A teozófia
Címlap / Őrület / A teozófia

A teozófia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-28

Mivel ez a kulcs szám-jellegű, mindenekelőtt ismernünk kell a világ teremtésének számok szerinti fejlődésére vonatkozó teozófiai tanításokat. 

 

Mivel ez a kulcs szám-jellegű, mindenekelőtt ismernünk kell a világ teremtésének számok szerinti fejlődésére vonatkozó teozófiai tanításokat.

Szám szerint minden élet és forma aktív forrását az egy, és a passzív forrását a nemlét (negatív lét), az Abszolút, a zéró, a semmi képviseli. Az okkult teremtéstan szerint a teremtő folyamatban a következő lépés az egy-ben bennrejlő aktív és passzív, pozitív és negatív, hímnemű és nőnemű oldalak, lehetőségek előbukkanása.

Így az egy-ből kettő, vagy hím-nő (androgyn) lesz. Ez a kettő egymásra hat és létrehozza a hármas megnyilvánulású Logosz harmadik személyét. Ez a három pedig minden lehetséges összetételében egyesülve hozza létre a háromnak hét csoportját. Ebből a hét csoportból háromban a három egyike uralkodó, három másikban kettő uralkodik és a hetedikben valamennyi egyformán nyilvánul meg. Mivel az isteni öntudat e kiáramlások mindegyikében összpontosul és tevékeny, ezeket meghatározott lényeknek vagy „Személyeknek” lehet felfogni. A Szentháromság három személyéből keletkezik a Hét, akiket a keresztény teremtéstanban a Hét Trónálló Szellemként, a judaizmusban a hét Szefira-ként és a teozófiában a Hét Planetáris Logosz-ként ismerünk. Ez utóbbiak mindegyike egy-egy, hét bolygóláncból álló rendszer Logosza.

Az ember fizikai karját használhatjuk a megnyilvánulás ilyen számszerűségének szemléltetésére. A kar maga egyetlen végtag és mégis hétszeres. Először is három részből áll: kéz, alsó kar, felső kar. Bár egy, a kar mégis háromféle. A kéznek pedig öt ujja van, így a felső és alsó karral együtt hét részt tesz ki, hasonlóan a hét szefirá-hoz, a megfelelő feladatokkal.

A teozófia azt tanítja, hogy minden megnyilvánult isteni Erő, Élet és Öntudat, és így minden emberi monád1 vagy szellem egyetlen forrásból árad ki és áthalad a hármon és a héten. A Logosz e három (az isteni Erő, Élet, Öntudat) kiáradására a hármon és a héten való áthaladása során a három „személy” egyikének jellegzetes tulajdonsága nyomja rá bélyegét, és a hét szefira, amelyen áthalad, ráhangolódik annak rezgésszámára vagy hangjára, és átszíneződik annak jellemző színével. Minden egyes levetített monádi sugárban2 van a színképnek egy adott színe és egy isteni tulajdonság, amelyet egy-egy szefira képvisel, és ami hangsúlyozott, ezért uralkodó a benne meglévő többi hat felett.

Fejtsd meg a 7 pecsétes titkokat! - Irány a játék!
 
 
[ 626 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x