6 hatásos hiszti ellenes tanács, gyakorló szülőknek
Címlap / Otthon / 6 hatásos hiszti ellenes tanács, gyakorló szülőknek

6 hatásos hiszti ellenes tanács, gyakorló szülőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hisztizik! Másféléves. Hároméves. Ötéves. Hétéves. 37 éves ... és hisztis! A hisztit egyik- másik gyermek ugyan kinövi; ám van, akinél életforma marad, mert a hiszti alapmagatartásként rögzül. Egy jól irányzott saller elég kézenfekvő megoldásnak látszik, hiszen a hisztiző ilyenkor a többiek idegrendszerének érzékeny húrjain bendzsózik.  

Ám a jól irányzott fültövön sederintés, mint hiszti ellenes gyógymód, hosszú távon nem válik be. Egyszer azonban –szerintem – mindenki kipróbálja. És akkor rájön, hogy rövidtávon sem válik be. Ha ilyenkor taknyán tenyereljük a hisztizőt, azzal ugyanazt érjük el, mintha egy villámoktól hevesen csapkodott hegytetőn állva a legnagyobb viharban azt ordítanánk, hogy minden isten hülye, egyszóval csak olaj a tűzre.

Mi is az a hiszti?


A hisztit a pszichológiai tankönyvek szerint a rövid távú frusztráció okozza, s a kudarc élményéből fakad. A gyerek (vagy éppen a hisztis felnőtt- de erre a momentumra most nem térek ki külön, mert olvasóim zömét felnőtt nők teszik ki és kényelmesebb, ha nem haragítom őket végleg magamra!) na szóval a gyerek ilyenkor átéli, hogy valamit nem kaphat meg rögvest és azonnal.

Ettől rettenetes belső feszültséget él át, és a feszültség úgy jelentkezik, mintha egy USA szabvány szerinti kézi hajszárítót a trafóházba dugnák be. Először nagy durranást hallanánk, aztán egy nagy villanás jön, végül az egész kiveri a biztosítékot, és arra eszmélünk, hogy egy feketére égett műanyag darabkát tartunk a kezünkben, és égnek áll a hajunk. Na ez a hajszárító a hisztis gyerek, akit elfelejtettek felkészíteni a környezeti hatásokra; a kudarc élménye, amikor bedugjuk a hajszárítót; s a hiszti, amikor megérkezik a villanás. A kivert biztosíték a hiszti utóélete, amikor a hisztis személy lelke egy szénné égett zsebhajszárítóra hajadzik, s már a legnagyobb jóindulattal sem lehet többé rendeltetésszerűen használni. És hogy égnek áll a hajunk? Nos mi a fenét is akartunk tulajdonképpen ezzel a képtelen hajszárítós ötlettel?!



A legegyszerűbb, ha elkerüljük a hisztit ...

Még szerencse, hogy a hajszárítóhoz jár használati utasítás, a gyerekhez azonban csak tapasztalati úton közelíthetünk. A legtöbb esetben a hiszti bekövetkezése - ha józanul végiggondoljuk – kiszámítható. Egyszerűen jobb, ha nem engedjük kibontakozni. A hiszti melegágya lehet a fáradtság – fektessük le a gyermeket időben, ne tervezzünk programokat éppen az alvás idejének közepére. Ugyancsak jellemző lehet, ha a gyermek nagyon kedvel valamilyen szórakozást, s éppen nincs időnk ezt a szórakozási formát igénybe venni.

Például, ha szeret körhintázni, akkor ha valahová rohanunk, ne a városi vidámpark előtt menjünk el, még ha az az út elsőre rövidebbnek is tetszik. Ha a gyerek hisztibe fog, sokkal hosszabb lesz. A gyerekeket amúgy is külön „szülősietés-érzékelő” receptorokkal látják el azon a helyen, ahonnan küldik őket. Ennek köszönhetően azonnal érzik, és rögvest bojkottálják, ha eleik valahová időre mennének. Ettől persze a szülő lehet hisztis, de ez már megint egy másik történet. Ha a gyerek a szülőt cikiző bolti hisztik mestere, akkor egyszerűen hagyjuk odahaza, ha vásárolni megyünk.


... ám a hiszti elkerülése nem mindig sikerül!


Az élet azonban nem mindig olyan egyszerű, hogy meg tudjuk oldani a hisztis helyzetek elkerülését. Néha bizony nagyon sietnünk kell, néha az alvás és a programunk ütközik, néha pedig a gyereket is vinni kell vásárolni, stb.… Ilyenkor a legjobb, ha van a tarsolyunkban legalább 6 ötlet, amit kipróbálhatunk, ahelyett a bizonyos „szülői pofon” helyett. Persze ha a hiszti már kialakult, nem sok mindent tehetünk, mint hagyjuk lecsengeni, ám ha még az elején elkapjuk, van remény. Íme!
 



6 hatásos hisztiellenes módszer kipróbálásra

  1. A figyelem elterelése. Hirtelen találjunk valami érdekes dolgot, és vigyük oda a gyereket, meséljünk neki róla. Még az sem baj ilyenkor, ha nem túl elmés dolog, a lényeg, hogy a figyelme elterelődjék a hiszti tárgyától. 
     
  2. Alku, egyesség, kompromisszum. Ha a gyerek hisztijének tárgya nem ütközik valamilyen el nem hárítható akadályba, akkor akár engedhetünk is egy kicsit. Például ha a boltba megyünk, választhat, hogy túrórudit, vagy a kedvenc csokiját kéri, és előre tisztázzuk, hogy más nem megengedett. Ha következetesek vagyunk, akkor néhány alkalom után a gyerek abba fogja hagyni a hisztiket. 
     
  3. Értő figyelem; - megértelek, sajnálom! A módszert T. Gordon nevéhez kötik, - a szülői eredményességről írott könyvét érdemes minden gyakorló szülőnek elolvasni! – és igen sikeres. A gyermeknek jogot ad arra, hogy átélje, és kifejezze érzelmeit. A módszer lényege frappánsan egyszerű. Egyszerűen visszatükrözi a gyerek számára azt, hogy értjük a problémáját és így ki sem alakul a hiszti.  
     
  4. A meglepetés ereje. Sok könyv ajánlja ezt a módszert, ám az a tapasztalat, hogy csak nagyon ritkán hat, akkor azonban elemi erővel. Ha a gyerek már annyira belelovallta magát a hisztijébe, hogy egyszerűen nem is hallja, ha beszélünk hozzá, hatásos lehet, ha például hirtelen fejjel lefelé fordítjuk, vagy hideg vizet fröccsentünk az arcába. Nem leöntésről, vagy megrázásról van szó, egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy a gyermek tudatát kimozdítsuk a hiszti tudatállapotából, s újra kommunikáció képessé tegyük. Csak az extrém hisztirohamoknál válhat be, ha valamiért igen sürgős a gyermeket lecsillapítani. Egyébként nyugodtan hagyhatjuk, hogy kiengedje a fáradt gőzt, ha ennyire túlhergelte magát. 
     
  5. Ölelésterápia. A hiszti másik ellenszere, ha a gyereket a szülő finom erővel szorosan átöleli, és addig tartja ölében, míg a gyermek meg nem nyugszik. A gyermek eleinte kapálódzik, ellenáll, néha még a szülő felé is üt; ám ilyenkor szelíden lefogjuk a csapkodó kezet, és addig öleljük, míg le nem higgad. Lehet hozzá nyugtató szavakat is mondani, de nem lényeges. A gyermek általában könnyen átáll arra, hogy a hiszti helyett ölelést kapjon, és megnyugodhasson. 
     
  6. Figyelem megvonás. A szülő ilyenkor egyszerűen nem vesz tudomást arról, hogy a gyermek létezik. Annyit mond neki, hogy szívesen megbeszéli vele, mit szeretne, ha már kisírta magát. Ilyenkor nem vígasztal, nem beszél, egyszerűen csak engedi, hogy a gyerek hisztizzen és kész. Akkor válhat be, ha a hisztivel másokat nem zavar a gyerek és saját épségét nem teszi kockára a hisztijével.


Szép szóval oktasd
 


A fenti módszerek mindegyike akár kombinálva is működhet. A gyermeket a hisztis állapotában IS tilos megütni – csak még nagyobb dacot, vagy súlyos törést okozunk vele, a meg nem értettség érzetét fokozzuk benne a veréssel – ugyanígy tilos megrázni, leönteni, vagy más módon bántalmazni, megalázni. A gyermek hisztije egy szerinte jogos reagálás valamire, és nincs jobb megoldás a kicsinyünk tarsolyában arra, hogy ezt a helyzetet megoldja, mint a hiszti. A szülő dolga, hogy a gyermek érzelmeit megértse, felmérje és segítsen neki az érzelmek kezelésében, s megtanítsa arra, hogy más megoldási módok is vannak a világon, amikkel többre megy, mint a hisztivel.

 


Pofon, ordítás, zsarolás - Bocsáss meg magadnak is! 


Nincs olyan szülő – hidd el, tényleg nincs! – aki még soha nem lett végtelenül ideges egy masszív hisztirohamtól, aki nem ordított még soha a gyerekére, ha az éppen rosszkor és rossz helyen kezdett raplizni. A szülők többsége – bár ezt félve merik bevallani – néha még meg is legyinti, vagy akár meg is üti a gyereket ilyenkor. A szülő maga is frusztráltnak, tehetetlennek érzi magát ezekben a helyzetetekben, és neki sincs jobb megoldása annál, mint amit ő elszenvedett a szüleitől. Pofon, ordítás vagy zsarolás.


A legtöbb szülő viszont utálja ezt!
 


A lelkiismeret-furdalás azonban csak addig elfogadható, míg meg nem tanulja minden szülő, hogyan kezelje másként a helyzeteket. Ha mégis elszakadnak a szülő kötélidegei, bizony az érzelmek lecsillapodtával bátran bocsánatot kérhet a gyerektől, és elmondhatja neki, hogy saját maga is örülne egy bocsánatkérésnek, és nyugodtan kifejezheti, mi bántja. (Ne haragudj, hogy annyira rád kiabáltam a vidámparknál. Megbocsátasz? Rettentően bántott, hogy az egyességünk ellenére hisztibe kezdtél, és dühös voltam, mert lekéstük a buszt. Utálok kapkodni és szaladni, és az is rossz nekem, hogy nem tehetek a kedvedre. Jól esne, ha bocsánatot kérnél tőlem te is, mert nem tartottad meg az egyességet. Az egyességeket illik megtartani.)

A gyermekbántalmazást a törvény bünteti. Ha olyan szülővel találkozunk, aki bántalmazza gyermekét, próbáljuk őt is megtanítani arra, hogyan tehet másként. Ne feledjük, a legtöbb szülő jót akar a gyermekének, csak nem ismeri a módot, ahogyan megteheti! A legjobb tanítás a jó példa, s ezzel járjunk elöl!

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 66535 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x