A bőrdzsekis punk és a Kodály módszer
Címlap / Otthon / A bőrdzsekis punk és a Kodály módszer

A bőrdzsekis punk és a Kodály módszer

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-08

Ritka pillanat: ülök a fotelban, és Nigel Kennedy hegedűművész felvételeit hallgatom. "Legyen a zene mindenkié! De hogyan tehetjük azzá…?" Kodály gondolatát vajon hogy emelhetjük magunk és gyermekeink mindennapjaiba?  

 

Vége a Brahms darabnak, Chopin következik. Milyen lélegzetelállítóan komolyan és mélyen szól…fölemel, körbevesz, visz magával a zene. Ritka pillanat: fülhallgató a fejemen, őszi délután, besüt a nap. Csak Chopint hallom. Tisztává varázsol mindent- bennem és kívülem.
Emlékszem azokra a régi zeneakadémiai délutánokra, ahová ének-zene tagozatos gyerekként rendszeresen jártunk az iskolával. Tanultuk a zenét „fogyasztani”.

„Legyen a zene mindenkié! De hogyan tehetjük azzá…?”
A kisgyereknek kell ehhez a segítő kéz, aki vezeti arrafelé, ahol megtalálja a jót, a  kincset. Kell, aki mutatja az utat, majd segít megnyitni a kaput is, hiszen nem talál rá mindenki a szépségre magától.
A zene szavak nélküli nyelv, nincsenek határai, mindenki beszélhetné, érthetné. Nem véletlenül mondta Kodály: „Legyen a zene mindenkié! De hogyan tehetjük azzá…?”
Minden egyes ember úgy születik erre a világra, hogy képes annak a csodának az érzékelésére, amit a zene egyedülálló módon képvisel. Ha két-három hónapos csecsemők – de akár két-három órás kicsiket is említhetnék – zenét hallanak, egészen jól megfigyelhető a zene rájuk gyakorolt hatása. Azok az édesanyák, akik figyelmesen szemlélik gyermekük fejlődését, tisztán látják, hogy kicsinyük különféle zenei ingerekre különböző válaszokat ad.

De valójában milyen zenei ingerekről beszélünk?
Talán nem is gondolunk rá, de az emberi hang, a beszéd, illetve a külvilág telis-tele van zeneiséggel. Minden hangnak van hangmagassága, hangereje, a beszédnek tempója, sőt ritmusa! Megfigyelhetjük az ellentéteket is: magas-mély, gyors-lassú, hangos-halk. Ezek mind zenei eszközök is, bár nem alkalmazzuk tudatosan őket beszéd közben. Beszédünk zenei jellege temperamentumunktól, pillanatnyi lelkiállapotunktól és közlendőnk céljától függ hangunk.

Az élet zajainak, hangjainak zeneiségét halljuk újszülött korunktól, s ha kellő érzékenységgel figyelünk gyermekeinkre, akkor segíthetjük fogékonnyá, érzékennyé válni a zenére, amely egész életében elkísérheti. Mert a zene tisztává varázsol, felemel, elringat és megtart.

Mivel tudunk gyermekeink segítségére sietni?
Hogyan biztosíthatjuk számukra a zene élvezetének, értésének hatalmát – jobban mondva: hogyan őrizhetjük meg ezt a velünk született képességet? Hogy támogathatjuk a kicsiket zenei fejlődésükben?
Szándékosan írtam: támogatjuk. Nem fejlesztjük, hisz direkt fejlesztésre, tanításra egészséges gyermekeknek nincs szüksége három éves kor alatt! (Skak szerint még az után sem.) Élő zene! Élő énekszó – ez a legcsodálatosabb fejlesztő erő, nem kell ennél több.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x