanak.

Liu Pin-pin, egy pekingi kiadóvállalat harmincéves szerkesztője, noha autója is van, az első randevúra mindig busszal ment, és ha a partner rögtön a lakáskörülményeiről kezdte faggatni, már tudta, mire megy ki a játék. Végül tavaly három hónapos udvarlás után megtalálta az igazit. "A lány végig azt hitte, hogy nincs lakásom, mégis kitartott mellettem. Ritka az ilyen kincs" - magyarázta.
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3441 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x