A külföldi nyaralás rémségei - Egy alattomos parazita
Címlap / Otthon / A külföldi nyaralás rémségei - Egy alattomos parazita

A külföldi nyaralás rémségei - Egy alattomos parazita

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-27

Külföldi nyaralás kutyával. Először az állat szenved, azután már az ember is. Rémségek, melyek megelőzhetők! Te tudod hogyan? 


Rendezvénynaptár

Hogyan védhetjük meg kedvencünket a leishmaniosis-t okozó paraziták ellen?
Külföldi utazások során nem csak az emberek, hanem az őket vakációjukra elkísérő házikedvencek is ki vannak téve a fertőzésnek, így a gazdikat nemcsak magukkal, hanem kedvenceikkel szemben is felelősség terheli. Ugyanis hiába kapott meg kutyánk minden szükséges védőoltást és hiába tökéletesen egészséges, szervezete, immunrendszere nincsen felkészülve a más égövön – elsősorban mediterrán éghajlaton - megtalálható parazitákkal és élősködőkkel szemben.

Létezik ugyanis egy igen veszélyes, akár végzetes kimenetelű betegség, a leishmaniosis, mely elsősorban a külföldi utazásra magunkkal vitt kutyáinkat fenyegeti.

Mi a leishmaniosis és hogyan fertőzi meg kedvencünket?
Kutyákra nézve az egyik legnagyobb és legreálisabb veszélyt jelentő betegséget egy alig néhány milliméteres, szabad szemmel alig észrevehető kis rovar, a lepkeszúnyog (Phlebotomus perniciosus) jelenti kedvenceink számára. Ezek a paraziták egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket vérszívásuk alkalmával visznek be a kutya szervezetébe. Kb. 500 faj létezik, csak 37 képes a Lesimaniat közvetíteni.
Ismertető lehet, hogy 1 méter magasan repülnek, “szőrös” a szárnyuk, csípésük sokáig viszket A betegséget egyébként bizonyos kullancsfajok is terjesztik. (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus)

A betegséget terjesztő szúnyogok és kullancsfélék (illetve a bennük élő és a kórt okozó egysejtűek) elsősorban a mediterrán éghajlatú területeken pl. a Földközi tengert ölelő országokban (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Málta, Görög- és Törökország),  Latin-Amerikában (Argentína, Mexikó), Afrikában (Líbia, Tunézia, Marokkó, Algéria, Egyiptom), fordulnak elő, de találkozhatunk velük a Közel-Keleten, Kínában, sőt még Svájcban vagy Franciaországban is!

Harmonet tipp: A kullancs számos betegség hordozója >>

Mit okoz a leishmaniosis?
A betegség zoonosis, azaz ember is elkaphatja a kutyáktól (dum- dum fever, kalaazar, keleti fekély). A világon 12 millió ember szenved leismaniában, évente 1- 1,5 millió  új fertőzést regisztrálnak.
Állatokon megfigyelhető tünetek: szimmetrikus vagy helyi szörhiány mutatkozik a fülön, a szemkörnyéken és a farkon. Az orrháton száraz, pikkelyes hámló területek, a mancsokon, fülkagylón fekélyes bőrgyulladás. A betegség jellemzője a fokozott köröm szaruképződés.
A kórfolyamatokban képződő és a vérben keringő immunkomplexek lerakódnak a belső szervekben, és vese, ér, izület és szemkárosodást okozhat.

A megelőzés a legjobb orvosság
A kutyára veszélyt jelentő leishmaniosis-szal szemben szerencsére létezik hatékony ellenszer, amely a betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.
Egy speciálisan lepkeszúnyogok és kullancsok távol tartására és csípésük elleni védelemre kifejlesztett nyakörvvel magas szintű, legalább 6 hónapon át tartó védelmet biztosíthatunk kedvencünk számára.
A Scalibor nyakörv a gyártó által kifejlesztett innovatív hatóanyag-felszabadulási technológiának köszönhetően az állat egész testére kiterjedő védelmet tesz lehetővé és biztosítja, hogy a hatóanyag (deltametrin) folyamatos utánpótlás mellett, közvetlenül a kutya szőrzetére kerüljön. (Ellentétben a hagyományos ”bolhanyakörvekkel”, melyek hatóanyaga párolgás útján szabadul fel, ezáltal jelentős része a levegőbe kerül és veszendőbe megy.)

Milyen napod lesz Neked és kedvencednek? A Harmóniakártyából megtudhatod! >>

Alkalmazás
A teljesen szagtalan nyakörvet a tökéletes védőhatás elérése érdekében, a tervezett utazás megkezdése előtt 10-14 nappal kell a kutyára tenni. Csupán egyetlen dologra kell figyelni: használata során kerülni kell az állat samponnal vagy szappannal történő lemosását, azonban a gondtalan fürdés, úszás vagy pancsolás ilyenkor is megengedett a kutyák számára.
A hatóanyag az emberre és a melegvérű állatokra teljesen ártalmatlan, így nyugodtan használható kölyköknél, szoptató vagy vemhes szukáknál, de akkor sem kell aggódni, ha a kutya körül kisgyermekek, vagy terhes nők is vannak.

Sorozatunk előző része: Erdei gyilkosok >>

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 6603 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x