A DSK-ügy átformálta az emberi kapcsolatokat a francia hivatalokban...
Címlap / Őrület / A DSK-ügy átformálta az emberi kapcsolatokat a francia hivatalokban

A DSK-ügy átformálta az emberi kapcsolatokat a francia hivatalokban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

A szexbotrányba keveredett Dominique Strauss-Kahn volt nemzetközi bankvezér és miniszter ügye akkora befolyást gyakorolt a médiára és a társadalomra, hogy a politikus neve bevonult a francia köznyelvbe, a szólásokba. Azok a férfiak, akiknek számára szinte életforma a széptevés, mostantól eleve így kezdik az udvarlást: "Nem vagyok egy DSK, de…" A DSK a köznyelvben ma már azt a férfit jelöli, aki kész anélkül rávetni magát egy nőre, hogy annak beleegyezését kérné. 

 

Függetlenül attól, hogy a New York-i ügyész végül ejtette a DSK elleni vádat, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatójának letartóztatása és bebörtönzése azzal a gyanúval, hogy megerőszakolt egy szállodai szobalányt, sokkolta a közvéleményt, és minden társalgás elkerülhetetlen témájává vált. A bisztróktól a vállalatok folyosójáig mindenki erről beszélt, mindenki a részleteket próbálta megérteni - és elképzelni.


Először a poénokban csapódott le a változás


Az eset, amely az egész francia politikai életet is felkavarta, a férfiak és a nők közötti általános kapcsolatra is kihatott, különösen a vállalatok világában. A cégek legtöbb befolyásos posztját ugyanis férfiak töltik be: az érzelmek zűrzavarát válthatja ki a hierarchia és a csábítás keveredése - igaz, mindkét irányban. A férfi a hatalmával érhet vissza, a nő a csáberejével.

"A vállalatok életében ma már világosan elkülöníthető a DSK-ügy előtti és utáni idő" - mondta a Le Monde című napilapnak Anne-Francoise Chaperon, aki a lélektani-társadalmi problémákkal kapcsolatban ad tanácsot nagy cégeknek.

A változás először a poénokban csapódott le, ahogy korábban voltak zsidó és belga viccek, vagy a rendőrökről, esetleg a szőke nőkről szóló történetek, úgy megjelentek a DSK-viccek is. Például: A szűk vállalati folyosón a főnök lelassít, amikor a fénymásolónál szorgoskodó tisztviselőnőhöz közeledik. "Ne mozduljon, maga mögött haladok át!" - jegyzi meg. Mások, ha megpaskolják kollégájukat, rögtön meg is kérdezik: "Na, és most feljelent?"

Chaperon szerint ezek a tréfák most feltárják a korábban elhallgatott gyakorlatot: a másik nem zaklatását és a hatalommal való visszaélést. A pénzvilágtól az iparig a nők mindenütt mesélni kezdik, mi minden esett meg velük a munkahelyen, mit tett a liftben vagy az irodában férfi felettesük.

A DSK-ügy levert egy lakatot. "A nők ma már nem hallgatnak" - jelentette ki Patricia Barbizet, az Artemis pénzügyi holding vezérigazgatója.

Még Laurence Parisot, a francia gyáriparosok szervezetének, a MEDEF-nek az elnöknője is azon vette észre magát, hogy a DSK-ügyről és a munkahelyi zaklatásról beszél kollégáival. Az üzletasszony elmesélte a lapnak saját első állásinterjújának történetét. "Jövendő főnököm titkárnője felhívott, és arról tájékoztatott, hogy a beszélgetésre nem az irodában kerül sor, hanem egy vendéglőben rendezett vacsorán. Ott aztán hevesen udvaroltak nekem, ami nem normális" - emlékezett vissza.

A francia "főnökök főnöke" (illetve főnöknője) megértően kommentálta a DSK korábbi kalandjának magyar áldozata által tett nyilatkozatot. A Nemzetközi Valutaalap akkori vezérigazgatója ajánlatot tett az intézménynél közgazdászként dolgozó Nagy Piroskának, aki végül belement a dologba, majd kilépett az IMF kötelékéből. Amikor az esetet vizsgáló bizottság kihallgatta, a következőképpen festette le helyzetét: "Végem volt, akár megteszem, amit kért, akár nem".

DSK-t ugyan megintették az esetért, de más következménnyel nem járt számára a beosztottjával létesített szexuális kapcsolat...


Archaikus kapcsolatok


"Valójában ötven évvel azután is, hogy megalakult a Nők Felszabadítási Mozgalma (MLF) nevű feminista szervezet, a férfi-nő kapcsolat továbbra is archaikus marad a francia társadalomban - hangoztatta Dominique Senequier, a több mint 20 milliárd euróval gazdálkodó AXA francia befektetési alap főnöknője. - A férfiak változatlanul természetesnek tartják, hogy többre tartják magukat a nőknél."

Az üzleti élet e szektorát irányító, jobbára angolszász férfiak világában dolgozó asszony "kettős hendikepnek" nevezi, hogy ő maga nő is, és francia is. Még emlékszik azokra a megjegyzésekre, amely egy prezentáció során hangzottak el a háta mögött. "Nő létére nem is rossz" - hallotta egy francia kollégája szavait, amelyeket egy angolszász férfi rögtön ki is kijavított: "Ugye, azt akarta mondani, hogy francia nő létére nem is rossz…"

Parisot szerint ezek a többé-kevésbé nőgyűlölő megjegyzések közel járnak a rasszizmushoz. "Ma a negyven legnagyobb francia cég egyikét sem vezeti nő, holott a francia elitegyetemeken számos nő végez évfolyamelsőként" - húzta alá MEDEF elnöke. Ő maga már 2005-ben kötelező kvótákat szeretett volna bevezetni a nők vezető posztjainak növelésére, de ehhez előbb meg szerette volna szerezni a nagyvállalatok támogatását. "Egyesek - ha nem is mindannyian - nemet mondtak. Hogy milyen címen? Azt felelték, nincs elég olyan nő, aki rendelkezik a szükséges kompetenciákkal" - idézte fel.

Ám a DSK-ügy nem csak feminista érzelemhullámot váltott ki - a másik oldalon, a férfiak körében is zavart okozott. "Hirtelen azt kérdeztem magamtól, vajon amikor kinyitom a kocsim ajtaját egy nő előtt, nem fogja-e leereszkedő gesztusnak tekinteni" - mondta el egy üzletember, egy befektetési alap vezetője.

"Miután május 14-én egy szobalány feljelentése nyomán az amerikai hatóságok egy hozzájuk hasonló, vagyis hatvanas éveiben járó, gazdag és nagyhatalmú férfit tartóztattak le, egyes öreg farkasok ráébredtek, hogy sok olyan szó és magatartás, amely korábban semmiféle következményt nem vont maga után, ma már nem helyénvaló - magyarázta Barbizet. - Természetes határ jelent meg a harminc-negyven évesek nemzedéke és a szeniorok között. Az előbbiek már az óvodától kezdve koedukáltak voltak, míg az öregebbek máig nem vették tudomásul a világ változását."
 
 
[ 1662 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x