Megmutassam a bélyeggyűjteményemet?
Címlap / Otthon / Megmutassam a bélyeggyűjteményemet?

Megmutassam a bélyeggyűjteményemet?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nagyjából mindenkinek van egy bélyeggyűjtő nagypapája - már akinek egyáltalán van nagypapája. A bélyeggyűjtés, mint hobby még ma is az egyik legnépszerűbb időtöltés és egyben vagyonfelhalmozási-befektetési mód.  

Az értékes bélyegek, filatéliai tárgyak évente több nemzetközi aukción lelnek gazdára, a műkincsekhez hasonlóan. Érdekes, hogy ezek a különlegesen nagy értékű, rendszerint XIX. századi-háború előtti klasszikus bélyegek rendszerint egyáltalán nem szépek. A később kiadott temérdek, szép, színes, állatos-sportolós bélyeg pedig egyáltalán nem drága.
Viszont igen érdekesek.

Te is gyűjtenél bélyeget? Esetleg érintett vagy? Íme egy hely, ahol adhatsz-vehetsz, cserélhetsz >>>

Ki mit gyűjt?
A gyűjtés ma már erősen szakosodott: motívumgyűjtőknek nevezzük azokat, akik egy-egy téma szerint válogatják meg hobbyjuk tárgyát. Ilyen lehet például a „vasutak a bélyegen”. Némelyek a használatlan (postatiszta), mások a használt példányokat részesítik előnyben. Megint mások egy-egy ország, időszak bélyegeit gyűjtik, de vannak olyanok is, akik a nyomdában elrontott – úgynevezett tévnyomat – bélyegeket keresik.

Nemigen van olyan téma, amit ne adtak volna ki már bélyegen. A bélyeg az Internet korában is népszerű, hiszen a gyűjtők megveszik akkor is, ha nem ragasztották borítékra, postai funkcióját sosem töltötte be az adott tárgy.

Itt az ideje definiálni, hogy mit is nevezünk bélyegnek!
A bélyeg: „postai bérmentesítésre szolgáló értékcikk”, pénzpótló eszköz, amit zártláncú technológiában, adott darabszámmal nyomnak a kibocsátó állam részére. Sok apró ország állami bevételének komoly százalékát teszi ki bélyegkiadása, mint például San Marino vagy Vanuatu, de az ENSz ritka szép bélyegeiből is komoly jövedelem származik. A bélyegek világának is vannak sztárjai, különlegességei, amelyek esetében – akárcsak a sztároknál – a történetek, pletykák az igazán fontosak.

Lássunk néhány ilyet!

A new brunswick-i postamester bélyege
New Brunswick (Új-Braunschweig) a mai Kanada területén található, a múlt században a brit koronához tartozott. 1860-ban már természetesen itt is a brit uralkodónő, Viktória arcképével ellátott bélyegeket használták. Elképzelhetjük, mekkora volt a postai szolgáltatást igénybe vevők meglepetése, amikor egy reggel nem a királynő, hanem a postamester arcképe nézett rájuk a bélyegekről! Charles Connell ugyanis a saját arcképével ellátott bélyegeket készíttetett. A felségsértő és feltehetően mérhetetlenül hiú postamesternek természetesen az állásába került a dolog, az ötcentes bélyegeket nem volt szabad felhasználni, így nem kerülhettek forgalomba. A hiú postamester bélyegei a lánya hagyatékából kerültek a világ múzeumaiba – így a budapesti Bélyegmúzeumba is - és gazdag magángyűjtőihez.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 8998 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x